Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023: "Καθάρισαν χωρίς μάχη οι Μαράκης, Γκίγκας και Φαρούπος

Εκλογές 2023: “Καθάρισαν χωρίς μάχη οι Μαράκης, Γκίγκας και Φαρούπος

|

Λιγότερες από το 2019 οι γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι – Ποιοι υποψήφιοι έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους; – Ποια η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια; Ποιοι είναι οι “νικητές” χωρίς αντίπαλο την 8η Οκτωβρίου; Οι Κυκλάδες δε έχουν την τιμητική τους… Ιος, Σίκινος και Αντίπαρος χωρίς άγχος η εκλογική μάχη.

Οι απαντήσεις άμεσα…

Η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά η εκπροσώπηση των γυναικών στην ανάληψη των ηνίων της, υπολείπεται σημαντικά έως και σήμερα, σε σχέση με τους άνδρες.

Από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 εκπρόσωποι του ωραίου φύλου, δηλαδή ποσοστό 13,5% του συνόλου.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες από τους 78 περιφερειακούς συνδυασμούς, θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%).

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 102 συνδυασμοί. Από αυτούς επικεφαλής γένους θηλυκού είχαν οι 11 (ποσοστό 10,8%) και εξελέγη μόνο μία: η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά. Το 2014 από τους 104 περιφερειακούς συνδυασμούς άρωμα γυναίκας στην κορυφή του ψηφοδελτίου είχαν οι 17, από τους οποίες επικράτησαν οι δύο: της Ρένας Δούρου στην Αττική και της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Για τις εκλογές της Κυριακής δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα.

Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.

102 ετών ο μεγαλύτερος υποψήφιος

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι χρόνια δεν κοιτά μόνο ο έρωτας αλλά και η ενασχόληση με τα κοινά αν λάβουμε υπόψη ότι θέση δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά διεκδικεί αειθαλής ανήρ ετών…102. Στους όμορους μεσσηνιακούς δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας σταυρό από τους συμπολίτες τους διεκδικούν δύο υποψήφιοι 98 ετών, ενώ σε ψηφοδέλτια παρατάξεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και δύο υποψήφιοι 96 ετών έκαστος.

Χωρίς αντίπαλο 

Κι ενώ αυτές τις μέρες ολοένα και ανεβαίνει το θερμόμετρο του εκλογικού πυρετού, έξι δήμαρχοι δεν χρειάζεται να αναλωθούν σε προεκλογικές δραστηριότητες ή να αγωνιούν για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους ως μοναδικοί υποψήφιοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους έξι Δημάρχους, οι πέντε είναι από το Νότιο Αιγαίο και δη οι τρεις από Κυκλάδες.

Πρόκειται για τους δημάρχους:

# Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019,

# Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τέταρτη φορά,

# Ιητών Γκίκας Γκίκας, που εκλέχθηκε δήμαρχος το 2019,

# Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία, ενώ ήταν ο μόνος υποψήφιος και το 2019,

# Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος θα θητεύσει ως δήμαρχος για τρίτη θητεία, όλες χωρίς αντίπαλο και

# Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, επίσης αιρετός για τρίτη θητεία.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι 9.775.181 Έλληνες εκλογείς, από τους οποίους άνδρες είναι οι 4.743.059 και γυναίκες οι 5.032.122. Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα είναι μικρότερο κατά 147.113 εκλογείς και σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 κατά 96.552.

Οι νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019 είναι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες).

Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια με βάση την Γ’ αναθεώρηση του 2023 είναι ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 604.636 εκλογείς και ακολουθούν η Α’ Θεσσαλονίκης με 530.841, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 513.758, η Α’ Αθηνών με 449.418, η Ανατολικής Αττικής με 370.878, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 365.451, η Β’ Θεσσαλονίκης με 296.523, η Αχαΐας με 278.119, η Β’ Πειραιώς με 264.317 και η Ηρακλείου με 257.787 εκλογείς.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων η μεγαλύτερη είναι της Θεσσαλονίκης με 827.364 εκλογείς και ακολουθούν οι: Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 720.540, Βόρειος Τομέας Αθηνών με 444.402, Νότιος Τομέας Αθηνών με 402.870, Πειραιώς με 378.547, Ανατολικής Αττικής με 370.878, Δυτικού Τομέα Αθηνών με 365.451, Αχαΐας με 278.119, Ηρακλείου με 257.787 και Λάρισας με 249.814 εκλογείς.

Ο αριθμός των πολιτών των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν ανέρχεται σε 17.957. Από αυτούς οι 4.578 ή ποσοστό 25,49% είναι από την Βουλγαρία, οι 2.824 (15,73%) από τη Ρουμανία, οι 2.713 (15,11%) από τη Γερμανία και οι 1.662 (9,26%) από την Κύπρο. Οι εκλογικές περιφέρειες με τη μεγαλύτερη διαμονή ευρωπαίων εκλογέων είναι η Δωδεκανήσου, η Ανατολικής Αττικής, η Χανίων και η Κυκλάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"