Την καθιέρωση του μοντέλου των μεικτών πληρωμάτων ασθενοφόρων με τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μικρές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Το συγκεκριμένο μοντέλο ξεκίνησε να εφαρμόζεται φέτος το καλοκαίρι από τις αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω των επιτακτικών αναγκών για στελέχωση των ασθενοφόρων στην περιφέρεια, μετά και τα πολλά περιστατικά τραγικών σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερήσεων στις διακομιδές. Και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο πρώτος απολογισμός είναι θετικός.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα, 159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετήθηκαν σε Κέντρα Υγείας 57 απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ως οδηγοί ασθενοφόρων.
Το αποτέλεσμα ήταν σε αυτές τις περιοχές να αυξηθούν οι βάρδιες κατά 30%. Εγιναν 5.965 διακομιδές, εκ των οποίων οι 3.823 από τα μεικτά πληρώματα. Οπως αναφέρει δε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εάν δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο, περισσότερες από 1.500 διακομιδές δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί ή θα είχαν γίνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση».
Το μέτρο δέχθηκε σφοδρή κριτική από εργαζομένους στο ΕΚΑΒ και στις μονάδες υγείας, που έθεταν θέμα ασφάλειας των διακομιδών και μη επαρκούς στελέχωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στην «Καθημερινή» απαντά στην κριτική αυτή, «οι περισσότερες περιοχές στις οποίες αναπτύχθηκαν τα μεικτά κλιμάκια, είχαν ασθενοφόρα με μοναδικό πλήρωμα τον οδηγό του Κέντρου Υγείας.
Υπήρχαν και χειρότερες περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε καν οδηγός-διασώστης και τα κλειδιά του ασθενοφόρου τα είχε ο δήμαρχος». Οπως εξηγεί ο υφυπουργός, για να λειτουργήσει σύμφωνα με τα στάνταρ του ΕΚΑΒ ένα ασθενοφόρο σε τρεις βάρδιες, χρειάζονται 11-12 διασώστες.
«Οι περιοχές αυτές ποτέ δεν είχαν αυτή τη στελέχωση και είναι πολύ πιθανό να μην την αποκτήσουν ποτέ παρά τις προσλήψεις που δρομολογούνται». Παραδείγματος χάριν, σε μικρά νησιά όπως π.χ. η Ηρακλειά των 90 μόνιμων κατοίκων, η τοποθέτηση 12 διασωστών θα σήμαινε ακόμη και δημογραφική «αλλοίωση» του πληθυσμού. «Αρα τα μεικτά κλιμάκια είναι το μοντέλο που εκτιμούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, πιθανόν σε λιγότερες περιοχές από όσες εφαρμόστηκε φέτος, μετά τις προσλήψεις προσωπικού που δρομολογούνται για όλη τη χώρα», επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλέους.
Προσλήψεις και αλλαγές
Το υπουργείο Υγείας προωθεί ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ, με πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων και 150 επικουρικών διασωστών ανά την επικράτεια (111 έχουν ήδη γίνει για την Αττική), αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων, εκπαίδευση του προσωπικού και ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του ΕΚΑΒ και τη δημιουργία ενός «πύργου ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών και τα δρομολόγια των ασθενοφόρων. Επιπλέον, έχει προαναγγείλει την αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών, με την οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών, από το σημείο του συμβάντος στην «πόρτα» του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά βάσεις ελικοπτέρων και αεροπλάνων ανά τη χώρα για ταχύτερες αεροδιακομιδές. Το σχέδιο νόμου για το νέο ΕΚΑΒ είναι υπό επεξεργασία και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες.
Οι αριθμοί
159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μεικτά πληρώματα ασθενοφόρων σε 53 περιοχές της χώρας.
30% αύξηση στις βάρδιες των ασθενοφόρων όπου τοποθετήθηκαν.
3.823 διακομιδές ασθενών έγιναν από τα μεικτά πληρώματα.