Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕΚΑΒ: Πετυχημένο το μοντέλο των μεικτών κλιμακίων

ΕΚΑΒ: Πετυχημένο το μοντέλο των μεικτών κλιμακίων

|

Την καθιέρωση του μοντέλου των μεικτών πληρωμάτων ασθενοφόρων με τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μικρές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Το συγκεκριμένο μοντέλο ξεκίνησε να εφαρμόζεται φέτος το καλοκαίρι από τις αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω των επιτακτικών αναγκών για στελέχωση των ασθενοφόρων στην περιφέρεια, μετά και τα πολλά περιστατικά τραγικών σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερήσεων στις διακομιδές. Και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο πρώτος απολογισμός είναι θετικός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα, 159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετήθηκαν σε Κέντρα Υγείας 57 απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ως οδηγοί ασθενοφόρων. 

Το αποτέλεσμα ήταν σε αυτές τις περιοχές να αυξηθούν οι βάρδιες κατά 30%. Εγιναν 5.965 διακομιδές, εκ των οποίων οι 3.823 από τα μεικτά πληρώματα. Οπως αναφέρει δε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εάν δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο, περισσότερες από 1.500 διακομιδές δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί ή θα είχαν γίνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση».

Το μέτρο δέχθηκε σφοδρή κριτική από εργαζομένους στο ΕΚΑΒ και στις μονάδες υγείας, που έθεταν θέμα ασφάλειας των διακομιδών και μη επαρκούς στελέχωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στην «Καθημερινή» απαντά στην κριτική αυτή, «οι περισσότερες περιοχές στις οποίες αναπτύχθηκαν τα μεικτά κλιμάκια, είχαν ασθενοφόρα με μοναδικό πλήρωμα τον οδηγό του Κέντρου Υγείας.

Υπήρχαν και χειρότερες περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε καν οδηγός-διασώστης και τα κλειδιά του ασθενοφόρου τα είχε ο δήμαρχος». Οπως εξηγεί ο υφυπουργός, για να λειτουργήσει σύμφωνα με τα στάνταρ του ΕΚΑΒ ένα ασθενοφόρο σε τρεις βάρδιες, χρειάζονται 11-12 διασώστες.

«Οι περιοχές αυτές ποτέ δεν είχαν αυτή τη στελέχωση και είναι πολύ πιθανό να μην την αποκτήσουν ποτέ παρά τις προσλήψεις που δρομολογούνται». Παραδείγματος χάριν, σε μικρά νησιά όπως π.χ. η Ηρακλειά των 90 μόνιμων κατοίκων, η τοποθέτηση 12 διασωστών θα σήμαινε ακόμη και δημογραφική «αλλοίωση» του πληθυσμού. «Αρα τα μεικτά κλιμάκια είναι το μοντέλο που εκτιμούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, πιθανόν σε λιγότερες περιοχές από όσες εφαρμόστηκε φέτος, μετά τις προσλήψεις προσωπικού που δρομολογούνται για όλη τη χώρα», επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Προσλήψεις και αλλαγές

Το υπουργείο Υγείας προωθεί ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ, με πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων και 150 επικουρικών διασωστών ανά την επικράτεια (111 έχουν ήδη γίνει για την Αττική), αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων, εκπαίδευση του προσωπικού και ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του ΕΚΑΒ και τη δημιουργία ενός «πύργου ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών και τα δρομολόγια των ασθενοφόρων. Επιπλέον, έχει προαναγγείλει την αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών, με την οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών, από το σημείο του συμβάντος στην «πόρτα» του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά βάσεις ελικοπτέρων και αεροπλάνων ανά τη χώρα για ταχύτερες αεροδιακομιδές. Το σχέδιο νόμου για το νέο ΕΚΑΒ είναι υπό επεξεργασία και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες.

Οι αριθμοί

159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μεικτά πληρώματα ασθενοφόρων σε 53 περιοχές της χώρας.

30% αύξηση στις βάρδιες των ασθενοφόρων όπου τοποθετήθηκαν.

3.823 διακομιδές ασθενών έγιναν από τα μεικτά πληρώματα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Folegandros Challenge Run: Ο 1ος αγώνας δρόμου στο νησί στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαδρομές 5, 10 και 21 χλμ. μέσα στο μοναδικό τοπίο της Φολεγάνδρου – Συμμετοχές ανοιχτές για όλους

AI και τουρισμός: Νέα εποχή στον σχεδιασμό και τις κρατήσεις

Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης

Ιαπωνία: Δημογραφικό σοκ – Χάθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε έναν χρόνο

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση των τελευταίων 50 ετών προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό

Γιατροί της πρώτης γραμμής: Η σκληρή καθημερινότητα στα νησιά

Από τις ελλείψεις ειδικοτήτων μέχρι την αγάπη των κατοίκων – Τρεις νέοι γιατροί θυμούνται το αγροτικό τους

MyStreet: Οι πολίτες «αστυνομεύουν» τα τραπεζοκαθίσματα

Οι πολίτες αποκτούν «ψηφιακή φωνή» για τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες χρήσεις σε δημόσιους χώρους

Σαντορίνη – Διάσωση 56 αλλοδαπών, είχαν πληρώσει 8.000 ευρώ για την μεταφορά τους προς Ιταλία

Συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης 56 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σαντορίνης. Συνελήφθη 35χρονος ως διακινητής.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.