Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕΚΑΒ: Αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των Κέντρων Υγείας, τι γίνεται με τη...

ΕΚΑΒ: Αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των Κέντρων Υγείας, τι γίνεται με τη πτητική βάση στη Σύρο;

|

Ενοποίηση όλων των «δυνάμεων» του δημόσιου συστήματος υγείας που συμμετέχουν στις επείγουσες διακομιδές ασθενών υπό το ΕΚΑΒ, με τη διοικητική μεταφορά σε αυτό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των πληρωμάτων τους, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρήσης και επίταξης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μέσων διακομιδής (πλωτά, αεροσκάφη και ασθενοφόρα) του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και των διακομιδών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο θα προχωρήσει στην υποχρεωτική μετάταξη στο ΕΚΑΒ όλων των οδηγών, τραυματιοφορέων και άλλων υπαλλήλων των Κέντρων Υγείας που εργάζονται ως πληρώματα ασθενοφόρου. Το προσωπικό αυτό θα καταταχθεί σε αντίστοιχες κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα θέσεις στο ΕΚΑΒ (είτε οργανικές ή προσωποπαγείς). Επιπροσθέτως, θα μεταβιβασθούν στο ΕΚΑΒ όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας καθώς και ο εξοπλισμός τους.

Ενας φορέας 

Σήμερα, από τα περίπου 200 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα 150-160 διαθέτουν ασθενοφόρα τα οποία συνήθως στελεχώνονται από έναν οδηγό και έναν υγειονομικό. Αυτά καλύπτουν και περιοχές στις οποίες δεν υφίσταται τομέας ΕΚΑΒ (συνολικά 126 τομείς ανά τη χώρα).

«Κάθε μήνα το ΕΚΑΒ λαμβάνει από τα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων τους, ώστε να γνωρίζει πότε μπορεί να διαβιβάσει σε αυτά μία κλήση για διακομιδή», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Ετσι, εάν ο διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας έχει δώσει άδεια στο προσωπικό που στελεχώνει το ασθενοφόρο, για το ΕΚΑΒ το συγκεκριμένο όχημα δεν «υπάρχει». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μην υφίσταται διαθέσιμο ασθενοφόρο κατά τις νυχτερινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα, χωρίς μάλιστα το ΕΚΑΒ να είναι σε θέση να παρέμβει διορθωτικά. Το παράδοξο αυτής της κατάστασης διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρώτη επίσκεψή της στα κεντρικά του ΕΚΑΒ τον περασμένο Ιούνιο: όταν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις διακομιδές, διαπίστωσε με έκπληξη ότι τα στοιχεία για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

500 άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας που αναμένεται να μεταφερθεί στο ΕΚΑΒ υπολογίζεται σε 500 άτομα. Μόνο η μεταφορά τους ωστόσο δεν επαρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης με ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση, καθώς θα χρειαστούν επιπλέον 1.500 προσλήψεις διασωστών. Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας έχει λάβει το πράσινο φως για την πρόσληψη 800 διασωστών από τις 10.000 προσλήψεις προσωπικού που προβλέπεται να γίνουν συνολικά στην Υγεία έως το τέλος της τετραετίας.

Αλλωστε, η πρώτη σοβαρή κρίση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφορούσε τις καθυστερήσεις στις διακομιδές λόγω έλλειψης προσωπικού. Ηδη από τις αρχές Ιουνίου είχαν συμβεί δύο σοβαρά περιστατικά καθυστέρησης ασθενοφόρου, τα οποία αφορούσαν τον θάνατο μιας 63χρονης γυναίκας στην Κω και μιας 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη. Τότε το υπουργείο επέλεξε τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τη δημιουργία μεικτών πληρωμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Νέο μοντέλο 

Από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο 159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετήθηκαν σε Κέντρα Υγείας 57 περιοχών της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι βάρδιες των ασθενοφόρων κατά 30%. Η λειτουργία μεικτών πληρωμάτων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε μικρά νησιά αναμένεται να συνεχιστεί. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, σε μικρά νησιά των 90-100 μονίμων κατοίκων είναι εξαιρετικά απίθανο να διορισθούν 10 διασώστες για να μπορεί να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Επιπλέον, προωθείται η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού για τη χρήση και επίταξη πλωτών μέσων, αεροσκαφών αλλά και ιδιωτικών ασθενοφόρων σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο σχεδιασμός του υπουργείου αποσκοπεί στο να μπορεί το ΕΚΑΒ να χρησιμοποιεί και ιδιωτικά ασθενοφόρα σε επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις, είτε κατόπιν σύναψης σύμβασης είτε ακόμη και με επίταξη. Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη της σύνταξης και επικαιροποίησης καταλόγων με τα κατάλληλα ιδιωτικά ασθενοφόρα, αλλά και υποστήριξης με το κατάλληλο προσωπικό των μέσων που «δανείζεται» από τον ιδιωτικό τομέα. Παρόμοιες προβλέψεις θα ισχύσουν και για τα ιδιωτικά πλωτά σκάφη και για τα ιδιωτικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα πρωτογενών διακομιδών (από τον τόπο του συμβάντος, απευθείας στο νοσοκομείο) με ελικόπτερα και με τη χρήση των έξι βάσεων (Ελευσίνα, Καβάλα, Ν. Αγχίαλος, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Ανδραβίδα) που προβλέπονται από τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Ερμής Θεοχαρόπουλος». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η σύσταση και λειτουργία αυτοτελούς μονάδας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα στελεχώνεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και του ΓΕΕΘΑ και θα διαχειρίζεται τα αιτήματα για τη διάθεση των ελικοπτέρων.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων