Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕΚΑΒ - Αεροδιακομιδές: Ερχονται άμεσα έξι νέες βάσεις

ΕΚΑΒ – Αεροδιακομιδές: Ερχονται άμεσα έξι νέες βάσεις

|

Πριν από δύο εβδομάδες, στις 25 Απριλίου, στην Κέρκυρα, μια 28χρονη έγκυος γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο με έντονους πόνους. Κατά τη διάρκεια της αναμονής αρχίζει να αιμορραγεί και ο μαιευτήρας γυναικολόγος ξεκινά τη διαδικασία διακομιδής της με πλωτό του Λιμενικού Σώματος και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα. Ωστόσο, η αιμορραγία γίνεται πιο έντονη και επί δυόμισι ώρες οι γιατροί αναζητούν πτητικό μέσο για τη μεταφορά της. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαθέσιμο. Η νεαρή μητέρα γεννά πρόωρα το μωρό της, το οποίο δυστυχώς καταλήγει.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ένας τετράχρονος από το Καστελλόριζο τραυματίστηκε στο χέρι και οι δύο αγροτικοί γιατροί του ακριτικού νησιού, αφού του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, έκριναν ότι έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή του αγοριού στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα όσα είχε περιγράψει ο πατέρας του στα «ΝΕΑ», παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειές του δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το κέντρο του ΕΚΑΒ και έτσι ο ίδιος αποφάσισε να μεταφερθεί το παιδί του στα τουρκικά παράλια με τουριστικό σκάφος. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πατέρας του μικρού τραυματία, στο λιμάνι του Κας τους περίμενε ασθενοφόρο, το οποίο και τους μετέφερε τάχιστα σε νοσοκομείο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ένας 13χρονος από την Κέρκυρα έφτασε με πλωτό μέσο στην Ηγουμενίτσα. Από εκεί πήγε με ασθενοφόρο στα Ιωάννινα και στη συνέχεια μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα και το Νοσοκομείο Παίδων.

Τον ίδιο μήνα, ο εξάχρονος Θωμάς από τα Γρεβενά υπέστη ανακοπή, διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο της πόλης του αλλά κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί σε ΜΕΘ. Κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκε και έτσι διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή του.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ένας 82χρονος από την Αγία Ρουμέλη Χανίων υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και χρειάστηκε να περιμένει 25 ώρες το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που θα τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Ολα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες παραδείγματα ενός ατελείωτου καταλόγου περιστατικών ασθενών ή τραυματιών που χρήζουν άμεσης αεροδικομιδής για νοσηλεία, όμως λόγω κενών ή και ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά τους, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Μέσα από αυτά αναδεικνύονται καθημερινά τόσο οι σοβαρές ελλείψεις νοσοκομειακής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν τα νησιά της άγονης γραμμής και οι απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές όσο και η ανάγκη για έγκαιρη μεταφορά ασθενών σε τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Ο αγώνας ενός πατέρα…

Ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος είναι οδηγός βουνού και τον Ιανουάριο του 2022 είδε τον γιο του να «φεύγει» στα χέρια του ψυχορραγώντας, έπειτα από ατύχημα που είχε στα Τζουμέρκα, περιμένοντας για πέντε ώρες το ελικόπτερο, αφού ήταν αδύνατον να προσεγγίσουν το σημείο το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική. Ο πόνος για τον άδικο χαμό του Θεοφάνη-Ερμή μετατράπηκε σε δύναμη και έκτοτε αναδεικνύει τις «μαύρες τρύπες» στην επείγουσα εναέρια προστασία της ζωής στη χώρα μας.

…και η δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού

Τον Νοέμβριο του 2022 ψηφίστηκε ο Ν. 4989 για τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος» – προς τιμήν του άτυχου παιδιού – για την «υποστήριξη και ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, σε συμβάντα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, εντός του χερσαίου χώρου της ελληνικής επικράτειας».

 

Βασικό πυλώνα του μηχανισμού αυτού, μάλιστα, αποτελεί η δημιουργία έξι περιφερειακών βάσεων ετοιμότητας και επιφυλακής στις οποίες διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα) και το αναγκαίο προσωπικό. «Οι έξι βάσεις ετοιμότητας/επιφυλακής (ΒΕΕ) θα έχουν έδρες την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Αγχίαλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα και την Ανδραβίδα. Αν και δεν επαρκούν γιατί η χώρα έχει πολλά νησιά και οι ενδιάμεσες αποστάσεις δεν καλύπτονται εύκολα, είναι μια καλή αρχή» σχολιάζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος. «Οποιος έχει επείγουσα ανάγκη δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει» επιμένει.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι πρωτογενής αεροδιάσωση στη χώρα μας δεν υπάρχει, ενώ πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και ο υπάρχων μηχανισμός δευτερογενών διακομιδών, το έργο των οποίων, με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το 2005, έχει ανατεθεί επ’ ωφελεία του ΕΚΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία. Εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων μέσων και του εξειδικευμένου προσωπικού, ασθενείς ή πολυτραυματίες είναι αδύνατον να διακομιστούν εκτάκτως από τον τόπο του ατυχήματος ή το σημείο όπου βρίσκονται σε νοσοκομείο μεγάλης πόλης, παρά μόνο από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

«Τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών, όπως συμβαίνει» υπογραμμίζει ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος.

Μόνο τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν, με C-130, Super Puma, B-350/ΑW-109S, ΑΒ-205/B-212 και C-27J, 91 αποστολές, μεταφέρθηκαν 127 ασθενείς και συμπληρώθηκαν 237,5 ώρες πτήσης. Συνολικά, δε, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν διακομιστεί από την Περιφέρεια σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας 499 ασθενείς σε 388 αποστολές.

Ολο το βάρος πέφτει στην Ελευσίνα

«Το κύριο βάρος των αεροδιακομιδών βαραίνει το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο οποίο υπάρχουν δύο άμεσα πληρώματα και ένα πλήρωμα ετοιμότητας» επισημαίνει ιπτάμενος διασώστης του ΕΚΑΒ και υπογραμμίζει ότι καταλυτικό ρόλο για την επιλογή του πτητικού μέσου παίζει ο τόπος από τον οποίο προγραμματίζεται η διακομιδή. Οπως ο ίδιος εξηγεί, «αν διαθέτει αεροδρόμιο πηγαίνει αεροσκάφος, διαφορετικά ελικόπτερο. Σε κάποια νησιά όμως, μεταξύ αυτών η Νάξος και η Σύρος, που το αεροδρόμιο είναι μικρό, προσγειώνεται ελικόπτερο».

«Ο όγκος των αεροδιακομιδών μετά τον κορωνοϊό έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Συνεπώς και η χρήση των πτητικών μέσων, τα οποία καθηλώνονται. Ετσι, αναγκαζόμαστε να διαμορφώνουμε τα C-130, τα C-27J και τα Super Puma σε ασθενοφόρα, με φορητό εξοπλισμό» συμπληρώνει ο διασώστης του ΕΚΑΒ.

«Υπάρχει διαχρονικό θέμα με τις εναέριες μεταφορές ασθενών. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται οι αεροδιακομιδές από τη νησιωτική Ελλάδα, ναι μεν με πλήρωμα του ΕΚΑΒ αλλά με αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει με τη σειρά του ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Αν και ο στόλος των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων ισχυροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με δύο αεροσκάφη Beechcraft King Air 350 και δύο ελικόπτερα Α109 Trekker, τα προβλήματα παραμένουν και το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ «παίζει» με τον χρόνο.

Πηγή tanea.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. (video)

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Πάτμος: Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης (!!!)

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Πάτμου - Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης - Την απείλησε με μαχαίρι στο σπίτι της

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.