Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔυτική Ελλάδα: Πόσο κόσμο αντέχουν οι παραλίες; (πίνακας)

Δυτική Ελλάδα: Πόσο κόσμο αντέχουν οι παραλίες; (πίνακας)

|

Aπό διπλάσιο έως και τριπλάσιο κόσμο από όσο θα έπρεπε «μαζεύουν» το καλοκαίρι γνωστές παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για παραλίες που βρίσκονται μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς ή στις προστατευόμενες ζώνες του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει επιστημονική μελέτη, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα όρια της εκμετάλλευσης στις παραλίες που χρήζουν ειδικής προστασίας.

Την «εξίσωση» κλήθηκε να λύσει (ή, πιο ορθά, να δημιουργήσει) ομάδα επιστημόνων από το Παν. Αιγαίου (Αλεξάνδρα Τσούλιμπρκ, ερευνήτρια στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Γιώργος Κόκκορης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανογραφίας, Μαρία Ελευθεριάδου, περιβαλλοντολόγος, και Ουρανία Τζωράκη, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Ωκεανογραφίας) για λογαριασμό του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), του φορέα που είναι υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να υπολογίσουν τη φέρουσα ικανότητα 12 παραλιών στη Δυτική Πελοπόννησο: Καλογριά, Μπούκα Καλογριάς, Μπούκα Πηνειού, Κέντρος, Φάλαρη, Μπρίνια, Κουνουπελάκι, Γιαννισκάρι στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς. Και των παραλιών Μπούκα Ελαίας, Γιαννιτσοχώρι, Καϊάφας και Καλό Νερό στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

«Ο τουρισμός δεν θα πρέπει να απειλεί τη φυσική κληρονομιά των παραλιών που υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας, αλλά να συμβάλλει στη διατήρησή τους. Αυτό είναι και το επίκεντρο της συζήτησης περί βιώσιμης ανάπτυξης, όπου αναζητείται η ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και διατήρησης της φύσης», λέει στην «Κ» ο κ. Δημητρακόπουλος. «Χρειαζόμαστε μοντέλα υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας των παραλιών, ώστε τα παράκτια συστήματα να συνεχίσουν να φιλοξενούν την πλούσια βιοποικιλότητά τους και να προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, αλλά και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες μέσω του τουρισμού».

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν καταγράφοντας τις διαστάσεις κάθε παραλίας και τα χαρακτηριστικά τους. Ορισαν ως περιοχές μελέτης τα σημεία που μισθώνονται από την πολιτεία για ομπρελοκαθίσματα και καθόρισαν ένα μέτωπο παραλίας μήκους 400 μέτρων, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται οι παραχωρημένες εκτάσεις. Ο λόγος που μελετήθηκε μόνο η ζώνη των 400 μέτρων είναι επειδή σε αυτήν παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τέσσερις διαφορετικές πλευρές της φέρουσας ικανότητας: τη «φυσική» φέρουσα ικανότητα, δηλαδή την έκταση του αιγιαλού στην οποία υπολογίζεται η μέγιστη ημερήσια επισκεψιμότητα. Την «πραγματική» φέρουσα ικανότητα, που αφορά τους φυσικούς περιορισμούς, όπως οι προστατευόμενες αμμοθίνες ή οι περιοχές ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα, αλλά και παραμέτρους που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, την ύπαρξη χώρου στάθμευσης εντός ή εκτός προστατευόμενου οικοτόπου και τη διάρκεια της ηλιοφάνειας που επηρεάζει τη διάρκεια επίσκεψης στην παραλία. Την «αποτελεσματική» φέρουσα ικανότητα, η οποία αφορά τη ρύπανση, την επίδραση του ανθρώπου και την προσβασιμότητα. Και τέλος την «κοινωνική» φέρουσα ικανότητα, την αντίληψη των επισκεπτών για τα επίπεδα συνωστισμού.

Και κατέληξαν σε έναν αλγόριθμο, με βάση τον οποίο υπολόγισαν την πραγματική και την επιθυμητή επισκεψιμότητα στη ζώνη των 400 μέτρων. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες παραλίες δέχονται περισσότερο κόσμο από όσο πρέπει. Για παράδειγμα, η παραλία Καλό Νερό δέχεται 940 επισκέπτες την ημέρα, όταν θα έπρεπε να δέχεται 270, η Μπούκα Καλογριάς 940 αντί για 518. Υπάρχουν όμως και εκείνες που δέχονται όσους πρέπει ή λιγότερους, όπως η Καλογριά.

«Ο συνωστισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις προστατευόμενες παραλίες», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος. Οσο μεγαλύτερη είναι η επισκεψιμότητα μιας περιοχής, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στα εύθραυστα αυτά οικοσυστήματα. Οι επισκέπτες μπορεί να ποδοπατήσουν ακούσια τους αμμόλοφους, να διαταράξουν θέσεις φωλεοποίησης ειδών ή να συμβάλουν στη συσσώρευση αποβλήτων. Οι δημοφιλείς παραλίες που υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητά τους συχνά εμφανίζουν υποβαθμισμένη ποιότητα νερού, απώλεια βιοποικιλότητας και συνολική μείωση της φυσικής τους ομορφιάς».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.