Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔυτική Ελλάδα: Πόσο κόσμο αντέχουν οι παραλίες; (πίνακας)

Δυτική Ελλάδα: Πόσο κόσμο αντέχουν οι παραλίες; (πίνακας)

|

Aπό διπλάσιο έως και τριπλάσιο κόσμο από όσο θα έπρεπε «μαζεύουν» το καλοκαίρι γνωστές παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για παραλίες που βρίσκονται μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς ή στις προστατευόμενες ζώνες του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει επιστημονική μελέτη, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα όρια της εκμετάλλευσης στις παραλίες που χρήζουν ειδικής προστασίας.

Την «εξίσωση» κλήθηκε να λύσει (ή, πιο ορθά, να δημιουργήσει) ομάδα επιστημόνων από το Παν. Αιγαίου (Αλεξάνδρα Τσούλιμπρκ, ερευνήτρια στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Γιώργος Κόκκορης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανογραφίας, Μαρία Ελευθεριάδου, περιβαλλοντολόγος, και Ουρανία Τζωράκη, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Ωκεανογραφίας) για λογαριασμό του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), του φορέα που είναι υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να υπολογίσουν τη φέρουσα ικανότητα 12 παραλιών στη Δυτική Πελοπόννησο: Καλογριά, Μπούκα Καλογριάς, Μπούκα Πηνειού, Κέντρος, Φάλαρη, Μπρίνια, Κουνουπελάκι, Γιαννισκάρι στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς. Και των παραλιών Μπούκα Ελαίας, Γιαννιτσοχώρι, Καϊάφας και Καλό Νερό στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

«Ο τουρισμός δεν θα πρέπει να απειλεί τη φυσική κληρονομιά των παραλιών που υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας, αλλά να συμβάλλει στη διατήρησή τους. Αυτό είναι και το επίκεντρο της συζήτησης περί βιώσιμης ανάπτυξης, όπου αναζητείται η ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και διατήρησης της φύσης», λέει στην «Κ» ο κ. Δημητρακόπουλος. «Χρειαζόμαστε μοντέλα υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας των παραλιών, ώστε τα παράκτια συστήματα να συνεχίσουν να φιλοξενούν την πλούσια βιοποικιλότητά τους και να προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, αλλά και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες μέσω του τουρισμού».

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν καταγράφοντας τις διαστάσεις κάθε παραλίας και τα χαρακτηριστικά τους. Ορισαν ως περιοχές μελέτης τα σημεία που μισθώνονται από την πολιτεία για ομπρελοκαθίσματα και καθόρισαν ένα μέτωπο παραλίας μήκους 400 μέτρων, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται οι παραχωρημένες εκτάσεις. Ο λόγος που μελετήθηκε μόνο η ζώνη των 400 μέτρων είναι επειδή σε αυτήν παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τέσσερις διαφορετικές πλευρές της φέρουσας ικανότητας: τη «φυσική» φέρουσα ικανότητα, δηλαδή την έκταση του αιγιαλού στην οποία υπολογίζεται η μέγιστη ημερήσια επισκεψιμότητα. Την «πραγματική» φέρουσα ικανότητα, που αφορά τους φυσικούς περιορισμούς, όπως οι προστατευόμενες αμμοθίνες ή οι περιοχές ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα, αλλά και παραμέτρους που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, την ύπαρξη χώρου στάθμευσης εντός ή εκτός προστατευόμενου οικοτόπου και τη διάρκεια της ηλιοφάνειας που επηρεάζει τη διάρκεια επίσκεψης στην παραλία. Την «αποτελεσματική» φέρουσα ικανότητα, η οποία αφορά τη ρύπανση, την επίδραση του ανθρώπου και την προσβασιμότητα. Και τέλος την «κοινωνική» φέρουσα ικανότητα, την αντίληψη των επισκεπτών για τα επίπεδα συνωστισμού.

Και κατέληξαν σε έναν αλγόριθμο, με βάση τον οποίο υπολόγισαν την πραγματική και την επιθυμητή επισκεψιμότητα στη ζώνη των 400 μέτρων. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες παραλίες δέχονται περισσότερο κόσμο από όσο πρέπει. Για παράδειγμα, η παραλία Καλό Νερό δέχεται 940 επισκέπτες την ημέρα, όταν θα έπρεπε να δέχεται 270, η Μπούκα Καλογριάς 940 αντί για 518. Υπάρχουν όμως και εκείνες που δέχονται όσους πρέπει ή λιγότερους, όπως η Καλογριά.

«Ο συνωστισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις προστατευόμενες παραλίες», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος. Οσο μεγαλύτερη είναι η επισκεψιμότητα μιας περιοχής, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στα εύθραυστα αυτά οικοσυστήματα. Οι επισκέπτες μπορεί να ποδοπατήσουν ακούσια τους αμμόλοφους, να διαταράξουν θέσεις φωλεοποίησης ειδών ή να συμβάλουν στη συσσώρευση αποβλήτων. Οι δημοφιλείς παραλίες που υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητά τους συχνά εμφανίζουν υποβαθμισμένη ποιότητα νερού, απώλεια βιοποικιλότητας και συνολική μείωση της φυσικής τους ομορφιάς».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά