Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔράμα: "Εμφύλιος" και μέσα στις κοινότητες για το ποιος θα αντλήσει πρώτος...

Δράμα: “Εμφύλιος” και μέσα στις κοινότητες για το ποιος θα αντλήσει πρώτος από τα ποτάμια

|

Οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί βλέπουν με ανακούφιση τους πρώτους σάκους με πατάτες να φτάνουν στην αποθήκη του συνεταιρισμού στο Νευροκόπι Δράμας. Η περίοδος της συγκομιδής ξεκίνησε. Παρότι η φετινή σοδειά θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την περυσινή, η ύπαρξή της και μόνο αποτελεί δική τους «πύρρειο νίκη» στη μάχη που έδιναν τους τελευταίους μήνες με τη λειψυδρία. «Εχει να βρέξει μήνες. Ηταν άθλος που φτάσαμε μέχρι εδώ», λέει ο Χαράλαμπος Γεωργιάδης, γεωπόνος στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και πατατοπαραγωγός ο ίδιος, κρατώντας στα χέρια του το «χρυσό» του χώματος της περιοχής.

Γνωστή για τη γεύση της και αναγνωρισμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, η πατάτα Νευροκοπίου αποτελεί την κεντρική καλλιέργεια των παραγωγών της κωμόπολης και τη βασική πηγή πλούτου τους. Ο κ. Γεωργιάδης, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του, είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς παραγωγοί, καθώς ο σπόρος ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες προγόνους τους τη δεκαετία του ’20 και συνάντησε στο μέρος αυτό της Δυτικής Μακεδονίας τις κατάλληλες κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες. Ανθρωποι και καλλιέργεια ρίζωσαν στον τόπο.

Τα πρώτα προβλήματα με την έλλειψη νερού εμφανίστηκαν το 2017 και κορυφώθηκαν με τη φετινή ξηρασία. Η πρώτη σκηνή θρίλερ που αντίκρισαν οι παραγωγοί ήταν το σχεδόν άδειο φράγμα των Λευκογείων. «Ηταν ήπιος ο χειμώνας –χωρίς βροχές και χιόνια– και δεν γέμισε ο ταμιευτήρας στα Λευκόγεια», εξήγησε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιάννης Κεσκίνογλου, σημειώνοντας πως από τα 10 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που μαζεύονται συνήθως στην τεχνητή λίμνη του φράγματος, την άνοιξη υπήρχαν μόνο δύο. Με αυτά έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 300 παραγωγών. «Μόλις είδαν ότι η λίμνη δεν έχει νερό, οι αγρότες δεν καλλιέργησαν τα στρέμματα που θα καλλιεργούσαν. Η παραγωγή θα πέσει κατά 30%», είπε.

Η Ενωση, μαζί με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) συνεργάστηκαν για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ώστε να φτάσει το νερό μέχρι τη συγκομιδή. Το πρώτο μέτρο ήταν να μειώσουν στο 1/4 το νερό που έδινε το δίκτυο σε κάθε παραγωγό. «Μετρήσαμε την κατανάλωση νερού που είχε κάνει ο κάθε παραγωγός την προηγούμενη χρονιά και του δώσαμε το 25%», σημείωσε ο κ. Κεσκίνογλου. Παράλληλα, τριπλασίασαν την τιμή του νερού από 10 σε 30 λεπτά για κάθε κυβικό μέτρο. Τελευταίο και έσχατο μέτρο ήταν να μειώσουν τις ώρες που μπορούσε να ποτίσει ο κάθε παραγωγός: κάθε περιοχή είχε νερό κάθε 4-5 ημέρες, ενώ το ωράριο ποτίσματος ήταν αυστηρά μέχρι 12 ώρες και μάλιστα τις ώρες της λιγότερης ζέστης. «Ετσι έγινε! Κάναμε οικονομία και φτάσαμε μέχρι εδώ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η λύση που βρήκαν οι περισσότεροι παραγωγοί ώστε να έχουν περισσότερο νερό ήταν οι γεωτρήσεις. «Κάποιες νόμιμες, κάποιες παράνομες», διευκρίνισε ο Μιχάλης Λαφαζανίδης, παραγωγός και γεωπόνος. Παρότι οι γεωτρήσεις έσωσαν την πατάτα, αύξησαν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και επιβάρυναν τον υδροφόρο ορίζοντα. «Γίνεται υπεράντληση. Ειδικά φέτος. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα επιφανειακά νερά. Να κατασκευαστεί ακόμη ένα φράγμα», τόνισε ο κ. Λαφαζανίδης. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου, Νεκτάριος Χατζηλαζαρίδης, προειδοποίησε πως οι περίπου 20 γεωτρήσεις του οργανισμού φέτος «έδωσαν» λιγότερο νερό, καθώς η στάθμη υπογείως πέφτει συνεχώς.

Εξω από το γραφείο του ΤΟΕΒ στο κέντρο του χωριού είχαν μαζευτεί παραγωγοί για να συζητήσουν. Είχε πάει και ο «γερόλυκος», όπως τον αποκαλούν όλοι, ο γηραιότερος πατατοπαραγωγός της περιοχής. Ανοίγει το κινητό του και δείχνει στους συντοπίτες του πόσο μικρές βγήκαν οι πατάτες, οι οποίες από τη λιγότερη ποσότητα νερού που έλαβαν δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος. «Η μικρότερη παραγωγή στα 60 χρόνια. Πρώτη φορά το είδαμε αυτό», αναφώνησε.

Οι παραγωγοί δεν σκέφτονται προς το παρόν αλλαγή καλλιέργειας, ωστόσο γνωρίζουν πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, όπως η εγκατάσταση στάγδην άρδευσης, η οποία θα εξοικονομήσει περίπου το 30% του νερού που καταναλώνεται τώρα. Πάγιο αίτημά τους παραμένει η κατασκευή ενός ακόμη ταμιευτήρα, όπως αυτός των Λευκογείων.

«Θα έπεφτε ξύλο»
Στην περίπτωση του Νευροκοπίου, παρότι η κατάσταση ήταν δραματική, πρυτάνευσε η ομόνοια και οι καβγάδες μεταξύ καλλιεργητών ήταν ελάχιστοι. Μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος θα «χτυπούσε» γεώτρηση πολύ κοντά στη γεώτρηση του γείτονά του «θα έπεφτε ξύλο». Το ίδιο δεν συνέβη παντού.

Στο Φωτολίβος, ένα χωριό κοντά στη Δράμα, η εικόνα είναι δυστοπική. Το χωριό περιτριγυρίζεται από ποτάμια, τα οποία όλα έχουν στερέψει. Στον δρόμο, δεξιά κι αριστερά υπάρχουν χωράφια που έχουν ξεραθεί από την ανομβρία, με κίτρινα καλαμπόκια και μαραμένους ηλίανθους. «Μαζευτήκαμε και προσπαθήσαμε να βάλουμε σειρά. Υπήρξε η συμφωνία να σταματάμε να ποτίζουμε 1.30 το μεσημέρι και να ξαναβάζουμε μπρος 8.00 το βράδυ. Οταν όμως ο άλλος άρχισε να βλέπει ότι καταστρέφεται η παραγωγή του και πέφτει η στάθμη του νερού των ποταμών και οι αντλίες δεν δίνουν πια νερό, έπεσε πανικός. Ο καθένας κοίταξε τον εαυτό του». Αυτή ήταν η κατάσταση που επικράτησε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Φωτολίβου, Σπύρο Τσομπάνογλου.

Οπως είπε, προκλήθηκε αναρχία και όποιος μπορούσε έβαζε μια αντλία στο ποτάμι και έπαιρνε το νερό. Στον δρόμο προς την έξοδο του χωριού, μας έδειξε και την απόδειξη των λεγομένων του: δίπλα σε μια έκταση με ηλίανθους που είχαν ξεραθεί, βρισκόταν ένα καταπράσινο χωράφι που ποτιζόταν 4.00 το απόγευμα. Ο ιδιοκτήτης του δεύτερου είχε την οικονομική δυνατότητα να βάλει αντλία στο ποτάμι και να το μεταφέρει με καρούλια μέχρι τα στρέμματά του. Ο γείτονας – συνάδελφός του, που δεν τα κατάφερε, είδε την περιουσία του να καταστρέφεται. Συνολικά εκτιμάται πως το 50% της παραγωγής του χωριού, που καλλιεργεί κυρίως βαμβάκι, ηλίανθους, καλαμπόκι και τριφύλλι, θα χαθεί από τη φετινή λειψυδρία. «Αν βγάλω τα έξοδά μου θα είμαι τυχερός», σημείωσε ο κ. Τσομπάνογλου, λέγοντας πως μόνο με καθαρισμούς ποταμών και κατασκευή ταμιευτήρων, που να κρατούν το νερό του χειμώνα, θα μπορέσει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι αιτίες για την τεράστια φήμη των κουλοχέρηδων

Οι αιτίες για την τεράστια φήμη των κουλοχέρηδων - θα βρείτε όλους τους λόγους στο άρθρο που γράψαμε…

«AEGEAN Santa Crew»: Εθελοντές-εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης

Εθελοντές-εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, επισκέφθηκαν σχολεία σε νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου, για να μοιράσουν δώρα στους μικρούς μαθητές

Νάξος: Αλλαγή χώρου διεξαγωγής της παράστασης “Το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Καραγκιόζη”

Ο Καραγκιόζης βάζει τα γιορτινά του και παρέα με τα Κολλητήρια υποδέχονται τα Χριστούγεννα σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Νάξος – Γλινάδο: Στολίστηκε το … Γραβιερόδεντρο (video)

Τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο του Γλινάδου Νάξου στόλισαν το …«Γραβιερόδεντρο» (video)

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη 66χρονου για καύση (κι όχι μόνο) ελαστικών αυτοκινήτων

Σύλληψη 66χρονου για καύση ελαστικών αυτοκινήτων και μεταλλικών εξαρτημάτων - Συνεχόμενες οι εικόνες που προκαλούν

Δημ. Ημελλος: «Η τέχνη δεν είναι αναπαράσταση της ζωής, αλλά μετάφραση της ζωής”

Δημήτρης Ημελλος: Πρωταγωνίστησε στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου και ήταν λάτρης του Τσέχοφ - Τι έλεγε για το θέατρο και τη ζωή

“Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”: «Ο Γιάννης το βούδι» της Ευαγγελίας Γατσωτή επί σκηνής

Η συγκινητική και σκληρή ιστορία του «Γιάννη» ζωντανεύει ξανά - Πότε, που και με ποιους συντελεστές (video)

Έρευνα ΣΕΤΕ: Υπερτουρισμός. Υπάρχει, αλλά στην… άλλη γειτονιά

Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)