Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Δωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου

|

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλά στην «Καθημερινή» για το χρονοδιάγραμμα, τους δικαιούχους, τις εξαιρέσεις, τις επαφές με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, και τα νοσοκομεία στα οποία θα απευθύνονται όσοι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν και κολονοσκόπηση

Η είδηση πως στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα ξεκινήσουν να διανέμονται δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου από τον ερχόμενο Ιούνιο, σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, αποτιμάται ως μια πολύ θετική κίνηση από την ιατρική κοινότητα, δεδoμένου ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πια μια πρακτική πρόληψης, την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά τον καρκίνο του μαστού. Η συχνότητα του βρίσκεται σε αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί πως το δωρεάν τεστ θα δίνεται στους πολίτες από 50 έως 70 ετών κάθε δύο χρόνια.

«Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση».

Περιγράφοντας το σχέδιο που επεξεργάζεται ο οργανισμός ο ίδιος λέει πως «οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση. Θα υπάρχουν βέβαια κάποιες ομάδες που θα εξαιρούνται γιατί το τεστ δεν ενδείκνυται στην περίπτωση τους- για παράδειγμα οι πολίτες που έχουν αιμορροΐδες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, τα δωρεάν self tests είναι μία παράμετρος ενός συνολικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

«Προσδοκούμε να ξεκινήσουμε τη διανομή των τεστ από τον ερχόμενο Ιούνιο. Μιας και πρόκειται για ένα συνολικότερο εγχείρημα, επεξεργαζόμαστε σε αυτή τη φάση πώς θα συνεργαστούμε με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, σε ποια νοσοκομειακά ιδρύματα θα απευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια κολονοσκόπηση, σε ποιες ευάλωτες ομάδες θα ξεκινήσουμε πρώτα να διανέμουμε τα δωρεάν τεστ κ.τ.λ.», εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Εύκολος και αξιόπιστος προσυμπτωματικός έλεγχος

Η Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής – Νανοϊατρικής, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρει με τη σειρά της, πως είναι επιτακτική ανάγκη ο εν λόγω καρκίνος να εντοπίζεται έγκαιρα.

«Αυτη την πρακτική του screening με τα self tests την εφαρμόζουν ήδη πάρα πολλές χωρές. Η Γαλλία έχει εντάξει το τεστ στο πρόγραμμα της και το αποστέλλει ταχυδρομικά στους πολίτες, πρακτική που εφαρμόζει και το Βέλγιο από το 2013. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Eίναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες» σχολιάζει η ίδια μιλώντας στην «Κ».

Σύμφωνα με την κ. Γαζούλη, η βασική εξέταση ελέγχου και αναφοράς για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σαφέστατα η κολονοσκόπηση.

«Είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και δεν είναι γενικώς “αρεστή”, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να την αναβάλλουν διαρκώς. Τελικά, πολλοί την κάνουν όταν είναι ήδη αργά».

Οπως όμως υπογραμμίζει, «καθώς είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και γενικώς δεν είναι “αρεστή”, πολλοί πολίτες την αναβάλλουν διαρκώς. Ετσι, ένα σημαντικό ποσοστό την κάνει όταν είναι ήδη αργά. Αρα, χρειαζόμαστε περισσότερες μεθόδους πρόληψης, εύκολες κι απλές, όπως το test. Στην ουσία πρόκειται για μια μέθοδο ανοσολογικής εξέτασης ανίχνευσης του “κρυφού” αίματος στα κόπρανα. Το αυτοδιαγνωστικό αυτό test έχει μεγάλη ακρίβεια. Στην Ευρώπη, το screening ξεκινάει από τα 50 έτη, ενώ στην Αμερική το όριο έχει κατέβει στα 45 έτη. Μιλάμε για έναν καρκίνο ο οποίος αν προβλεφθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν ανιχνευθεί δηλαδή στο στάδιο του πολύποδα, τότε θα γίνει αφαίρεση και ο ασθενής θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του».

Σύμφωνα με την κ. Γαζούλη, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνέστησε σε όλα τα κράτη μέλη της να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης για τους πιο συχνούς καρκίνους από τους οποίους νοσούν οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του στομάχου.

«Μιλάμε για έναν καρκίνο ο οποίος αν προβλεφθεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν ανιχνευθεί δηλαδή στο στάδιο του πολύποδα, τότε θα γίνει αφαίρεση και ο ασθενής θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του».

Ηδη για τον καρκίνο του μαστού «τρέχει» το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες, ενώ προσπάθεια γίνεται να ενισχυθεί και ο εμβολιασμός για HPV με δωρεάν εμβολιασμό στα παιδιά από 10 ετών και άνω.

Υπάρχει και άλλη μια σημαντική παράμετρος όπως εξηγεί η καθηγήτρια: «Με τα self tests θα μπορέσουν να ελεγχθούν και κάτοικοι από την Περιφέρεια, σε ορεινά χωριά για παράδειγμα ή σε νησιά, οι οποίοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση για εξέταση κολονοσκόπησης.

Σημειώνεται πως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, λέει στην «Κ» πως διαθέτει τεστ με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά το οποίο πωλείται προς 10,73 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα τεστ δεν έχουν για την ώρα μεγάλη «κινητικότητα», για την ακρίβεια δεν πουλάει περισσότερα από πέντε τον μήνα. Οι πολίτες τα αγοράζουν είτε μετά από σύσταση του γιατρού τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη τους έπειτα από προσωπική έρευνα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Μικρά νησιά, μεγάλες ιστορίες: Τα βιβλιοπωλεία που δίνουν ζωή στις Κυκλάδες. Ο Καπετάνιος ανάμεσά τους

Από την Τήνο ως τη Σαντορίνη και τη Νάξο μικρά βιβλιο-στέκια γίνονται καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και καφέ, δίνοντας στην ανάγνωση μια αυθεντική νησιώτικη αύρα.

Νάξος – Μέλανες: Closing Summer Party με τους Playback Live!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας» διοργανώνει το Closing Summer Party με τους Playback Live, Τετάρτη 10/9 στην Πλατεία Μελάνων. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική

Από το Συμπόσιο στη Σύμη, αφιερωμένο στη μνήμη Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε δέσμη προτάσεων για ΦΠΑ, μεταφορικό και υγειονομικό ισοδύναμο, ενέργεια, νερό, στέγη και ακτοπλοΐα.

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.