Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Δωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου

|

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλά στην «Καθημερινή» για το χρονοδιάγραμμα, τους δικαιούχους, τις εξαιρέσεις, τις επαφές με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, και τα νοσοκομεία στα οποία θα απευθύνονται όσοι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν και κολονοσκόπηση

Η είδηση πως στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα ξεκινήσουν να διανέμονται δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου από τον ερχόμενο Ιούνιο, σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, αποτιμάται ως μια πολύ θετική κίνηση από την ιατρική κοινότητα, δεδoμένου ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πια μια πρακτική πρόληψης, την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά τον καρκίνο του μαστού. Η συχνότητα του βρίσκεται σε αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί πως το δωρεάν τεστ θα δίνεται στους πολίτες από 50 έως 70 ετών κάθε δύο χρόνια.

«Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση».

Περιγράφοντας το σχέδιο που επεξεργάζεται ο οργανισμός ο ίδιος λέει πως «οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση. Θα υπάρχουν βέβαια κάποιες ομάδες που θα εξαιρούνται γιατί το τεστ δεν ενδείκνυται στην περίπτωση τους- για παράδειγμα οι πολίτες που έχουν αιμορροΐδες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, τα δωρεάν self tests είναι μία παράμετρος ενός συνολικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

«Προσδοκούμε να ξεκινήσουμε τη διανομή των τεστ από τον ερχόμενο Ιούνιο. Μιας και πρόκειται για ένα συνολικότερο εγχείρημα, επεξεργαζόμαστε σε αυτή τη φάση πώς θα συνεργαστούμε με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, σε ποια νοσοκομειακά ιδρύματα θα απευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια κολονοσκόπηση, σε ποιες ευάλωτες ομάδες θα ξεκινήσουμε πρώτα να διανέμουμε τα δωρεάν τεστ κ.τ.λ.», εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Εύκολος και αξιόπιστος προσυμπτωματικός έλεγχος

Η Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής – Νανοϊατρικής, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρει με τη σειρά της, πως είναι επιτακτική ανάγκη ο εν λόγω καρκίνος να εντοπίζεται έγκαιρα.

«Αυτη την πρακτική του screening με τα self tests την εφαρμόζουν ήδη πάρα πολλές χωρές. Η Γαλλία έχει εντάξει το τεστ στο πρόγραμμα της και το αποστέλλει ταχυδρομικά στους πολίτες, πρακτική που εφαρμόζει και το Βέλγιο από το 2013. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Eίναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες» σχολιάζει η ίδια μιλώντας στην «Κ».

Σύμφωνα με την κ. Γαζούλη, η βασική εξέταση ελέγχου και αναφοράς για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σαφέστατα η κολονοσκόπηση.

«Είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και δεν είναι γενικώς “αρεστή”, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να την αναβάλλουν διαρκώς. Τελικά, πολλοί την κάνουν όταν είναι ήδη αργά».

Οπως όμως υπογραμμίζει, «καθώς είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και γενικώς δεν είναι “αρεστή”, πολλοί πολίτες την αναβάλλουν διαρκώς. Ετσι, ένα σημαντικό ποσοστό την κάνει όταν είναι ήδη αργά. Αρα, χρειαζόμαστε περισσότερες μεθόδους πρόληψης, εύκολες κι απλές, όπως το test. Στην ουσία πρόκειται για μια μέθοδο ανοσολογικής εξέτασης ανίχνευσης του “κρυφού” αίματος στα κόπρανα. Το αυτοδιαγνωστικό αυτό test έχει μεγάλη ακρίβεια. Στην Ευρώπη, το screening ξεκινάει από τα 50 έτη, ενώ στην Αμερική το όριο έχει κατέβει στα 45 έτη. Μιλάμε για έναν καρκίνο ο οποίος αν προβλεφθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν ανιχνευθεί δηλαδή στο στάδιο του πολύποδα, τότε θα γίνει αφαίρεση και ο ασθενής θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του».

Σύμφωνα με την κ. Γαζούλη, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνέστησε σε όλα τα κράτη μέλη της να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης για τους πιο συχνούς καρκίνους από τους οποίους νοσούν οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του στομάχου.

«Μιλάμε για έναν καρκίνο ο οποίος αν προβλεφθεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν ανιχνευθεί δηλαδή στο στάδιο του πολύποδα, τότε θα γίνει αφαίρεση και ο ασθενής θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του».

Ηδη για τον καρκίνο του μαστού «τρέχει» το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες, ενώ προσπάθεια γίνεται να ενισχυθεί και ο εμβολιασμός για HPV με δωρεάν εμβολιασμό στα παιδιά από 10 ετών και άνω.

Υπάρχει και άλλη μια σημαντική παράμετρος όπως εξηγεί η καθηγήτρια: «Με τα self tests θα μπορέσουν να ελεγχθούν και κάτοικοι από την Περιφέρεια, σε ορεινά χωριά για παράδειγμα ή σε νησιά, οι οποίοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση για εξέταση κολονοσκόπησης.

Σημειώνεται πως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, λέει στην «Κ» πως διαθέτει τεστ με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά το οποίο πωλείται προς 10,73 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα τεστ δεν έχουν για την ώρα μεγάλη «κινητικότητα», για την ακρίβεια δεν πουλάει περισσότερα από πέντε τον μήνα. Οι πολίτες τα αγοράζουν είτε μετά από σύσταση του γιατρού τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη τους έπειτα από προσωπική έρευνα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα