Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔίκη Καμπανού: Ενοχοι και οι δώδεκα κατηγορούμενοι

Δίκη Καμπανού: Ενοχοι και οι δώδεκα κατηγορούμενοι

|

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Οι επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Άλκη και οι άλλοι πέντε για συνέργεια.

Από την πρώτη συνεδρίαση, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 47 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στο έγκλημα.

Η μαραθώνια διαδικασία μέχρι τη λήξη της δίκης

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από τρεις τακτικούς δικαστές και τέσσερις λαϊκούς (ενόρκους), θα αναγνώσει για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους την κρίση του επί της ενοχής ή μη και για τις πράξεις που τους αποδίδει. Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων, όσων κριθούν ένοχοι, προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία).

Η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς από την αναγνώριση ελαφρυντικών θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος των ποινών. Αναμένεται δε, να κρατήσει αρκετή ώρα, μιας και οι υπερασπιστές (σ.σ. αγόρευσαν περισσότεροι από 20) θα αναπτύξουν διεξοδικά τις θέσεις τους επί των ελαφρυντικών που θα ζητήσουν.

Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.

Μετά τη «μάχη των ελαφρυντικών», η εισαγγελέας θα προτείνει επί των ποινών, θα αγορεύσουν εκ νέου οι υπερασπιστές, ενώ θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των δικαστών και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τελικές ποινές.

Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο- αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).

Η τελική φάση της διαδικασίας προβλέπει αποφάσεις για άλλα θέματα, όπως απόδοση κατασχεθέντων κ.λπ. Αφού κριθούν τα ζητήματα αυτά, το δικαστήριο θα κηρύξει το πέρας της δίκης. Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι καταδικαστούν θα ασκήσουν έφεση για να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.

Ισχυρά μέτρα σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Η αίθουσα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι ασφυκτικά γεμάτη. Από τη μία πλευρά της αίθουσας θα βρίσκονται φίλοι και συγγενείς του Άλκη, ανάμεσα στους οποίος οι γονείς του που παρακολούθησαν σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, και από την άλλη πλευρά θα κάθονται συγγενείς των κατηγορούμενων.

Κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο απήθυνε προς τα μέλη και τους οπαδούς του ο Α.Σ. Άρης και σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα ως «ορόσημο» αναφορικά με την απόδοση δικαιοσύνης για «τη στυγνή δολοφονία» του 19χρονου φοιτητή.

«Ο Άλκης ήταν παιδί γεμάτο φως. Το φως να διώξει το σκοτάδι σ’ αυτήν την πόλη. Ο Άλκης ζει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εντός των Δικαστηρίων αλλά και πέριξ αυτών, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ομαλότητας της διαδικασίας και την αποφυγή κινδύνων έντασης.

Πηγή: ΑΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Καφέ Γκρέκο: Σε κίνδυνο το ιστορικό στέκι διανοουμένων της Ρώμης λόγω ενοικίου (!!!)

Το θρυλικό καφενείο της οδού Κοντότι, σημείο συνάντησης Γκαίτε, Ντίκενς και Λόρδου Βύρωνα, απειλείται ξανά με λουκέτο μετά από αιώνες ιστορίας.

Νέος εκλογικός κώδικας: Ανατροπές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκλογές σε έναν γύρο

Η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής, η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψήφου και η νέα κατανομή εδρών αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΟ Μυκόνου: Με τον Παναγιώτη Τσάμη “γεμίζει” τη ρακέτα του

Η Mykonos Basketball Club αποκτά τον 23χρονο σέντερ με δανεισμό από τον Προμηθέα Πατρών, ενισχύοντας τη γραμμή ψηλών στην ιστορική πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.