Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔιαθήκες: Αλλαγές (5) μετά από ογδόντα χρόνια, τι πρέπει να γνωρίσουν οι...

Διαθήκες: Αλλαγές (5) μετά από ογδόντα χρόνια, τι πρέπει να γνωρίσουν οι κληρονόμοι

|

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου με τις διαθήκες να είναι σε πρώτο πλάνο. Όλα τα ζητήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν πέσει στο τραπέζι, με την αρμόδια Επιτροπή να έχει λάβει κάποιες πρώτες αποφάσεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι επικείμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο επιστημονικός διάλογος παραμένει διαρκής, με την Επιτροπή να έχει προς το παρόν περισσότερο αποκλείσει κάποια από τα θέματα που έχουν τεθεί, ενώ για άλλα η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.

Νόμιμη μοίρα: Η πιο πρόσφατη απόφαση που έλαβε η Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της αφορά την αποδυνάμωση του θεσμού της νόμιμης μοίρας.

Σήμερα, όπου και να αφήσει την περιουσία του ο κληρονομούμενος, ένα ποσοστό πηγαίνει υποχρεωτικά στα παιδιά, στους γονείς και τον σύζυγο, ακόμα και αν έχουν παραλειφθεί ολωσδιόλου από τη διαθήκη. Το ποσοστό αυτό ονομάζεται νόμιμη μοίρα και σήμερα στην Ελλάδα έχει πλήρη δικαιώματα. Εάν π.χ. ο νόμιμος μεριδούχος δικαιούται το 25% της περιουσίας, τότε αποκτά αυτόματα το 25% σε όλα τα ακίνητα του κληρονομουμένου.

Πλέον, αυτό αλλάζει για πρώτη φορά. Η νόμιμη μοίρα θα σταματήσει να έχει αυτήν την ισχύ, με την Επιτροπή να αποφασίζει πως ο μεριδούχος δεν θα έχει πλέον κανένα εμπράγματο δικαίωμα στην περιουσία. Το ποσοστό της κληρονομιάς που θα δικαιούται θα μπορεί να το λάβει μόνο ως χρηματική αποζημίωση, εφόσον τη διεκδικήσει δικαστικά. Έτσι, ο ελληνικός νόμος θα κινηθεί προς τη λογική χωρών του εξωτερικού, όπου γίνεται προσπάθεια να προστατευθεί η αληθινή βούληση του θανόντος, με αποδυναμωμένα τα κληρονομικά δικαιώματα όσων παραλείφθηκαν από τη διαθήκη.

Σύντροφοι ζωής: Ένα από τα μέτρα τα οποία φαίνεται να αποκλείονται από τη συζήτηση για το νέο Κληρονομικό Δίκαιο είναι το να αποκτήσουν κληρονομικά δικαιώματα οι σύντροφοι ζωής, το άτομο δηλαδή που έχει μια συντροφική σχέση επί πολλά έτη με τον θανόντα, χωρίς αυτή να έχει επισημοποιηθεί.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε μεταφέρει τους προβληματισμούς κάποιων από τα μέλη της Επιτροπής πάνω σε αυτήν την πρόταση. «Ποιο είναι το χρονικό όριο πάνω από το οποίο ένας σύντροφος θα θεωρείται πως έχει “σχέση ζωής” με τον κληρονομούμενο; Θα μπορεί αυτό να αφορά και νεότερους ανθρώπους, έστω και αν διαμένουν στην ίδια στέγη; Και ακόμη, πώς θα μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι όντως έχει μια “σχέση ζωής” με έναν άνθρωπο; Με μάρτυρες ή μήπως με λογαριασμούς ρεύματος που δείχνει ότι έμεναν στο ίδιο σπίτι; Πώς μπορούμε να ορίσουμε κληρονομικό δικαίωμα σε έναν άνθρωπο με τον οποίο ο κληρονομούμενος επέλεξε να μην έχει νομικό δεσμό;».

Όπως φαίνεται, οι προβληματισμοί αυτοί έχουν επικρατήσει και η Επιτροπή έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν πλήρη κληρονομικά δικαιώματα στους συντρόφους ζωής. Αυτό που βρίσκεται πια στο τραπέζι είναι να αποκτήσουν κάποια δευτερεύοντα, αλλά σημαντικά δικαιώματα, όπως λ.χ. να μπορούν να παραμείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα στο σπίτι του θανόντος, εάν αυτό αποτελούσε την κοινή τους στέγη.

Ιδιόγραφες διαθήκες: Όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» από τον περασμένο Δεκέμβριο, η κατάργηση της ιδιόγραφης διαθήκης (αυτής, δηλαδή, που συντάσσει ο κάθε πολίτης μόνος του και την αφήνει στο συρτάρι του) έχει αποκλειστεί από τα μέλη της Επιτροπής, αφού έχει επικρατήσει η άποψη που αναφέρει πως ως πανάρχαιος θεσμός η ιδιόγραφη διαθήκη δεν μπορεί να αποκλειστεί εν μια νυκτί.

Αυτό που σχεδιάζεται, πλέον, είναι ποιοι θα είναι οι περιορισμοί που θα υπάρχουν για μια ιδιόγραφη διαθήκη, ώστε να καταπολεμηθεί το συχνό, δυστυχώς, φαινόμενο των πλαστών διαθηκών.

Είναι γνωστά τα περιστατικά πλαστών διαθηκών που μοιράζουν βολικά την περιουσία κατόπιν… συνεννόησης των κληρονόμων. Ακόμα χειρότερα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις προσώπων εντελώς άγνωστων προς τον θανόντα που συντάσσουν πλαστές διαθήκες όταν διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κληρονόμος…

Τα φαινόμενα αυτά θα προσπαθήσει να χτυπήσει η Επιτροπή, με την εισαγωγή, κατ’ αρχάς, ενός χρονικού περιορισμού. Η ιδιόγραφη διαθήκη θα πρέπει να εμφανίζεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το οποίο ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση. Στη Γερμανία, π.χ., η διαθήκη πρέπει να εμφανιστεί εντός δύο ετών, ειδάλλως η κληρονομιά μοιράζεται εξ αδιαθέτου.

Ένα άλλο μέτρο που θα εισαχθεί είναι η γραφολογική εξέταση, το οποίο εξετάζεται ακόμα και ως υποχρεωτικό μέτρο για όλες τις ιδιόγραφες διαθήκες. Εναλλακτικά, υπάρχει η σκέψη ο γραφολογικός έλεγχος να γίνει υποχρεωτικός όταν τη διαθήκη εμφανίζουν άτομα που δεν είναι στενοί συγγενείς με τον θανόντα.

Κληρονομική διαδοχή: Ένα άλλο μέτρο στο οποίο άναψε «κόκκινο» η Επιτροπή είναι ο αποκλεισμός των γονέων ή των παππούδων σε περίπτωση που είναι άνω των 80 ετών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθήκη. Η Επιτροπή ήταν εξαρχής ιδιαίτερα σκεπτική με αυτό το μέτρο, εντοπίζοντας συνταγματικά και πρακτικά προβλήματα.

Πάντως, το να αλλάξει η σειρά ή τα ποσοστά της κληρονομικής διαδοχής παραμένει στο τραπέζι. Σήμερα, αν δεν υπάρχει διαθήκη, η περιουσία του κληρονομουμένου πηγαίνει στα παιδιά και τα εγγόνια του. Αν αυτά δεν υπάρχουν, αυτή μοιράζεται στους γονείς και τα αδέλφια του. Στη σειρά της διαδοχής, τρίτοι καλούνται οι παππούδες, γιαγιάδες κ.ο.κ., ενώ ένα ποσοστό καταλήγει πάντα στον επιζώντα σύζυγο.

Αυτήν τη στιγμή, έδαφος φαίνεται να κερδίζει στην Επιτροπή η άποψη πως πρέπει να υπάρξει κάποιος περιορισμός και να αποκλειστούν οι συγγενείς από την τέταρτη τάξη διαδοχής, δηλαδή οι θείοι, τα ξαδέρφια και οι προπαππούδες, που σήμερα κληρονομούν αυτόματα την περιουσία, αν δεν υπάρχει στενότερος συγγενής.

Κληρονομικές συμβάσεις: Ένα ζήτημα για το οποίο φαίνεται να υπάρχει συμφωνία είναι οι κληρονομικές συμβάσεις, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει αποφασιστεί ότι θα θεσμοθετηθούν.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συγγραφεί ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο στο Κληρονομικό Δίκαιο, όπου θα ορίζεται ο τρόπος που εν ζωή ο κληρονομούμενος και οι κληρονόμοι θα συντάσσουν από κοινού μια σύμβαση που θα ορίζει πώς θα μοιραστεί η περιουσία μετά θάνατον. Ένας θεσμός που ισχύει σε πολλές χώρες, με σκοπό να αποφεύγονται οι μετά θάνατον συγκρούσεις και οι διαφωνίες για την πραγματική βούληση του ατόμου που κληρονομεί την περιουσία του. Οι όποιες αντιρρήσεις φαίνεται να έχουν καμφθεί, με τη συζήτηση να εστιάζει πλέον σε σημεία όπου υπάρχει διάσταση απόψεων στα μέλη της Επιτροπής, όπως στο πώς θα μπορεί να ανακληθεί μία κληρονομική σύμβαση.

Μεταρρύθμιση ύστερα από 80 χρόνια

Πρέπει να επισημανθεί ότι όλα όσα καταγράψαμε αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Αναμόρφωσης του Κληρονομικού Δικαίου και όχι τελικές αποφάσεις. Όπως εξηγούν μέλη της Επιτροπής, είναι σκέψεις στο πλαίσιο ενός ευρύτατου και εκτενούς επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος κάθε άλλο παρά απλός είναι. Καλούνται να μεταρρυθμίσουν εν συνόλω όλο το σχετικό κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα για πρώτη φορά ύστερα από 80 χρόνια και να το προσαρμόσουν στις σύγχρονες συνθήκες της κοινωνίας.

Τα μέλη της Επιτροπής, που κατά γενική ομολογία απαρτίζεται από καταξιωμένους και έγκριτους εκπροσώπους όλης της νομικής κοινότητας (δικαστικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ακαδημαϊκούς), έχουν αναλάβει ο καθένας διαφορετικό σκέλος του Κληρονομικού Δικαίου, προκειμένου να μελετηθούν όλες οι παράμετροι και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.

Ωστόσο, πρόκειται για μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση, όπου όλα τα σκέλη πρέπει να εξεταστούν συνολικά από τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία συνεδριάζουν πλέον συχνότερα και παράλληλα προετοιμάζονται για τη σύνταξη των νέων διατάξεων.

Διακηρυγμένος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ψηφιστεί το νέο Κληρονομικό Δίκαιο πριν από το καλοκαίρι ή, έστω, στις αρχές του καλοκαιριού.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει αυτήν τη στιγμή πολύ δύσκολο, με δεδομένη την κοπιώδη επιστημονική εργασία που απαιτεί μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Καταγραφή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού (video)

Μέσα από 17 ώρες οπτικοακουστικού υλικού και μαρτυρίες ηλικιωμένων, η Αμοργός καταγράφει και διασώζει τις παραδόσεις όλων των χωριών της, με τη στήριξη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του προγράμματος Cycladic Identity.

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στη Λαμία να σημειώσει το πρώτο γκολ (!!!)

Η πρόταση ημέρας έρχεται από την Ελλάδα - Πλέι άουτ και Βόλος - Λαμία: Την έκπληξη ξανά στο 5.10!

Μάριος Βαζαίος: «Η Νάξος είναι μια αφύλακτη Τοσκάνη» (video)

Μια σημαντική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαίου και την 1η Ιουνίου στον Πύργο Μπαζαίου με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου

Naxos Island Wildlife Protection: Καταγραφή 19 περιστατικών με νεκρές θαλάσσιες χελώνες για το 2025 (!!!)

Η οργάνωση Naxos Island Wildlife Protection καταγράφει το 19ο περιστατικό νεκρής θαλάσσιας χελώνας στο νησί για το 2025 – Έκκληση για δράση από την τοπική κοινωνία και τις αρχές

Αντίστροφη μέτρηση για τα θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο – Έρχονται οι τελικές ανακοινώσεις

Έως τις 9 Ιουνίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα, με φόντο τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια – Τι προβλέπεται για Αμοργό, Αντικύθηρα και Ελαφόνησο

Naxos Medical: Επίσκεψη (17/05) του ουρολόγου γιατρού Αλκιβιάδη Γρηγοράκη

Πλήρης ουρολογικός έλεγχος με σύγχρονο εξοπλισμό και εξατομικευμένη φροντίδα για κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου

Νέο ψηφιακό μητρώο ακινήτων από την ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει από Ιούλιο για 7 εκατ. ιδιοκτήτες

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, προσυμπλήρωση δηλώσεων και προσοχή στα λάθη – Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Τήνος: Αντίο στην κα Κατερίνα, τη γυναίκα που δίδαξε την αλληλεγγύη με πράξεις

Η Κατερίνα Μαμούδη, η ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας του νησιού, έφυγε από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία σήμερα Τετάρτη 14 Μαΐου

Νέο Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου (video)

Η καινοτομία συναντά τις γεωεπιστήμες στη Νάξο – Εκπαιδευτική επένδυση με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για μικρούς και μεγάλους (video)

Ευη Νομικού: “Ο σεισμός μεταξύ Κάσου και Καρπάθου δεν σχετίζεται με τη Σαντορίνη”

Η γεωλόγος Εύη Νομικού αναλύει τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – Δεν συνδέεται με τη Σαντορίνη. Ιστορικό προηγούμενο ο σεισμός του 1303.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι