Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΔιανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

|

Ενα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και του στενού οικογενειακού τους κύκλου επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους, με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.ά.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία σήμερα οι ασθενείς παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε πολλές περιπτώσεις διασχίζοντας πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε αυτά και συχνά περιμένοντας σε ουρές. Το σχέδιο νόμου τίθεται σήμερα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου «για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων – φαρμακαποθηκών».

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί ένα σύστημα εφοδιασμού (logistics), έτσι ώστε, όπως είπε, «τα φάρμακα αυτά να πηγαίνουν με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται η θεραπεία, προκειμένου να μην έχουμε ξανά πρόβλημα με ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα, διότι κάποια φάρμακα διατηρούνται στο ψυγείο (ψυχρής αλυσίδας), αλλά θα τα λύσουμε. Και νομίζω ότι 01/01/24 θα είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, 120.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση λαμβάνουν τα φάρμακά τους από σημεία διανομής του οργανισμού και μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη. Πρόκειται κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς, νεφροπαθείς, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, μεταμοσχευμένους, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με σπάνια μεταβολικά νοσήματα κ.ά.

Τα υφιστάμενα σημεία διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους είναι τα 35 φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ανά τη χώρα (εκ των οποίων 9 είναι στην Αθήνα) και τα αποκεντρωμένα γραφεία του ΕΟΠΥΥ όπου υπάλληλος παραλαμβάνει τη συνταγή από τον ασθενή, την οποία στέλνει στα κεντρικά φαρμακεία του οργανισμού προκειμένου να παραλάβει το φάρμακο και εν συνεχεία να το παραδώσει στον ασθενή. Οπου δεν υπάρχει φαρμακείο ή αποκεντρωμένο γραφείο του ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους αποστέλλονται σε δημόσιους φορείς που μπορεί να είναι π.χ. το Δημαρχείο ή το Λιμεναρχείο.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε πολύ ειδικές επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν για να λάβουν το φάρμακό τους και δεν μπορεί κάποιος άλλος να τα παραλάβει εκ μέρους τους υπάρχει και σήμερα η δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον. «Η διαφορά είναι ότι τώρα αυτό θα επεκταθεί για όποιον το επιθυμεί», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει η επιλογή για τους ασθενείς να παραλάβουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών εκτιμάται σε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γεώργιος Καπετανάκης, επισημαίνει στην «Καθημερινή», «περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Τώρα υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία που εμπλέκει τους ασθενείς. Εως και πριν από τη δημοσιονομική κρίση τα ογκολογικά φάρμακα λαμβάνονταν απευθείας από το νοσοκομείο. Από το 2010 και μετά υπήρξαν διάφοροι μηχανισμοί για τον διαχωρισμό της νοσοκομειακής και της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οι οποίοι οδήγησαν σε ρυθμίσεις, όπως αυτή της διάθεσης των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετούσαν στον έλεγχο των δαπανών, προσέθεσαν ωστόσο ταλαιπωρία στους ασθενείς».

Το αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες και συχνά ντροπιαστικές ουρές σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Τελευταία απόπειρα να μειωθούν οι ουρές και η αναμονή ήταν η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού από τον ασφαλισμένο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβει το φάρμακό του. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ξεκίνησε το 2020. Εκτός όμως από τις ουρές, σοβαρό πρόβλημα παραμένει η μετακίνηση των ασθενών ή των συγγενών τους από τον τόπο διαμονής τους στην κοντινότερη υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, που ειδικά στην περιφέρεια μπορεί να σημαίνει μία διαδρομή πολλών χιλιομέτρων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κορησσία

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κορησσία της Κέας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός

Ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Αμοργός: Συνεργασία του Δήμου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (video)

Στην ΕΡΤ3 η συνεργασία Δήμου Αμοργού και Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης - Τι αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Δεσποτίδη (video)

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Σαντορίνη: Dive In Action & Σύλλογος Εμπορείου προβάλλουν την ταινία “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Εμπορείου

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Στις περιοχές Οία και Βλυχάδα την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

Αυστρία: Σε δημοπρασία το τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ

Το Schloss Stuppach έχει περάσει στην ιστορία για έναν από τους κορυφαίους της κλασσικής μουσικής

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Elite League: Δεύτερη σερί ήττα για τον ΑΟ Μυκόνου, επόμενη στάση Πανερυθραϊκός

«Κούρσεψε» η εντυπωσιακή Μεγαρίδα τη Μύκονο, νίκες για Πανιώνιο, Δόξα Λευκάδα…

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά