Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΔεμένα τα πλοία σε αρκετά λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων - Συνεχίζεται η...

Δεμένα τα πλοία σε αρκετά λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων – Συνεχίζεται η κακοκαιρία

|

«Όλες οι δυνάμεις μας, η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ, η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β’ βαθμού, οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων και οι εθελοντές μας είναι στο πεδίο» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, και σε αυτή την κακοκαιρία- που αν και μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο ισχυρή, είναι ωστόσο ικανή να προκαλέσει προβλήματα- η Πολιτική Προστασία είναι επί ποδός για την προστασία των πολιτών, με έγκαιρη ενημέρωση, πρόληψη, οργάνωση και σωστό συντονισμό.

Σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στις Κιτριές, επισήμανε ότι από χθες είναι σε επικοινωνία με τον δήμαρχο της περιοχής, η οποία θα κηρυχθεί από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Πράγματι, στις Κιτριές τα φερτά κατέβηκαν προς τις οικίες, τους δρόμους και στην παραλία. Είχαμε και άλλα διάφορα μικρά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Όχι κάτι ανησυχητικό, αν και δεν έχει τελειώσει ακόμα η κακοκαιρία. Το σοβαρότερο ήταν ότι κάποια στιγμή “δίπλωσαν” ορισμένες νταλίκες στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της δυτικής Μακεδονίας και αυτό πήγε να δημιουργήσει προβλήματα. Το αντιμετωπίσαμε, όμως, με τον παραχωρησιούχο και την Τροχαία εγκαίρως» υπογράμμισε.

«Ο παγετός τις επόμενες μέρες θα δημιουργήσει προβλήματα και θέλει προσοχή. Δηλαδή στα ορεινά και στα ημιορεινά, οι δήμαρχοι, ανάλογα με την κατάσταση και κατά βούληση, ενδεχομένως να κρατήσουν κάποια σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία κλειστά. Θέλει προσοχή στην κίνηση στους δρόμους, να ακούμε την τροχαία, χιονολάστιχα και αλυσίδες παρακαλώ θερμά εκεί όπου απαιτείται. Αρκεί μία νταλίκα να “διπλώσει” ή ένα αυτοκίνητο να μπει κάθετα στο δρόμο για να δημιουργηθούν πολύ-πολύ μεγάλα προβλήματα» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «χρειαζόμαστε και το χιόνι και τη βροχή.

Πέρσι δεν χιόνισε και δεν έβρεξε επαρκώς, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα στην πρωτογενή παραγωγή και στους υδάτινους πόρους, έπεσε η στάθμη των νερών που έχουμε στα φράγματα και χρησιμοποιήσουμε για τις καλλιέργειες. Πρέπει να σκεφτόμαστε το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Αν προσέχουμε και υπακούμε στις οδηγίες των αρχών και των ειδικών, εγώ δεν βλέπω σημαντικά προβλήματα και μπορούμε να χαρούμε με τις οικογένειές μας το χιόνι, όπως έγινε και πριν δύο εβδομάδες στις διακοπές των Χριστουγέννων».

Τέλος, σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, ο υπουργός δήλωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πέραν των οποιονδήποτε λαθών έχουν γίνει στην προετοιμασία, στην πρόληψη, στην οργάνωση, στα αποθέματα νερού κλπ, ότι πλέον οι συνθήκες μπορούν να γίνουν ανυπέρβλητες. Με οκτώ μήνες ξηρασία, με τα δάση και τα δέντρα να έχουν θεριεύσει γιατί είχαν δύο σεζόν με πολύ βροχόπτωση, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες αυτές Γενάρη μήνα. Προσέξτε, δεν είναι αντιπυρική περίοδος, είναι χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο στην Καλιφόρνια.

Αλλά με 150χλμ ανέμους και με ριπές 200χλμ, βλέπετε ότι αυτή η πυροθύελλα με τον καυτό αέρα και τις σπίθες, σαρώνει τα πάντα. Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες είχαμε και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να μας προβληματίσει αυτό και θέλω να εξηγήσω ότι μόνο με συνολική προσπάθεια όλων- πολιτείας και πολιτών- μπορούμε να μειώσουμε και να λειάνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε στα δεδομένα της νέας εποχής με τις πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Εμείς, στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο με τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές στις οποίες προχωρήσαμε, δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους συμπολίτες μου, που καθάρισαν 840.000 οικόπεδα, φέτος ο στόχος είναι οι καθαρισμοί να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Θέλω να πω ότι οι αντιπυρικές ζώνες από πλευράς του ΥΠΕΝ, που έχει την ευθύνη για τα δάση, θα γίνουν πλέον πιο μεγάλες σε διάμετρο, όπως και οι αντιπυρικές από τον ΔΕΔΔΗΕ και από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως για παράδειγμα στη Διονύσου, από την Πεντέλη προς τα νταμάρια. Μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και οργανωμένα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, αν -ο μη γένοιτο- οι συνθήκες είναι ανυπέρβλητες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε Ιόνιο και Αιγαίο, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΜΥ φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ».

Σε ισχύ είναι επίσης απαγορευτικό απόπλου στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Ρίο-Αντίρριο ενώ στη γραμμή Κυλλήνη -Κεφαλονιά τα δρομολόγια γίνονται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή του πλοιάρχου.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές περιοχές καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Πληροφορίες από: https://www.amna.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: “Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”

ΠΟΞ: «Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» - Εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας το Ελληνικό ξενοδοχείο

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Γιάννης Ζίγδης: Ο άνθρωπος που γύρισε του ρολογιού τους δείκτες!

Η θερινή ώρα αλλάζει την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Νάξος – Φιλώτι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του “Φασολά”

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του «Φασολά» στο Φιλότι Νάξου - Μια συνοικία που μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο πολιτιστικούς θησαυρούς.

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Απείρανθος: Τζώρτζια και Μανώλης στη σκιά ενός τράφου, η ιστορία μας φωτογραφίας

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Μπαρδάνη που αποθανατίζει σε στιγμή ηρεμίας Μανώλη Γλέζο και Τζώρτζια Αργυροπούλου

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Σαντορίνη – Δήμος: Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού .. φέρνει DMMO

Σημαντική συνεργασία Δήμου Θήρας και Υπουργείου Τουρισμού για την Ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Προορισμού

Ελλάδα – Playouts: Προβάδισμα νίκης για Καλλιθέα στο 2.27

Στοίχημα - Μένουμε Ελλάδα και 1η αγωνιστική των play outs με τη μάχη Καλλιθέας - Βόλου και προβάδισμα της οικοδέσποινας

Ψυχοθεραπευτής: Μια δουλειά που απαιτεί σιωπή, ενσυναίσθηση και βαθιά πίστη στον άνθρωπο

Όταν οι ψυχοθεραπευτές μάς βάζουν στο δικό τους “δωμάτιο” — εκεί όπου ο κόσμος ζυγίζεται με λέξεις και σιωπές, ο κόσμος αλλάζει. Δεν θα το κάνουν ποτέ.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά