Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔεκαέξι (16) συλλήψεις σε επτά (7) νησιά για παραβάσεις σε παραλίες

Δεκαέξι (16) συλλήψεις σε επτά (7) νησιά για παραβάσεις σε παραλίες

|

Πολίτες σε κάθε τουριστικό προορισμό της χώρας, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται με στόχο την απομάκρυνση παράνομων και αυθαίρετων ομπρελοκαθισμάτων στις ακτές.

Σύμφωνα με τον νόμο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να αφήνει μία ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων προς την ακτογραμμή. Σε αυτό το κλίμα, το κίνημα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες γιγαντώνεται με αμέτρητες ομάδες να δημιουργούνται στο Facebook, οι οποίες σε ελάχιστες ώρες συγκεντρώνουν χιλιάδες μέλη.

Από τις 4 έως τις 6 Αυγούστου 2023 σε Κυκλάδες και νησιά του Ιονίου Πελάγους πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από κλιμάκια τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών και έτσι συνελήφθησαν 16 άτομα, ως ιδιοκτήτες /υπεύθυνοι/ νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ανωτέρω διατάξεις.

Τέσσερις συλλήψεις στη Μύκονο

Τέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη Μύκονο από τα αρμόδια κλιμάκια. Πιο συγκεκριμένα:

# Συνελήφθη υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
# Συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 133 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1.100τ.μ. υπερβαίνοντας κατά 600 τ.μ. την άδεια χρήσης αιγιαλού,
# Συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 65 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1000 τ.μ., ξύλινο δάπεδο 80 τ.μ. με μπαρ επί αυτού 20 τ.μ., 2 χώρους αποθήκευσης προϊόντων 20 τ.μ. και ξύλινη πέργκολα 80 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.

 

Τρεις συλλήψεις στη Σύρο

Στη Σύρο πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις συλλήψεις εκ των οποίων η μία είναι προσωρινή. Πιο αναλυτικά:

# Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 7 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,

# συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτωνσε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,

# συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Δύο συλλήψεις στη Μήλο

Μετά τους ελέγχους των αρμόδιων κλιμακίων συνελήφθησαν προσωρινά δύο υπεύθυνοι καταστημάτων. Συγκεκριμένα:

#συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει το τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 41 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 20 κατασκευές με σκίαστρο και 17 καθίσματα τύπου «πουφ» με 5 τραπέζια, στερούμενος των σχετικών αδειών,

# συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 35 σετ ομπρελοκαθισμάτων και πάγκο με 2 καρέκλες, στερούμενος των σχετικών αδειών.

Τρεις συλλήψεις στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο έγιναν συνολικά τρεις συλλήψεις εκ των οποίων η μία είναι προσωρινή: Πιο αναλυτικά:

# συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,

# συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 60 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,

# συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Ακόμα τρεις συλλήψεις σε Σέριφο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Στη Σέριφο, συνελήφθη ιδιοκτήτρια κινητής καντίνας να έχει αναπτύξει στην άμμο ξύλινες ομπρέλες και ανάκλιντρα στερούμενη σχετικής άδειας.

Στην Κέρκυρα, συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κεφαλονιά, συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 15 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε παραλίες-αιγιαλούς, θα συνεχιστούν.

Κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική και Αττική

Ωστόσο εκτός από τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου, όπου το υπουργείο ανακοίνωσε τις πρώτες συλλήψεις, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Χαλκιδική και Αττική. Άραγε οι διαμαρτυρίες θα φέρουν νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες;

Στη Χαλκιδική ακόμα μια συγκέντρωση έγινε με λίγες ημέρες διαφορά από την πρώτη. Συγκεκριμένα στο δημαρχείο της Σιθωνίας οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν με τη φράση «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους».

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, δεκάδες πολίτες σε Νικήτη και Νέα Ποτίδαια, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους.

Η Αττική δεν είναι «εκτός του κανόνα» και έτσι μετά την Ανάβυσσο ακολούθησε το Λαγονήσι, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι κατειλημμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ το ελεύθερο κομμάτι είναι μόλις 10 μέτρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπήρχαν κάποιες οικογένειες που έκαναν το μπάνιο τους, αλλά για να μπουν μέσα στο νερό έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μην τραυματιστούν από τα βράχια που υπάρχουν στο μέσο της παραλίας.

Στην Ανάβυσσο είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τις εκτάσεις οργανωμένων παραλιών, όπου η αμμουδιά έχει καλυφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι που έρχονται με πετσέτα να έχουν ως μόνο ελεύθερο σημείο… τις πέτρες.

Πηγή: newsbomb.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Taste Atlas – Κυκλάδες: Στην παγκόσμια πεντάδα της Γαστρονομίας για το 2025 (πίνακας)

Σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό Taste Atlas, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως ο 5ος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο — ψηλότερα από τη Σικελία, τη Νορμανδία και τη Βουργουνδία.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Η γραβιέρα της Νάξου που κέρδισε Ελλάδα και “Γαστρονόμο”

Ο Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι (Μέλανες) και το τυροκομείο που αναδεικνύει τη δύναμη της παράδοσης, της γης και της αγάπης για τα ζώα

Γιορτή του Πατέρα: Τιμώντας τους ήρωες που στέκονται διακριτικά, σταθερά δίπλα μας

Στις 15 Ιουνίου 2025 γιορτάζουμε την πατρική αγάπη, την προσφορά, τις σιωπηλές θυσίες και τις μνήμες που μένουν για πάντα

Έως και 101 km/h οι άνεμοι στο Αιγαίο, πρωτιά (τι παράξενο) για το Πόρτο Τήνου

Ισχυρές ριπές βορείων ανέμων καταγράφηκαν στις Κυκλάδες και την Κρήτη το Σάββατο 14 Ιουνίου – Πρώτη η Τήνος με 101 km/h, μέσα στη λίστα και η Αμοργός, η Ανάφη και η Σχοινούσα.

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Αμοργός: Όταν οι χοροί κρατούν τη μνήμη ζωντανή, “Μουσικοχορευτικά Μονοπάτια 2025”

Μια μοναδική βραδιά στην Αιγιάλη που συνδέει γενιές, ήθη και μουσικές από τα μονοπάτια του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σαντορίνη: 33 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σώζουν ζωές

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2025: Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το Χαλκί

Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουνίου στο Χαλκί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2025, με καλλιτέχνες από τη Νάξο και την Αθήνα

Η Κόρη της Θήρας επιστρέφει στο φως: Μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης

Από τις στάχτες του χρόνου στην καρδιά της καλντέρας – Τα εγκαίνια της 20ής Ιουνίου σηματοδοτούν την επανέναρξη ενός μουσείου-κόσμημα και την αποκάλυψη μιας μοναδικής Κυκλαδίτισσας

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.