Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΔΕΗ: Ενισχύει την παραγωγή στα νησιά, προτεραιότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό

ΔΕΗ: Ενισχύει την παραγωγή στα νησιά, προτεραιότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό

|

Η ΔΕΗ έχει καταθέσει αιτήσεις για νέες άδειες σε 11 νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Χίος, η Ρόδος και η Αμοργός. Η ΡΑΑΕΥ και οι διαχειριστές κάνουν συσκέψεις, ώστε να βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε έντεκα νησιά της χώρας ετοιμάζεται η ΔΕΗ να ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή ενόψει του καλοκαιριού, όταν η ζήτηση χτυπάει κόκκινο και το σύστημα ενέργειας φτάνει στα όριά του.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΑΕΥ και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν προχωρήσει σε μια σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση για τις υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα δούμε τους θερινούς μήνες. Τονίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη της Met Office.

Στην Ελλάδα, τώρα που βελτιώνεται ο καιρός, προχωρούν και οι σχεδιασμοί για ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες. Στη ΡΑΑΕΥ, η ΔΕΗ έχει καταθέσει αιτήσεις για νέες άδειες ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Χίος, η Ρόδος και η Αμοργός.

Αν και πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζει κάθε χρόνο η ΔΕΗ, φέτος το σχέδιο ενίσχυσης -στην περίπτωση που χρειαστεί- αφορά περισσότερα νησιά από πέρυσι.

Το σύνολο των αιτήσεων αφορά άδειες παραγωγής 107 MW σε νησιά του Αιγαίου που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το ηπειρωτικό σύστημα ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι όταν η ζήτηση για ρεύμα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει την προσφορά.

Στη ΡΑΑΕΥ η ΔΕΗ υπέβαλε αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής μισθωμένης ισχύος 15 MW για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στη Χίο, 1 MW για τη Σύμη, 1MW για την Αμοργό, 13 MW για τη Σάμο, 14 MW για τη Θήρα, 3 MW για την Κάρπαθο, 11 MW για τη Λέσβο, 11 MW για τη Ρόδο, 2 MW για την Κύθνο και 1 MW για την Πάτμο.

Επίσης, μια ακόμη αίτηση αφορά το ΜΣΣ Κρήτης για άδεια 35 MW προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του ΑΗΣ Αθερινόλακκου που υπέστη ζημιά λόγω έκρηξης που σημειώθηκε την Καθαρά Δευτέρα και έθεσε εκτός λειτουργίας μια μηχανή παραγωγής ρεύματος.

Η άδεια θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ή και μικρών αεροστροβιλικών μονάδων στις συγκεκριμένες περιοχές αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του καλοκαιριού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η Μεγάλη Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής όπου τώρα πραγματοποιούνται οι δοκιμαστικές συνδέσεις.

Οι προκλήσεις του καλοκαιριού

Στο μεταξύ, ετοιμάζονται σχέδια για το αντίθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ηλεκτροπαραγωγή στην ηπειρωτική χώρα, δηλαδή για την απειλή στο σύστημα από την υπερβολικά μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Ο πρώτος σκόπελος βέβαια είναι το Πάσχα όπου υπάρχουν ανησυχίες για μπλακάουτ λόγω της υψηλής ποσότητας ενέργειας που θα μπαίνει στο δίκτυο και δεν θα καταναλώνεται.

Στη συνέχεια το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η αγορά είναι οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας και οι μηδενικές τιμές που θα προκύπτουν μέχρι τη δύση του ηλίου.

Στο podcast του ΑΔΜΗΕ «Στην Πρίζα», ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Αθανάσιος Δαγούμας, αναφέρει ότι «ήδη οι διαχειριστές, σε συνεργασία με τον ρυθμιστή και η πολιτικη ηγεσία έχουμε κάνει μια σειρά συσκέψεων ώστε να υπάρχει εγρήγορση. Υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα έτη».

«Επίσης, έχουμε δημοσιοποιήσει και ένα εργαλείο που είναι αρκετά χρήσιμο από τις αρχές του φθινοπώρου το οποίο δείχνει το πλεόνασμα ενέργειας και τις εκτιμώμενες περικοπές για κάθε ημέρα. Άρα δίνει μια δυνατότητα στους διαχειριστές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δυνητικές περικοπές ενέργειας και να προχωρήσουν σε αυτές εφόσον είναι απαραίτητες», σημειώνει ο κ. Δαγούμας.

Πηγή: businessdaily.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: “Περί ΟΠΕΚΕΠΕ και η Κυβέρνηση των σκανδάλων”

Η Κατερίνα Γιαννακά μιλάει για καταγγελίες συνεταιριστών, έφοδοι στα γραφεία του Οργανισμού και διεθνής έρευνα – Στο στόχαστρο ψευδείς αγροτοκτηνοτροφικές δηλώσεις σε Νάξο, Σέριφο και άλλες περιοχές

Νάξος – Χερσαία Ζώνη: Ασφάλεια και οργάνωση στο επίκεντρο της τροποποιημένης απόφασης του Λιμενάρχη

Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αλέξιος Αποστολόπουλος επανακαθορίζει τη στάθμευση και την κυκλοφορία στο λιμάνι της Νάξου, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση ντόπιων και επισκεπτών

Σίφνος: Φωτιά σε φορτηγό κινητοποίησε την Πυροσβεστική στην Απολλωνία

Φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό το μεσημέρι της Τετάρτης στην Απολλωνία Σίφνου. Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της. Τα αίτια ερευνώνται.

Νάξος: Σημαντική επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αθλητικών υποδομών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στην προσεισμική ενίσχυση του Κλειστού Γυμναστηρίου και του ΔΑΚ Νάξου, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού

Το «ΔΕΗ 3X3 Street Basketball» έρχεται στη Σαντορίνη, Μπασκετικό διήμερο στο Καμάρι!

Ο Δήμος Θήρας και η ΕΟΚ φέρνουν το street basketball στην καρδιά του Αιγαίου. Δηλώστε συμμετοχή και ζήστε τη μοναδική εμπειρία του 3x3 στις 7 & 8 Ιουνίου 2025.

Πανναξιακός ΑΟΚ – Γ. Προδρόμου: “Αξίζαμε την άνοδο 100%, για την ώρα θέλω να ξεκουραστώ”

Ο Πανναξιακός ηττήθηκε στο πέμπτο παιχνίδι των τελικών της National League 2, αλλά κέρδισε τον σεβασμό. Ο αρχηγός της ομάδας μιλά για την πορεία, τις αμφιλεγόμενες στιγμές και την επόμενη μέρα.

Πανελλαδικές: Σε πλήρη ετοιμότητα τα εξεταστικά κέντρα της Νάξου

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης απευθύνει μήνυμα στήριξης στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τήνος: Δικάζονται 30 πολίτες για την ειρηνική διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών

Τριάντα Τηνιακοί θα δικαστούν στις 2 Ιουνίου 2025 στη Σύρο, κατηγορούμενοι για «παράνομη βία» επειδή υπερασπίστηκαν το νησί τους το 2019. Φωνές υπέρ της αθώωσής τους πληθαίνουν.

Σαντορίνη: Καμία απάντηση από το ΥΠΕΝ στο αίτημα για αναστολή οικοδομικών αδειών

Ο Δήμος Θήρας ζητά άμεση παρέμβαση για την προστασία του φυσικού και γεωλογικού τοπίου του νησιού, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος τηρεί σιγή ιχθύος, εν μέσω αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας και πίεσης στις υποδομές.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Ιος – Γκίκας Γκίκας: “Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στη “βιτρίνα” του νησιού μας”

Η γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από προϋποθέσεις, με αιτήματα για πολεοδομική συνοχή και κοινωνικό σεβασμό.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης