Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΧριστούγεννα: Επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτους

Χριστούγεννα: Επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτους

|

Τη χορήγηση ενός ακόμη επιδόματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους ευάλωτους τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των ημερών, ίσως και σήμερα.

Το δημοσιονομικό περιθώριο εξασφαλίσθηκε από τα αυξημένα έσοδα του Οκτωβρίου, κυρίως χάρη στον τουρισμό, όπως αποτυπώθηκαν στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024, σύμφωνα με σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων τον μήνα αυτό –και συνολικά το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου– είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ετσι, δημιουργείται κάποιο περιθώριο για επιπλέον παροχές, με σημαντικότερη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ακρίβειας στους ευάλωτους.

Η υπεραπόδοση ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η σύγκριση γίνει με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 16,4% ή 832 εκατ. ευρώ και συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 8,4% ή 3,921 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καμπανάκι χτυπά η υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1,844 δισ. ευρώ.

Ο τουρισμός επισφράγισε την καλή πορεία των εσόδων που είχε διαπιστωθεί και το προηγούμενο διάστημα, καθώς τον Οκτώβριο που υποβλήθηκαν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αποτυπώθηκαν τα αυξημένα έσοδα του τουριστικού κλάδου.

Από την υπεραπόδοση κατά 3,921 δισ. ευρώ του 10μήνου, τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν την παράταση της προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, ενώ αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ 367 εκατ. ευρώ αφορούν την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις, επίσης μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Κατά το υπουργείο, η καλύτερη απόδοση που αφορά το τρέχον έτος είναι 2,539 δισ. ευρώ.

ο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2022.

Η επίδοση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις σε επιμέρους κατηγορίες εσόδων, κυρίως στην είσπραξη της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,718 δισ. ευρώ, που είχε υπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί, εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης, που μεταφράζεται σε μη ικανοποίηση ενός προαπαιτούμενου για την είσπραξή της.

Επίσης, η εκκρεμότητα του δικαιώματος χρήσης της Εγνατίας και τριών καθέτων οδών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούνιο, στέρησε άλλο 1,496 δισ. ευρώ από τα έσοδα του 10μήνου. Ωστόσο, οι υστερήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, καθώς και από την είσπραξη 603 εκατ. ευρώ από ANFAS, που δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2023.

Στο αποτέλεσμα, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού συνεισέφεραν καθοριστικά και οι δαπάνες, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 2,140 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης των επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1,174 δισ. ευρώ, αλλά και της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1,844 δισ. ευρώ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου της διασύνδεσης Θήρας-Νάξου.

Νάξος: Αύριο Σάββατο (09/12) ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (20:00) στη πλατεία Πρωτοδικείου ανάβει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Νάξος: Η κολώνα …λύγισε, έκλεισε μέρος του λιμανιού (Photos)

Κολώνα λύγισε από τον άνεμο - έκλεισε μέρος του προβλήτα στη Νάξο

Κακοποίηση Όλιβερ: Ιστορίες φρίκης από την Ανδρο έως την Ξάνθη

Κακοποίηση Όλιβερ: Η Αράχωβα δεν είναι η μόνη – Ιστορίες φρίκης και σε Άνδρο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ηράκλειο

Ενδοκυκλαδικά: Προβλήματα το 1898, ίδια προβλήματα το 2023

Εχει αλλάξει κάτι από το 1898; Ενδοκυκλαδικά δρομολόγια τότε και σήμερα....

Μία απαραίτητη προσέγγιση για ένα σύγχρονο σχολείο (μέρος 1ο)

Αρθρο - μελέτη του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη σχετικά με ένα σύγχρονο σχολείο στην κοινωνία μας (μέρος πρώτο)

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Την προσεχή Κυριακή (17/12) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής

Το πρωί της Κυριακής (17/12) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποιοι αποτελούν το νέο δημοτικό συμβούλιο

Νοσοκομείο Νάξου: Ανοιξε ο δρόμος για αξονικές τομογραφίες σε τακτική βάση

Η πρόσφατη μετακίνηση διευθυντή Ακτινολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου άνοιξε το δρόμο για αξονικές τομογραφίες σε τακτική βάση

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)