Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΧριστούγεννα: Επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτους

Χριστούγεννα: Επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτους

|

Τη χορήγηση ενός ακόμη επιδόματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους ευάλωτους τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των ημερών, ίσως και σήμερα.

Το δημοσιονομικό περιθώριο εξασφαλίσθηκε από τα αυξημένα έσοδα του Οκτωβρίου, κυρίως χάρη στον τουρισμό, όπως αποτυπώθηκαν στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024, σύμφωνα με σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων τον μήνα αυτό –και συνολικά το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου– είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ετσι, δημιουργείται κάποιο περιθώριο για επιπλέον παροχές, με σημαντικότερη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ακρίβειας στους ευάλωτους.

Η υπεραπόδοση ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η σύγκριση γίνει με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 16,4% ή 832 εκατ. ευρώ και συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 8,4% ή 3,921 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καμπανάκι χτυπά η υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1,844 δισ. ευρώ.

Ο τουρισμός επισφράγισε την καλή πορεία των εσόδων που είχε διαπιστωθεί και το προηγούμενο διάστημα, καθώς τον Οκτώβριο που υποβλήθηκαν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αποτυπώθηκαν τα αυξημένα έσοδα του τουριστικού κλάδου.

Από την υπεραπόδοση κατά 3,921 δισ. ευρώ του 10μήνου, τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν την παράταση της προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, ενώ αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ 367 εκατ. ευρώ αφορούν την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις, επίσης μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Κατά το υπουργείο, η καλύτερη απόδοση που αφορά το τρέχον έτος είναι 2,539 δισ. ευρώ.

ο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2022.

Η επίδοση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις σε επιμέρους κατηγορίες εσόδων, κυρίως στην είσπραξη της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,718 δισ. ευρώ, που είχε υπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί, εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης, που μεταφράζεται σε μη ικανοποίηση ενός προαπαιτούμενου για την είσπραξή της.

Επίσης, η εκκρεμότητα του δικαιώματος χρήσης της Εγνατίας και τριών καθέτων οδών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούνιο, στέρησε άλλο 1,496 δισ. ευρώ από τα έσοδα του 10μήνου. Ωστόσο, οι υστερήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, καθώς και από την είσπραξη 603 εκατ. ευρώ από ANFAS, που δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2023.

Στο αποτέλεσμα, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού συνεισέφεραν καθοριστικά και οι δαπάνες, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 2,140 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης των επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1,174 δισ. ευρώ, αλλά και της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1,844 δισ. ευρώ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Αντιπαράθεση Πανναξιακού και Ιωνικού Νικαίας ενόψει του Game 4 στη Νάξο

Με φόντο τον τέταρτο τελικό της National League 2, Πανναξιακός και Ιωνικός ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση