Τέλος εποχής για τις γνωστές και συχνά κουραστικές διπλές Κυριακές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλαγών που φιλοδοξεί να εξορθολογίσει το σύστημα, η κυβέρνηση προωθεί ριζική αναμόρφωση του εκλογικού χάρτη σε δήμους και περιφέρειες, στοχεύοντας σε σταθερότερες διοικήσεις, λιγότερη σπατάλη και μεγαλύτερη διαφάνεια.
Όπως έγινε γνωστό από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής 25 Ιουλίου, η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί έναν από τους 25 κομβικούς στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2025.
Τι αλλάζει – Τι παραμένει
Στην καρδιά του νέου εκλογικού νόμου βρίσκεται η κατάργηση του δεύτερου γύρου των εκλογών, όπως τον γνωρίζαμε. Πλέον, ο συνδυασμός που θα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 42% θα εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, με bonus το 60%+ των εδρών στο συμβούλιο. Το ποσοστό είχε αρχικά προταθεί στο 40%, ωστόσο, λόγω αντιδράσεων, αυξήθηκε στο 42%.
Η λογική πίσω από την απόφαση αυτή είναι απλή: αποφεύγονται τα τεράστια κόστη του δεύτερου γύρου, ελαχιστοποιείται η αποχή, ενώ διασφαλίζεται κυβερνησιμότητα – λέξη-κλειδί για μια χώρα που κουράστηκε από τις ασύνδετες πλειοψηφίες και την ακυβερνησία σε τοπικό επίπεδο.
Και αν κανένας δεν πιάσει 42%; Έρχεται… plan B
Σε περίπτωση που κανείς δεν φτάσει το 42%, τότε το νέο εκλογικό σύστημα επιτρέπει κάτι πραγματικά καινοτόμο – αν και ίσως μπλέκει περισσότερο τους ψηφοφόρους:
🔸 Ο εκλογέας θα ψηφίζει και για δημοτικούς συμβούλους, αλλά και θα δηλώνει ποιον επιθυμεί για δήμαρχο από τους άλλους συνδυασμούς, εάν δεν εκλεγεί ο αρχικός του υποψήφιος.
🔸 Αυτές οι «δεύτερες επιλογές» θα λειτουργούν σαν ένα έμμεσο run-off, που δεν απαιτεί νέα κάλπη.
🔸 Ο επικεφαλής που θα συγκεντρώνει τις περισσότερες «εναλλακτικές» ψήφους, θα ανακηρύσσεται νικητής.
Το νέο αυτό μοντέλο μοιάζει περισσότερο με… ευρωπαϊκή παραλλαγή συστήματος δύο φάσεων, χωρίς όμως επαναληπτική διαδικασία.
Ψηφοδέλτια λιγότερα, αλλά πιο ουσιαστικά
Άλλο ένα σημείο-τομή είναι ο περιορισμός των υποψηφίων ανά συνδυασμό. Τα ψηφοδέλτια που έφταναν το 150% της προβλεπόμενης σύνθεσης, μειώνονται αισθητά (κάτω από 100%). Σκοπός είναι η ποιότητα, όχι η ποσότητα.
Επιπλέον, καταργείται η εκλογή συμβούλων ανά δημοτική ενότητα, με όλους τους υποψηφίους να διεκδικούν την εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο για ολόκληρο τον δήμο.
Τι γίνεται με τους ετεροδημότες και τις επιστολικές ψήφους;
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει το νέο νομοσχέδιο είναι η ψήφος των ετεροδημοτών, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές αν δεν ταξίδευαν στον δήμο τους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει λύσεις που περιλαμβάνουν ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.
Εκλογές Νοέμβριο και όχι Οκτώβριο
Τέλος, αλλαγή έχουμε και στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Ο νέος νόμος μεταφέρει τις αναμετρήσεις από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος ομαλής μετάβασης στις νέες διοικήσεις. Έτσι, περιορίζονται τα κενά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή προγραμμάτων και στη διοίκηση.
#ΑυτοδιοικητικέςΕκλογές2025 #ΝέοςΕκλογικόςΝόμος #ΚατάργησηΔεύτερουΓύρου #ΤοπικήΑυτοδιοίκηση #Νάξος #NaxosPress #ΠολιτικήΜεταρρύθμιση