Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑΣΕΠ: Αλλάζει ο τρόπος στη μοριοδότηση, που δίνεται βάρος

ΑΣΕΠ: Αλλάζει ο τρόπος στη μοριοδότηση, που δίνεται βάρος

|

Ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους και υποχρέωση παραμονής στη θέση για μια 15ετία προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης και το υψηλό κόστος αυτής, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές αυτές. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους που διορίζονται στις προσφερόμενες θέσεις, τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται.

Με στόχο να λυθεί το πρόβλημα αυτό, λοιπόν, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών εισήγαγαν την αύξηση της μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Προβλέπονται, συγκεκριμένα, 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού και επιπλέον 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους, με την υποχρέωση, όμως, να παραμείνουν στον φορέα και στον τόπο όπου διορίστηκαν για 15 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με την υφιστάμενη μοριοδότηση της εντοπιότητας, οι αυξήσεις φτάνουν κατά περίπτωση έως και τον τριπλασιασμό των μορίων.

Την ίδια στιγμή, προχωρά η κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του 2023, με βάση τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου αυτό προβλέπεται. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιτυχόντων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου να εκκινήσει η επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο Δημόσιο, μια διαδικασία που έχει αργήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Ταυτόχρονα, δε, αναμένεται να στελεχωθούν σύντομα (εντός της επόμενης χρονιάς) οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καλύπτοντας, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, χιλιάδες θέσεις σε κομβικούς φορείς για τη λειτουργία του κράτους που σήμερα παραμένουν κενές.

Μείωση των προθεσμιών

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δίνεται λύση σε ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαδικασίας προσλήψεων, που δεν είναι άλλο από τις χρονικές καθυστερήσεις. Ετσι, προωθείται η μείωση των προθεσμιών για τη δήλωση αποδοχής του διορισμού (εντός 15 ημερών), για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού (εντός 15 ημερών) και του ίδιου του διορισμού (εντός 20 ημερών), ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας.

Διευκρινίζεται, μάλιστα, πως οι διοριστέοι, οι οποίοι τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό ή παραιτούνται εντός του πρώτου έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για τρία χρόνια. Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η θέσπιση του ενιαίου μπόνους παραγωγικότητας, του συστήματος, δηλαδή, κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Εξάλλου, από την αρχή του νέου έτους θα γνωστοποιούνται οι ετήσιοι στόχοι κάθε φορέα και άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτών θα καλούνται να τους πετύχουν. Με την επίτευξη των στόχων, το 40% του τελικού ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται υποχρεωτικά ισομερώς μεταξύ των υπαλλήλων του φορέα και το υπόλοιπο 60% θα κατανέμεται σε συνάρτηση με τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί.

Πάντως, το ανώτατο ύψος της ανταμοιβής για κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αλλάζει και ο τρόπος που διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση. Ετσι, εκτός από τον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr, όπου υποβάλλονται από τους πολίτες τα σχόλια σε όλες τις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, πλέον στο diavoulefsiypes.gr οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν, με απλά λόγια, ποιος είναι ο σκοπός κάθε άρθρου τόσο του εν λόγω νομοσχεδίου όσο κι εκείνου για τη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Γιάννης Ζίγδης: Ο άνθρωπος που γύρισε του ρολογιού τους δείκτες!

Η θερινή ώρα αλλάζει την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Νάξος – Φιλώτι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του “Φασολά”

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του «Φασολά» στο Φιλότι Νάξου - Μια συνοικία που μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο πολιτιστικούς θησαυρούς.

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Απείρανθος: Τζώρτζια και Μανώλης στη σκιά ενός τράφου, η ιστορία μας φωτογραφίας

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Μπαρδάνη που αποθανατίζει σε στιγμή ηρεμίας Μανώλη Γλέζο και Τζώρτζια Αργυροπούλου

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Σαντορίνη – Δήμος: Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού .. φέρνει DMMO

Σημαντική συνεργασία Δήμου Θήρας και Υπουργείου Τουρισμού για την Ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Προορισμού

Ελλάδα – Playouts: Προβάδισμα νίκης για Καλλιθέα στο 2.27

Στοίχημα - Μένουμε Ελλάδα και 1η αγωνιστική των play outs με τη μάχη Καλλιθέας - Βόλου και προβάδισμα της οικοδέσποινας

Ψυχοθεραπευτής: Μια δουλειά που απαιτεί σιωπή, ενσυναίσθηση και βαθιά πίστη στον άνθρωπο

Όταν οι ψυχοθεραπευτές μάς βάζουν στο δικό τους “δωμάτιο” — εκεί όπου ο κόσμος ζυγίζεται με λέξεις και σιωπές, ο κόσμος αλλάζει. Δεν θα το κάνουν ποτέ.

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας και ακόμη 48 ώρες υπομονής

Με ανάρτησή του το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel στη Νάξο ενημερώνει ότι η επιστροφή του "Express Skopelitis" θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη (video)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά