Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαAppodixi: "Βροχή" οι καταγγελίες πολιτών στο επίκεντρο Πάρος, Ιος και Σαντορίνη

Appodixi: “Βροχή” οι καταγγελίες πολιτών στο επίκεντρο Πάρος, Ιος και Σαντορίνη

|

Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, όταν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών είχαν παρουσιάσει το appodixi, το ενδιαφέρον του κόσμου είχε ατονήσει, καθώς καθυστερούσε το πιο βασικό στοιχείο του σχεδιασμού: το χρηματικό κίνητρο για όσους αξιοποιούν την εφαρμογή, προκειμένου να καταγγείλουν επωνύμως ή ανωνύμως είτε πλαστές αποδείξεις είτε αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis.

Αυτό το τελευταίο κομματάκι στο παζλ θα συμπληρωθεί μόλις το ΥΠΕΘΟ φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, όπου και θα συμπεριληφθεί αυτό το χρηματικό bonus. Οι πολίτες που καταγγέλλουν παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «appodixi», θα λαμβάνουν ως επιβράβευση το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής για την οποία έγινε η καταγγελία, με ελάχιστο τα 100 ευρώ και μέγιστο τις 3.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή της αμοιβής είναι μετά την καταγγελία να γίνει έλεγχος και να επιβληθεί στην επιχείρηση πρόστιμο για παραβίαση της ταμειακής μηχανής. Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι το εν λόγω bonus θα έχει και αναδρομικότητα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει ως τώρα.

Appodixi: Χιλιάδες οι καταγγελίες

Αυτή τη στιγμή, την εφαρμογή appodixi έχουν κατεβάσει 175.393 συσκευές Android και άλλες 49.503 συσκευές iOS, με το ρυθμό των download να ανεβαίνει, από τη στιγμή που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό που «μετράει», πάντως, για την ΑΑΔΕ είναι οι καταγγελίες και δεν είναι λίγες. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει συνολικά 136.287 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 60.768 είναι επώνυμες και οι 75.519 είναι ανώνυμες. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ -ανώνυμα ή επώνυμα- για περαιτέρω έλεγχο.

Τα… «λαβράκια» που έχει βγάλει η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας και τις καταγγελίες μέσω appodixi δεν είναι ευκαταφρόνητα. Κάθε άλλο, στην τελευταία… «ψαριά» είχε εντοπιστεί γνωστή, κοσμικό ψαροταβέρνα στην Πάρο η οποία, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 181 αποδείξεις, συνολικής αξίας 101.000 ευρώ, εστιατόριο-καφέ στη Σαντορίνη, που μέσα σε τρεις μήνες, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.092 αποδείξεις, συνολικής αξίας 225.000 ευρώ, εστιατόριο στην Ίο που μέσα στο πρώτο 8μηνο δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.092 αποδείξεις, συνολικής αξίας 225.000 ευρώ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Το «πάρτι» της φοροδιαφυγής 
Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν, πάντως, ότι όσοι υποτιμούν τη μικρομεσαία φοροδιαφυγή ή τη θεωρούν αμελητέα, είτε έχουν άγνοια είτε πετούν τη μπάλα στην εξέδρα. Ανατρέχοντας στις Ετήσιες Εκθέσεις της Κομισιόν για τον «κενό» ΦΠΑ, δηλαδή τις απώλειες εσόδων έναντι αυτών που θα έπρεπε να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία, θα διαπιστώσει ότι αυτό το… σπορ για την Ελλάδα δεν είναι καινούργιο. Τουναντίον.

Από το 2000 ως το 2022, ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν κάνει «φτερά» περί τα 120 δισ. ευρώ! Το νούμερο προκαλεί ίλιγγο, αφού αντιστοιχεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας με σημερινούς όρους και αντιλαμβάνεται κανείς τι θα μπορούσε να αποφύγει η χώρα αν έμπαιναν έστω τα μισά από αυτά στα κρατικά ταμεία. Ας δούμε, όμως, το… πάρτι που στήθηκε ανά έτος, υπενθυμίζοντας ότι οι απώλειες αυτές οφείλονται σε αποδείξεις που δεν «κόπηκαν» ποτέ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες από τον φόρο εισοδήματος, που φυσικά δεν δηλώθηκε ποτέ:

2000: 3,250 δισ ευρώ
2001: 3,101 δισ ευρώ
2002: 3,555 δισ ευρώ
2003: 4,547 δισ ευρώ
2004: 4,899 δισ ευρώ
2005: 5,988 δισ ευρώ
2006: 6,975 δισ ευρώ
2007: 7,654 δισ ευρώ
2008: 7,052 δισ ευρώ
2009: 8,069 δισ ευρώ
2010: 7,431 δισ ευρώ
2011: 7,656 δισ ευρώ
2012: 5,479 δισ ευρώ
2013: 6,158 δισ ευρώ
2014: 4,611 δισ ευρώ
2015: 5,660 δισ ευρώ
2016: 6,436 δισ ευρώ
2017: 6,021 δισ ευρώ
2018: 5,261 δισ ευρώ
2019: 4,839 δισ ευρώ
2020: 3,426 δισ ευρώ
2021: 3,231 δισ ευρώ
2022 (εκτίμηση): 2,140 δισ ευρώ

Καταγγελίες για φοροδιαφυγή 
Το ενδιαφέρον των πολιτών έχει τραβήξει, όμως και η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ, παρά το ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ως κίνητρο κάποιο χρηματικό ποσό, για όσους συνδράμουν στην αποκάλυψη φορολογικών ή τελωνειακών παραβάσεων, αλλά και περιπτώσεων διαφθοράς.

Η πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι ενεργούν είτε ως ιδιώτες είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι Επιχειρήσεων/ Νομικών Οντοτήτων. Μια καταγγελία μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη, Επιχείρηση ή Νομική Οντότητα, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ή σε μια συγκεκριμένη Περιοχή. Μέσω της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα υποβολής Ανώνυμων ή Επώνυμων Καταγγελιών με τη σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 625 επώνυμες καταγγελίες κι άλλες 762 ανώνυμες.

Με πληροφορίες από τη σελίδα iefimerida.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων