Τις υψηλές πτήσεις του συνεχίζει ο ελληνικός τουρισμός, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ για το φετινό 10μηνο.
Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023, καταγράφηκαν 23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι φέτος σημειώθηκαν 2,4 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις. Σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.
Η εικόνα ανά αεροδρόμιο
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 6,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 28,4%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 2,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 20,3%. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,7% σε σχέση με πέρυσι και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,6 εκατ. Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 2,9%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,3%, ενώ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου καταγράφηκαν 90 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας επίσης αύξηση 2,7%.
Καθοδικά οι αφίξεις σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του INSETE, μόνη παραφωνία ήταν οι αεροπορικές αφίξεις σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφηκε στους εν λόγω προορισμούς μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Στην Πελοπόννησο συγκεκριμένα καταγράφηκαν 201.000 αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 3,2% σε σχέση με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 7,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022.
9,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις
Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, καταγράφηκαν 9,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +33,1% . Σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι στο 10μηνου του έτους η χώρα είχε 2,4 εκατομμύρια επιπλέον οδικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι σε σχέση με το 2019 υπάρχει ακόμα υστέρηση 14,4%
Πρωτιά της Ελλάδας στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων
Τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 85% και στην τρίτη θέση η Ιταλία και η Ισπανία με 84% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Τουρκία με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78%.
Πού οφείλεται η μικρή υστέρηση σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Πολλάλης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, «το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προσέλκυσε λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2022 και αυτός είναι ο λόγος που καταγράφεται η μικρή πτώση εφέτος». Ο ίδιος κάνει λόγο για έλλειψη στρατηγικής στο μέτωπο των συμφωνιών με τις αεροπορικές εταιρείες τονίζοντας ότι στα πόστα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις ανάγκες της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας έχει συμβάλλει στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, όπως τονίζει. Αυτή την περίοδο οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου είναι σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμο έδαφος για το 2024 και να τονωθεί η επικοινωνιακή εικόνα της Πελοποννήσου στις αγορές του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα αεροδρόμια των δυο εμβληματικών προορισμών της χώρας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αυτά κατέγραψαν μείωση των αεροπορικών αφίξεων 5,2% και 8,6% αντίστοιχα. Φορείς των νησιών εστιάζουν στην καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σαιζόν εφέτος, που επηρέασε, όπως λένε, το τελικό αποτέλεσμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ