Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑπό τον Μάιο φέτος ο ΕΝΦΙΑ και για δέκα δόσεις

Από τον Μάιο φέτος ο ΕΝΦΙΑ και για δέκα δόσεις

|

Τι κι εάν μειώνεται … Παραμένει ένα από τα πλέον άδικα χαράτσια…

Ο λόγος για τον ΕΝΦΙΑ. Και επιστρέφει φέτος. Με βάση το περσινό μοντέλο των δέκα δόσεων…

Αυτό προβλέπει ο εφετινός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον ΕΝΦΙΑ. Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν νωρίτερα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο αντί τον Αύγουστο, όπως συνηθίζονταν παλιότερα.

Έτσι, οι όσοι ιδιοκτήτες ακίνητων δεν θέλουν να καταβάλουν το πόσο εφάπαξ θα έχουν -και πάλι- περιθώριο 10 μηνών για να τον πληρώσουν τμηματικά. Οι δόσεις (ανάλογα με το πότε θα εκδοθούν τα ειδοποιητήρια τους ΕΝΦΙΑ μέσα στον Μάιο) θα μπορούν να “απλωθούν” έως και το Φεβρουάριο του 2024!

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, στο 40ό συνεδριο της ΠΟΜΙΔΑ “και εφέτος, όπως έγινε πέρυσι, θα εκδοθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να μπορεί να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις”. Έπη της ουσίας, θα εφαρμοστή και εφέτος η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2022 και προβλέπει τα εξής για την πληρωμή του φόρου:

  • Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός». Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή α΄δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της α΄ δόσεως θα γίνεται «μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά)
  • Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους». Δηλαδή αν τα εκκαθαριστικά δε βγουν έως 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται προσαρμόζονται ανάλογα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο συνέδριο ο κ. Πιτσιλής, μέσω της πλατφόρμας MyProperty υπεβλήθησαν πέρυσι 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. με διαδικασία που διαρκεί μία ημέρα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των συναλλαγών με αυτόματη ενημέρωση των μεταβολών στο Ε9, κατάργηση πιστοποιητικών που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι καθώς και βελτίωση της πλατφόρμας δήλωσης των μισθώσεων και συνολικά της ακίνητης περιουσίας.

Αλλαγές -και πάλι- στις αντικειμενικές αξίες

Στο επετειακό 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η οι Δήμοι έχουν προθεσμία έως 6 Φεβρουαρίου να υποβάλουν προτάσεις για διόρθωση των αντικειμενικών αξιών προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. «Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών», ανέφερε. Εξήγγειλε επίσης ότι μετά το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα, την επόμενη 4ετία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τον αιγιαλό.

Ο κ. Δημήτριος Σταθάκης, πρόεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023 όπως είπε, θα έχουμε το 90 % των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αξία των συναλλαγών επί ακινήτων φθάνει στα 8 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς έθεσε στην κυβέρνηση τα εξής 20 αίτημα των ιδιοκτητών:

ΥΠΟΙΚ

  • Κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ
  • Μείωση όλων των συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος μισθωμάτων κατά 10%
  • Έκπτωση των δαπανών συντήρησης-επισκευής και ασφάλισης των κτιρίων
  • Επιδότηση 40% στο κόστος υλικών και εργασιών για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

ΥΠΕΣ

  • Δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών με ευνοϊκούς όρους και κλιμακωτά πρόστιμα
  • Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών με τη διακοπή ρευματοδότησης κενών
  • Πενταετής παραγραφή αξιώσεων των Δήμων αντί τις ισχύουσας εικοσαετίας
  • Καθορισμός ανωτάτου ορίου προστίμων σε ποσοστό 50% της βασικής οφειλής

ΥΠΕΝ

  • Μονομερής τροποποίηση συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί διαφορών με γειτονικές
  • Δυνατότητα διόρθωσης διαφορών έως 2% χωρίς τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών
  • Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος υψούν με ενσωμάτωση σε άλλες ιδιοκτησίες
  • Αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  • Κατάργηση του «αμάχητου τεκμηρίου» υπέρ του Δημοσίου στα εκτός σχεδίου ακίνητα
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγραφών εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στο Κτηματολόγιο
  • Κατάργηση του αναλογικού τέλους 1 ο/οο επί της αξίας κτηματογραφουμένων ακινήτων
  • Αναγνώριση των ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους δασικούς χάρτες

ΛΟΙΠΑ

  • Διατηρητέα: Επιδότηση της ανακαίνισης – λειτουργία της μεταφοράς συντελεστή δόμησης
  • Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Απόρριψη των συντεχνιακών πιέσεων για περιοριστικά μέτρα
  • Εμπορικά μισθώματα: Τερματισμός του «πλαφόν» 3% που εγκυμονεί Ενοικιοστάσιο.
  • Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και καταβολής των υπολοίπων αποζημιώσεων COVID

Πηγή: protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΚΑΒ: Εκατοντάδες διακομιδές από τα μέτωπα των πυρκαγιών

Από Αχαΐα μέχρι Χίο, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στους τραυματίες και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Νύχτα αγωνίας – Πρωινή μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα

33 εναέρια μέσα ρίχτηκαν από το πρώτο φως στη μάχη – Σε γενική επιφυλακή η χώρα, ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Μήλος: Όλο το προσωπικό και τα απορριμματοφόρα κρατούνται στο Α.Τ., τι αναφέρει ο Δήμος

Η Δημοτική Αρχή μιλά για στοχευμένη ενέργεια που υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την εικόνα του νησιού στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες