Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑντιπυρική Περίοδος: Ξεκινάει την Δευτέρα 1η Μαϊου

Αντιπυρική Περίοδος: Ξεκινάει την Δευτέρα 1η Μαϊου

|

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς ξεκινάει, τη Δευτέρα 1η Μαΐου, επισήμως η αντιπυρική περίοδος σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, λήγει αύριο (30 Απριλίου) η προθεσμία για τους καθαρισμούς σε οικόπεδα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στην Πυροσβεστική για ακαθάριστα οικόπεδα, παρά το γεγονός ότι τη μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης των καθαρισμών από τους ιδιοκτήτες των χώρων έχουν οι δήμοι.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βασίζεται και φέτος στο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ως γνώμονα την εμπειρία και τα διδάγματα της περσινής περιόδου ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν πέρυσι να βελτιωθούν περαιτέρω. Οδηγοί του σχεδιασμού θα είναι και φέτος το τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα» σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι περιπολίες της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και του ΓΕΕΘΑ τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (4 ή 5).

«Τα διδάγματα του παρελθόντος μας δείχνουν ότι, τα πιο σύγχρονα συστήματα από έδαφος και αέρα με τους καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες του κόσμου, δεν είναι από μόνα τους αποτελεσματικά για να σταματήσουν τις δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική κρίση επιβάλλει συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποτελεί υποχρέωσή μας, η λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις υπαίθριες θερμές εργασίες. Αποτελεί υποχρέωσή μας, να συντηρούμε καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της νέας πυροσβεστικής διάταξης 20/2023. Φέτος, καλούμαστε όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Η φωτιά μας αφορά!», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Λήγει αύριο η προθεσμία για τους καθαρισμούς στα οικόπεδα

Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα και οι λοιποί ακάλυπτοι χώροι από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Απριλίου του 2023 και υπέγραψε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν τους οικοπεδικούς τους χώρους για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά κι εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες η Πυροσβεστική, έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να μεριμνούν για την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών να διενεργήσουν καθαρισμούς στους παραπάνω χώρους από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου καθώς και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, υποχρέωση των δήμων αποτελεί και η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την Πυροσβεστική καθώς θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες ώστε να αποφευχθεί η έναρξη αλλά και η εξάπλωση των πυρκαγιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των περιπολιών θα ελέγχεται αν τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα τηρούνται όσα προβλέπονται, θα επιβάλλονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Συστάσεις από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει η Πυροσβεστική καλώντας τους ταυτόχρονα να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες:

# Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

# Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου

# Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

# Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

· Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

· Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

· Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί