Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαAντιγριπικός εμβολιασμός: Λόγω γραφειοκρατίας δεν ξεκίνησε σήμερα (!!!)

Aντιγριπικός εμβολιασμός: Λόγω γραφειοκρατίας δεν ξεκίνησε σήμερα (!!!)

|

Δεν θα μπορέσουν σήμερα να κάνουν οι πολίτες το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή καθώς η πλατφόρμα είναι κλειστή λόγω… γραφειοκρατίας!

Παρά τις διαβεβαιώσεις προ εβδομάδων της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για την αρτιότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας, το σύστημα δεν είναι έτοιμο!

Μάλιστα, την ώρα το υπουργείο Υγείας… καμαρώνει για τις ψηφιακές υποδομές που υλοποιεί στο χώρο της υγείας, λόγω γραφειοκρατίας δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με απλή επίδειξη του ΑΜΚΑ από τον πολίτη στον φαρμακοποιό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη (για το 2023-2024) προκειμένου να υλοποιηθεί και για φέτος όπως ίσχυσε για την περσινή περίοδο με το Άρθρο 59 του νόμου 5007/23.12.23 «Εμβολιασμός κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2022-2023».

Η διάταξη αυτή ουσιαστικά θα δίνει το «πράσινο φως» στους φαρμακοποιούς να ξεκινήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, χωρίς ιατρική συνταγή για τα τέσσερα συμβατικά εμβόλια. Σημειώνεται ότι για τα δυο καινοτόμα που θα κάνουν οι άνω των 60 ετών χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης από τη Βουλή, η πλατφόρμα, θα ανοίξει και θα μπορούν οι φαρμακοποιοί να καταχωρούν στο ηλεκτρικό σύστημα της εταιρίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) τα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς συνταγή.

Τονίζεται ότι ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει υλοποιήσει τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού.

Πότε θα γίνει η ψήφιση του άρθρου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ψήφιση αυτού του άρθρου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, (εκτός απρόοπτου) ωστόσο οι φαρμακοποιοί «χρεώνουν» αυτή την καθυστέρηση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τονίζοντας ότι: «Θα έπρεπε η αναπλ. υπουργός να προβλέψει τη νομοθετική ρύθμιση» αναφέρουν έγκυρες πηγές στο topontiki.gr και συμπληρώνουν: «Θα έπρεπε να είχε προνοήσει τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, ώστε να έχει ήδη ψηφιστεί το άρθρο καθώς τόσο η πλατφόρμα όσο και όλα τα προγράμματα των φαρμακείων της χώρας είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης χωρίς ιατρική συνταγή».

Πάντως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στο Δελτίο Τύπου που είχε σταλεί ανέφερε ότι θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο οι πολίτες είχαν ενημερωθεί ότι ξεκινάει σήμερα 1η Νοεμβρίου, χωρίς το υπουργείο να δώσει διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι η προσέλευση των πολιτών άνω των 60 ετών στα φαρμακεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό δεν είναι μεγάλη, εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ακόμα. Ωστόσο τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι φαρμακοποιοί συνιστούν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες (χρόνιοι πάσχοντες, έγκυες κλπ) να μην καθυστερούν να κάνουν το εμβόλιο καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 15 ημέρες για την ανοσοποίηση.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Premier League: Ξεκάθαρο φαβορί η Αρσεναλ στο 2.35 (!!!)

Άρσεναλ - Φούλαμ: Την ισοπεδώνει στο 2.35! - Γιατί ποντάρουμε στους "κανονιέρηδες"

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.