Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑμερικάνικη Γεωργική Σχολή: Τι είναι το "Βραδινό" που μπαίνει στη ζωή μας;

Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή: Τι είναι το “Βραδινό” που μπαίνει στη ζωή μας;

|

Ενα γάλα διαφορετικό, που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το άρμεγμα των αγελάδων το βράδυ, παρουσίασαν η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου «Αλίκη Περρωτή».

Το γάλα «Βραδινό», που αποτελεί το νέο προϊόν της ΑΓΣ, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μελατονίνη και διατίθεται προς το παρόν μόνο από το κατάστημα της. «Η ιδέα για την εκμετάλλευση του βραδινού γάλακτος των αγελάδων, προέκυψε στη βάση της ευζωίας των αγελάδων αλλά και των ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τη διαφορά του σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε μελατονίνη», ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Αρσένος.

Η μελατονίνη, όπως εξήγησε ο καθηγητής, αποτελεί μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού αρκετών βιολογικών λειτουργιών που παρουσιάζουν ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια του 24ώρου, ενώ η συγκεκριμένη ουσία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ερευνητών διαχρονικά, λόγω του ρόλου της ως ισχυρό αντιοξειδωτικό μέσο, με χαμηλό μοριακό βάρος, του οποίου η εξωγενής χορήγηση δεν αναστέλλει την ενδογενή παραγωγή και μπορεί εύκολα να περάσει τις κυτταρικές μεμβράνες και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Βραδινό

Η ουσία αυτή, παράγεται κυρίως στα κύτταρα της επίφυσης του εγκεφάλου κάτω από τον έλεγχο του υποθαλάμου που δέχεται σήματα από τον αμφιβληστροειδή σχετικά με το φως και το σκοτάδι στο περιβάλλον. Η παραγωγή της, στην οποία εμπλέκεται και η βιταμίνη Β6, που είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για την καλή υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αναστέλλεται από το φως και ενεργοποιείται από το σκοτάδι. «Επομένως, το άρμεγμα των αγελάδων το βράδυ, μας δίνει γάλα το οποίο χαρακτηρίζουμε ως “Βραδινό” και αποδεικνύεται ότι περιέχει περισσότερη μελατονίνη», πρόσθεσε.

«Το γάλα “Βραδινό” άρχισε ως ιδέα πριν από 3,5 χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κάναμε μια σειρά από εργαστηριακές αναλύσεις συγκρίνοντας τις τιμές της παραγόμενης μελατονίνης στο γάλα σε διάφορες εποχές του έτους, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και στο γάλα που αρμέγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε ο προϊστάμενος του Βουστασίου και της Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Στράτος Σουγλής, προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια προχωρήσαμε στην μεταποίηση του γάλακτος και στο ημερήσιο παραγόμενο γάλα και στο βραδινό για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την συγκέντρωση της μελατονίνης στο τελικό προς κατανάλωση από τον άνθρωπό προϊόν».

Όταν άρχισε το πρότζεκτ, επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ ήταν ο Δρ.Ευάγγελος Βέργος, ενώ η χημική ανάλυση της μελατονίνης σε γάλα και προϊόντα γάλακτος έχει ανατεθεί στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων με επιστημονικά υπεύθυνο τον επ.καθηγητή Γεωπονίας, Δρ.Ιωάννη Μουρτζίνο και στο Εργαστήριο αναλυτικής χημείας του τμήματος Χημείας και πραγματοποιείται σε υποδομές του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής (ΚΕΑΓΡΟ) του ΑΠΘ.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης και Μπουκώρος

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν την πόρτα της εξόδου με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Παραίτηση υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Κουφονήσια – 31η Cyclades Regatta: Μια γιορτή ιστιοπλοΐας, συνεργασίας και φιλοξενίας

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας καλωσόρισαν τους ιστιοπλόους και τίμησαν τον ΝΟΤΚ με μια λαμπρή εκδήλωση, με την υποστήριξη φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων

Πάρος: Το Δημοτικό Ωδείο μετονομάστηκε σε «Νίκος Σαρρής» με συγκίνηση και σεβασμό (Photos)

Σε μια συγκινητική τελετή στην Παροικία, ο Δήμος Πάρου τίμησε τον Νίκο Σαρρή για τη σπουδαία προσφορά του στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό του νησιού

Ρεμπέτικο… το πολυμορφικό: Η Σύρος τιμά ξανά τη λαϊκή μουσική κληρονομιά

Το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» επιστρέφει με αφιερώματα, συναυλίες, εκθέσεις και μουσικά εργαστήρια – Από 28 έως 31 Αυγούστου σε Κίνι και Ερμούπολη

ΠΝΑΙ – Ζαννετίδης: Συνάντηση εργασίας για τον πρωτογενή τομέα στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης σε διάλογο με τον Δήμαρχο Νάξου Δημήτρη Λιανό και τον Έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη

Σαντορίνη: Διήμερο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Παραδοσιακή τέχνη με λυγαριά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας» – Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Ιουλίου με περιορισμένες συμμετοχές

Στη Σύρο για το Stoiximan AegeanBall Festival 2025 ο Γιάννης Βρούτσης

Ανακοινώσεις για τις αθλητικές υποδομές στις Κυκλάδες από τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού

Η Κέα στο προσκήνιο: Τα έργα, οι προκλήσεις και το όραμα της Δημάρχου Ειρήνης Βελισσαροπούλου

Από την τουριστική ανάπτυξη και την ύδρευση έως την κοινωνική πολιτική και τις υποδομές – Όσα παρουσίασε η Δήμαρχος Κέας στο Κανάλι της Βουλής

Υπουργείο Παιδείας: 30 εκατ. ευρώ για τα σχολεία, δυναμική ενίσχυση σε Θήρα, Νάξο, Σύρο και Πάρο

Όλη η κατανομή για τις Κυκλάδες – Πόσα παίρνει ο κάθε Δήμος για επισκευές και συντηρήσεις σχολείων

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.