Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑλλαγή ώρας: Την Κυριακή 26 Μαρτίου οι δείκτες του ρολογιού πάνε μία...

Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή 26 Μαρτίου οι δείκτες του ρολογιού πάνε μία ώρα μπροστά

|

Μία ακόμη αλλαγή ώρας… Εκεί που λέγαμε ότι ξεμπερδέψαμε, πάλι μπροστά μας η αλλαγή..

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει το χειμερινό ωράριο και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.

Εχουμε δε και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».

Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σωστά στην αλλαγή ώρας
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα και πηγαίνει «μπροστά» καθώς μπαίνουμε στην εποχή της θερινής ώρας, με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος «υποστηρικτής» αυτής της αλλαγής, ειδικά αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο και να ξυπνάει για 15-20 λεπτά την μέρα, περίπου για μία βδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ώστε να προσαρμοστεί σωστά με αυτή. Η προετοιμασία για την αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την μείωση των επιπτώσεων της στους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.

Το καλό είναι να ξεκινήσουν από τώρα οι αλλαγές στην καθημερινότητα και των ρουτινών όσον αφορά για το σώμα, τα γεύματα και την άσκηση που χρειάζεται το σώμα μέσα σε αυτή.

Η προετοιμασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από την φύση τους προγραμματισμένοι να ξενυχτούν συνεχώς και να κοιμούνται αργά. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε διατηρεί παρόμοιο ωράριο με αυτό των εφήβων.

Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή της ώρας. Ο γονιός θα πρέπει να κοιτάξει τον ύπνο και του ίδιου αλλά και του παιδιού του για παράδειγμα, ώστε να μην είναι ευερέθιστος προς αυτό σε περίπτωση που «χάσει» τον ύπνο του.

Μετακίνηση ωρών ύπνου και ξυπνήματος

Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας προσαρμόζονται κάπως καλύτερα στις αλλαγές της ώρας σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όποτε μπορεί να χρειαστούν λιγότερες μέρες για να προσαρμοστούν με την αλλαγή της ώρας.

Για τα περισσότερα παιδιά εκείνης της ηλικίας, η μετακίνηση της ώρας ύπνου και αφύπνισης κατά 10 με 15 λεπτά νωρίτερα, ξεκινώντας τρεις μέρες πριν την αλλαγή του ρολογιού, μπορεί να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν μέσα σε αυτό το διάστημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Αν αυτό δεν γίνει, τα παιδιά θα αρχίσουν να γκρινιάζουν τις πρώτες μέρες της «νέας ώρας» επειδή το σώμα τους δεν θα έχει προσαρμοστεί σωστά σε αυτή την αλλαγή. Ίσως υπάρξουν και μερικά ξεσπάσματα θυμού, λόγω της απότομης αλλαγής στο ωράριο του ύπνου τους.

Ένας ακόμη τρόπος για να προετοιμαστούν σωστά τα παιδιά είναι με το να απλώνουν τα ρούχα και να ετοιμάζουν τις εργασίες τους το βράδυ πριν κοιμηθούν, ώστε το πρωί να υπάρχει λιγότερο άγχος. Δεν χρειάζεται να κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό τους ωράριο, καθώς αυτό απλά θα παρατείνει την προσαρμογή τους στην αλλαγή της ώρας.

Η ημέρα

Η έκθεση στο πρωινό φως του ηλίου κάθε πρωί είναι πολύ σημαντική για το σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς σταματάει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα για να κοιμηθεί.

Το σώμα πρέπει να εκτεθεί σε φωτεινό φως για περίπου μισή ώρα αφότου έχει ξυπνήσει και για αυτό είναι καλό να μπαίνει το φως στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και στην δουλειά, τις ώρες του πρωινού.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους εφήβους, για να προσαρμοστούν καλύτερα με την θερινή ώρα, η οποία έχει περισσότερες ώρες που ο ήλιος φωτίζει από τον ουρανό. Επίσης, οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένες, όπως τα κινητά, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές από τα υπνοδωμάτια.

Ο λόγος είναι επειδή το σώμα δεν παράγει την κατάλληλη ποσότητα μελατονίνης για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε όταν κάποιο ηλεκτρονικό σκεύος εκπέμπει φως.

Φυσικά το μεγαλύτερο θέμα με αυτό το έχουν οι έφηβοι, που έχουν το σκεπτικό πως χρειάζονται το κινητό τους για ξυπνητήρι το πρωί, αλλά και για να κοιμηθούν το βράδυ. Ένα κανονικό ξυπνητήρι είναι αυτό που χρειάζεται, ώστε το σώμα να αρχίσει να παράγει πάλι την σωστή ποσότητα μελατονίνης.

Αν ένα παιδί παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος, το να μην κοιμάται σωστά μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στην υγεία του. Μπορεί κάλλιστα η κατάστασή του και η ψυχολογία του να γίνει χειρότερη, αν δεν γίνει η σωστή προσαρμογή του στο νέο ωράριο.

Η νύχτα

Περίπου οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τις βραδινές ώρες, καθώς προτείνεται να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονο φως για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό επιτρέπει να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης και να βοηθήσει αυτή με την σειρά της στον ύπνο.

Στο δωμάτιο θα πρέπει να μπαίνει όσο λιγότερο φως γίνεται, τα παντζούρια θα πρέπει να είναι κλειστά για να μην μπαίνει εξωτερικό φως μέσα στο δωμάτιο. Επίσης, φώτα που εκπέμπονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς εκπέμπουν μπλε φως, που είναι ένα τύπος φωτός που «μιλάει» στον εγκέφαλο και τον «ενημερώνει» πως είναι η ώρα να ξυπνήσει.

Τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι χαμηλά, ενώ πολύ καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται φώτα LED, τα οποία εκπέμπουν κοκκινωπά και καφετί φώτα.

Μόλις το σώμα πέσει για ύπνο, το δωμάτιο πρέπει να μείνει σκοτεινό και δροσερό, καθώς το φως μπορεί να εισχωρήσει στα μάτια ακόμα και όταν τα βλέφαρα είναι κλειστά.

Σε μία μελέτη του 2022, διαπιστώθηκε πως ο ύπνος για μονάχα μία νύχτα σε αμυδρό φως, όπως με μια τηλεόραση με κλειστό τον ήχο, αύξησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τους καρδιακούς παλμούς, παρά το γεγονός ότι τα μάτια ήταν κλειστά την ώρα του ύπνου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Δυνατό μήνυμα ενάντια στα αιολικά στις νησίδες: Ευχαριστήριο της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων Νάξου

Ενεργή συμμετοχή συλλόγων και πολιτών στις πρόσφατες δράσεις για την προστασία των νησιών – Κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα.

Δώρο ζωής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Νέο αεροσκάφος για το ΕΚΑΒ ενισχύει τις αεροδιακομιδές σε όλη την Ελλάδα

Με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών, το ΙΣΝ προσφέρει νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος στο ΕΚΑΒ – Η παράδοση έγινε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Eurovision 2025: Σήμερα (13/05) ο πρώτος ημιτελικός με Κύπρο, την Πέμπτη η Ελλάδα

Ημιτελικός Eurovision 2025: Τι ώρα ξεκινάει σήμερα στο κανάλι της ΕΡΤ - Πότε είναι η εμφάνιση της Ελλάδας

Ρήγμα Ανυδρου: Σεισμός μεγέθους 4.6 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά Αμοργού και Σαντορίνης - Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κω και την Ίο μέχρι και την Αττική

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση