Η διάρκεια της μίσθωσης, το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο αριθμός των υπό εκμετάλλευση ακινήτων είναι τα βασικότερα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζονται και οι φορολογικές επιβαρύνσεις και άλλες υποχρεώσεις των φορολογουμένων που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικότερα στην εκμίσθωση κατοικιών με χαρακτήρα φιλοξενίας. Αυτά προκύπτουν από τον αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ.
Επίσης, ειδικά για το 2025, έχει απαγορευτεί και η έκδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στα πρώτα τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προστεθεί κάποιο νέο κατάλυμα (ή να ανανεωθεί κάποια μίσθωση από ιδιώτη σε διαχειριστή καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης). Ο περιορισμός αυτός αφορά όλες τις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η Πλάκα, το Κολωνάκι, το Κουκάκι, το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, τα Εξάρχεια, τα Ιλίσια, η Νεάπολη, το Μετς, ο Νέος Κόσμος, ο Αγιος Αρτέμιος, το Παγκράτι, ο Βοτανικός, το Μεταξουργείο, το Γκάζι, τα Πετράλωνα και το Ρουφ.
Αρχής γενομένης από τη διάρκεια, ως βραχυχρόνιες ορίζονται οι μισθώσεις διάρκειας έως 59 ημερών (συνεχόμενων), ενώ οι άνω των 60 ημερών θεωρούνται μακροχρόνιες κι έχουν διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Με βάση τον οδηγό της ΑΑΔΕ, ακόμα κι αν μια μακροχρόνια μίσθωση διακοπεί πρόωρα (π.χ. στην 40ή ημέρα), εξακολουθεί να θεωρείται ως τέτοια, καθώς λαμβάνεται υπόψη η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και όχι η τελική διάρκεια αυτής.
Επίσης, εφόσον κατά τη διάρκεια της μίσθωσης συμφωνηθεί η αναμίσθωση του ακινήτου στον ίδιο μισθωτή, η χρονική διάρκεια της αναμίσθωσης, για τον χαρακτηρισμό της μίσθωσης ως βραχυχρόνιας ή μη, εξετάζεται αυτοτελώς. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια βραχυχρόνιας μίσθωσης από 10.6.2024 μέχρι 30.7.2024 (ημερομηνία αναχώρησης 31.7.2024), ήτοι διάρκειας 51 ημερών, συμφωνηθεί η διαμονή του μισθωτή μέχρι τις 12.8.2024 (ημερομηνία αναχώρησης 13.8.2024), με αποτέλεσμα η συνολική διάρκεια της διαμονής του να ανέρχεται σε 64 ημέρες, θεωρείται ότι έχει συναφθεί δεύτερη μίσθωση από 31.7.2024 έως 12.8.2024, διάρκειας 13 ημερών, η οποία είναι επίσης βραχυχρόνια.
Εκτός από τη διάρκεια, οι άλλες δύο προϋποθέσεις για να κατατάσσεται μια μίσθωση ως βραχυχρόνια είναι το ακίνητο να είναι επιπλωμένο και να μην παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων. Το ίδιο ισχύει ανεξάρτητα από το αν η μίσθωση γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή όχι. Αν προσφέρονται υπηρεσίες, όπως πρωινό, καθαριότητα ή μεταφορά, το ακίνητο θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και υπάγεται σε διαφορετικό φορολογικό και διοικητικό καθεστώς.
Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να τηρεί τις διατάξεις που ισχύουν για τουριστικές επιχειρήσεις.
Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα βραχυχρόνια περιλαμβάνεται και η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ και η απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Ο ΑΜΑ πρέπει να αναγράφεται σε κάθε ανάρτηση στις ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής του ακινήτου. Επιπλέον, για κάθε μίσθωση πρέπει να υποβάλλεται δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής, ενώ τα έσοδα φορολογούνται ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων που εκμισθώνονται.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διάθεσης ενός ακινήτου για βραχυχρόνια μίσθωση είτε εξ ολοκλήρου ως ενιαίου χώρου είτε τμηματικά ως μεμονωμένων χώρων (τμηματική μίσθωση ακινήτου) θα πρέπει να λαμβάνονται ξεχωριστοί ΑΜΑ και για όλο το ακίνητο και για κάθε χώρο που διατίθεται διακριτά για βραχυχρόνια μίσθωση.
Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που φυσικό πρόσωπο διαθέτει για βραχυχρόνια μίσθωση δύο δωμάτια (δωμάτιο Α και δωμάτιο Β) εντός του ίδιου διαμερίσματος/μονοκατοικίας, για τα οποία έχει λάβει δύο διαφορετικούς ΑΜΑ καθώς και έναν τρίτο ΑΜΑ για τη μίσθωση των δύο δωματίων (δωμάτιο Α+Β) από κοινού (δηλαδή οι δύο αριθμοί αφορούν τη μίσθωση κάθε δωματίου ξεχωριστά και ο ένας την από κοινού μίσθωση των δύο δωματίων), τότε το φυσικό πρόσωπο θεωρείται ότι διαθέτει δύο και όχι τρία ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση.
Για εισοδήματα από έως δύο ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις, ο φόρος υπολογίζεται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Αντιθέτως, αν εκμισθώνονται τρία ή περισσότερα ακίνητα, το εισόδημα φορολογείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να υπαχθεί ενδεχομένως σε ΦΠΑ 13%. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κατηγορία του εισοδήματος που αποκτάται κρίνεται ατομικά για καθένα εκ των φυσικών προσώπων συνιδιοκτητών.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο (Α) διαθέτει για βραχυχρόνια μίσθωση δύο ακίνητα στα οποία κατέχει το 100% της πλήρους κυριότητας και ένα τρίτο ακίνητο στο οποίο κατέχει το 50% της πλήρους κυριότητας και το άλλο 50% κατέχει ένα άλλο φυσικό πρόσωπο (Β), το οποίο δεν διαθέτει άλλο ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση, τότε μόνο ο Α αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς διαθέτει τρία ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ ο Β αποκτά εισόδημα από ακίνητα, καθώς διαθέτει μόνο ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση.
Με πληροφορίες από την kathimerini.gr