Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαAirbnb: Νέοι περιορισμοί έρχονται, κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις

Airbnb: Νέοι περιορισμοί έρχονται, κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις

|

Λύσεις στο μείζον θέμα της στεγαστικής κρίσης που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, τους φοιτητές και όσους αναζητούν κατοικία για ενοικίαση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια (καθηγητές, δασκάλους, γιατρούς κ.λπ.) αναζητεί η κυβέρνηση καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για να αναστρέψει την κατάσταση ή διαφορετικά, όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί (αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω») δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με την ακρίβεια δημιουργεί ασφυξία σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μεν αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς ωστόσο να θιγεί ο θεσμός με σκληρά μέτρα καθώς αποφέρει σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία και στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «πακέτο» με τις αλλαγές στα ακίνητα αποτελεί τη μεγάλη «σπαζοκεφαλιά», με το οικονομικό επιτελείο να συνεδριάζει σε καθημερινή βάση αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα με βάση τα σημερινά δεδομένα, επισημαίνοντας όμως ότι όλα μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες 10 ημέρες.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να θεσμοθετηθούν κίνητρα ή αντικίνητρα προκειμένου κάποιοι να μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση ή ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει κάποιος.

Το σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ, των νέων ζευγαριών μέσω του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής και το λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο δεν λειτούργησε.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίοι θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, την καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση και ενδεχομένως κάποιου είδους έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται:

1. Πλαφόν στα ακίνητα που μισθώνονται από κάθε ΑΦΜ, δηλαδή κάθε ιδιοκτήτης να μισθώνει μόνο ένα ακίνητο. Επί της ουσίας δεν θα επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η διάθεση σε βραχυχρόνια μίσθωση δύο ή περισσότερων ακινήτων. Οσοι εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τύπου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

3. Εξετάζεται η παροχή κινήτρων όπως η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος για όσους εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και μεταπηδήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Στεγαστική πολιτική 

Η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια (έως 50 ετών) σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Η ενίσχυση νέων ζευγαριών, πολύτεκνων οικογενειών και δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμου από τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

• Λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα και του ανώτατου ορίου δαπανών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται:

α) Αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας από 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 15.000 ευρώ.

β) Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Με τις δύο αυτές αλλαγές η επιδότηση που θα κερδίζουν όσοι σχεδιάζουν να ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες τους και τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να φθάσει τις 9.000 ευρώ (15.000 x 60%) από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα (10.000 x 40%).

Κλειστά διαμερίσματα 

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι περίπου 650.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που φαίνονται σήμερα κενά, πολλά από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες ή πρόκειται για δευτερεύουσες – εξοχικές κατοικίες που έχουν να ανοίξουν χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Άγιος Προκόπιος: Ο δρόμος των θαυμάτων (και των κορναρισμάτων)

Όταν η ελληνική φιλοξενία συναντά τον αστικό σουρεαλισμό – το οδικό χάος γίνεται εμπειρία ζωής στην πιο πολυσύχναστη τουριστική γωνιά της Νάξου.