Την φοροδιαφυγή / φοροαποφυγή και τα προβλήματα στην αγορά στέγασης έχει στόχο να διορθώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που στόχο έχει να «ρυθμίσει» τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πατώντας πάνω στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει με την ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι ξεκινήσει από την αρχή τη «συζήτηση» για τη ρύθμιση του κλάδου, διορθώνοντας τα λάθη των προηγούμενων ετών.
Τα σενάρια που εξετάζονται
Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι διαχωριστούν οι διαχειριστές από τους ιδιοκτήτες που έχουν ένα ή δύο ακίνητα, να υπάρξει περιορισμών στον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ και να θεσπιστεί η εφαρμογή ανώτατου ορίου ημερών, ανά περιοχή.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται οι διαχειριστές ακινήτων και οι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν πολυκατοικίες, να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας, με τέλος διαμονής και ΦΠΑ.
Παράλληλα, συζητάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ και εξετάζεται η εφαρμογή ανώτατου ορίου ημερών κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι για το οποίο ήδη υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που να διευκρινίζει τι ισχύει κατά περίπτωση.
Από την άλλη, το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ είναι δεδομένο πως θα αλλάξει, καθώς από το 2025 θα επιβληθεί πανευρωπαϊκά ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τους διαχειριστές ακινήτων εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.
Τα βήματα που έχουν γίνει
Αποτελεσματική κατά της φοροαποφυγής κρίνεται μέχρι στιγμής η εφαρμογή του «Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ)», καθώς τα έσοδα που δηλώθηκαν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2022 ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 60 εκατ. ευρώ που δηλώθηκαν αντίστοιχα το 2016.
Ο ΑΜΑ επιτρέπει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, Booking.com και VRBO, να δίνουν τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές για να γίνει διασταύρωση. Συγκεκριμένα, μέχρι και τον Μάιο του 2023 έχει γίνει η διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022, οι κρατήσεις της airbnb παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2019. Αλλά η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τον μέσο όρο και ειδικά σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές προς αυτήν χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι οι μακροχρόνιες διαμονές, δηλαδή οι διαμονές τουλάχιστον ενός μήνα, αυξήθηκαν με ρυθμό που είναι τετραπλάσιος στην Ελλάδα σε σχέση με τις βραχείας διαρκείας διαμονές μεταξύ 2022 και 2019.
Με πληροφορίες από τη σελίδα cnn.gr