Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑιολικά Πάρκα: Κίνητρα στους Δήμους για να αποδεχτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Αιολικά Πάρκα: Κίνητρα στους Δήμους για να αποδεχτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

|

Με ένα ενισχυμένο πακέτο ανταποδοτικών τελών, που θα φθάνει απευθείας στην «τσέπη» των δημοτών, απαντάει το ΥΠΕΝ στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από άκρη σε άκρη της χώρας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αν και στη χώρα δεν υπάρχει αιολικό πάρκο που να εγκαταστάθηκε χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις, το τελευταίο διάστημα η πολεμική κατά των ανεμογεννητριών έχει αναζωπυρωθεί, υποκινούμενη και από την αναπαραγωγή επιστημονικοφανών ειδήσεων, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το συνολικότερο κλίμα συνωμοσιολογίας, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Οι ανεμογεννήτριες ενοχοποιούνται για τις πυρκαγιές, για τη βροχή που δεν πέφτει, αλλά και για την άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Στο ΥΠΕΝ, που έχει και την ευθύνη χάραξης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, επικρατεί μια άλλη άποψη για τις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες και αναλαμβάνει δράση ενάντια σ’ αυτή την πολεμική.

«Οι ΑΠΕ είναι το μόνο μας διαβατήριο για εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλές τιμές και όταν τις εμποδίζουμε πυροβολούμε τα πόδια μας. Οταν εμποδίζουμε τις ΑΠΕ, είναι σαν να στέλνουμε έναν ακριβό λογαριασμό στο σπίτι μας», δήλωνε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή και στη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου, απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Περνώντας από τα λόγια στα έργα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καταρτίζει ένα νέο πλαίσιο ανταποδοτικών τελών για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, που θα το παρουσιάσει «πακέτο» με το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση μεγάλων έργων ώστε να επέλθει μια ισορροπία του μείγματος φωτοβολταϊκών – αιολικών, συνθήκη που θα διευρύνει τη ζώνη των χαμηλών τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά πέραν των μεσημεριανών ωρών που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και παράλληλα θα περιορίσει τις περικοπές πράσινης ενέργειας.

ανεμογεννήτριες
ανεμογεννήτριες

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο τέλος του 2024 έφθασε τα 5,5 GW και με τα έργα που είναι υπό κατασκευή αναμένεται να φθάσει τα 6,5 GW το 2025. Αντίστοιχα η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών έφθασε τα 8,5 GW, τεχνολογία που «έτρεξε» με μεγάλες ταχύτητες τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω χαμηλού κόστους, με το ΥΠΕΝ να επιδιώκει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και επιτάχυνση των αιολικών.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη συνδρομή του ΑΔΜΗΕ, προχωράει σε μια πλήρη καταγραφή των ώριμων και μεγάλων αιολικών έργων ανά τη χώρα και σε παράλληλη καταγραφή των αντιδράσεων, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το νέο πακέτο αντισταθμιστικών που προετοιμάζει θα αφορά όλα τα νέα έργα αιολικών πάρκων και όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Σκυλακάκης θα κινείται στη λογική του άμεσου οφέλους του δημότη. «Μεγαλύτερη συμμετοχή του δημότη στα έσοδα και προσπάθεια να καταβάλλονται όσο γίνεται νωρίτερα», τονίζει ο υπουργός. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις και για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους των δήμων που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες, κάτι που τελικά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει σε περιοχές με μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών και σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με ένα πλαφόν κατανάλωσης, που να καλύπτει τις ανάγκες των νοικοκυριών χωρίς να οδηγεί σε υπερκατανάλωση.

Σήμερα το θεσμοθετημένο ανταποδοτικό τέλος αντιπροσωπεύει το 3% του ετήσιου τζίρου για κάθε αιολικό πάρκο. Το ήμισυ περίπου αυτού του ποσού κατευθύνεται στους δήμους για την κατασκευή τοπικών έργων και το υπόλοιπο πιστώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών. Στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ είναι η αύξηση αυτού του ποσοστού και η απόδοσή του στους δημότες απευθείας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα συσταθεί και όχι ως πίστωση στον λογαριασμό ρεύματος. Το ΥΠΕΝ φέρεται να εξετάζει και δυνατότητες καταβολής του ποσού νωρίτερα από την έναρξη λειτουργίας του έργου, ώστε να αποτελέσει ισχυρότερο κίνητρο για την αποδοχή των επενδύσεων. Η πλευρά της αιολικής βιομηχανίας εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τον χρόνο καταβολής του ανταποδοτικού τέλους, αλλά εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολύ θετικά βλέπει την άμεση καταβολή των εσόδων από το τέλος στους δημότες, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που λειτούργησε μέχρι πρότινος το σύστημα ανταποδοτικών τελών έχει κλονίσει την αξιοπιστία του κλάδου.

Αναφέρουν ως παράδειγμα, ότι ενώ ο νόμος ορίζει ότι οι δήμοι υποχρεωτικά και αποκλειστικά θα χρησιμοποιούν τους πόρους από το ανταποδοτικό τέλος για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης, κατά προτεραιότητα στα όρια των δημοτικών κοινοτήτων που φιλοξενούν αιολικά, ελάχιστοι δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα ποσά για τέτοια έργα. Τα τελευταία χρόνια με ειδική τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει στους δήμους να κάνουν αυτά τα λεφτά ό,τι επιθυμούν και τους απαλλάσσει από την υποχρέωση των έργων, με αποτέλεσμα να καλύπτουν αναλώσιμα, ακόμη και μισθοδοσίες υπαλλήλων. Το δικαίωμα αυτό δόθηκε για πρώτη φορά το 2022 με ορίζοντα ισχύος έως και το 2025.

Τήνος Ανεμογεννήτριες
Τήνος Ανεμογεννήτριες

Ο κλάδος, πάντως, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, δεν θεωρεί τις αντιδράσεις στρατηγικό πρόβλημα, όπως αντίστοιχα τη γραφειοκρατία των αδειοδοτήσεων, προετοιμάζεται ωστόσο να αναλάβει και ο ίδιος δράση μέσω μιας νέας καμπάνιας. «Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρξαν πολλά αιολικά πάρκα που δεν αντιμετώπισαν αντιρρήσεις ή αντιδράσεις πριν από την κατασκευή τους.

Σπάνια όμως αυτό οδήγησε στην ακύρωση επενδύσεων όταν αυτές είχαν σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί με άρτιο τρόπο. Μάλιστα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αντιδράσεις εξαφανίζονταν μετά την έναρξη λειτουργίας των έργων, όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονταν ότι οι ανησυχίες τους ήταν υπερβολικές ή και τελείως αβάσιμες», δηλώνει ο κ. Παπασταματίου. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε, συμπληρώνει και υπογραμμίζει: «Ο αιολικός κλάδος, ο επιστημονικός κόσμος και πρωτίστως η πολιτεία οφείλουν να ενημερώνουν και να συνομιλούν εξαντλητικά με τις τοπικές κοινωνίες και να σέβονται τις ειλικρινείς και εύλογες ανησυχίες τους. Οφείλουν παράλληλα να απαντούν συστηματικά σε όλα τα ψεύδη και τις απίθανες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται ενάντια στην αιολική ενέργεια, διότι το διακύβευμα είναι σημαντικό: εάν τα fake news εδραιωθούν, θα υπονομεύσουν τη φθηνή, εγχώρια και καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)