Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑιγιαλός: «Συγχωροχάρτι» για παρανομίες....

Αιγιαλός: «Συγχωροχάρτι» για παρανομίες….

|

Η πολιτεία δίνει για ακόμη μία φορά «συγχωροχάρτι» στις παρανομίες στους αιγιαλούς. Με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές (λ.χ. προβλήτες, μπαζώματα), προκειμένου αυτά να μισθώνονται σε καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και αναστολή όλων των κυρώσεων, όπως επιβολή σφράγισης και πρόστιμα, «φωτογραφίζοντας» τις περιοχές της Μαγνησίας (Φωτ. αρχείου / Shutterstock) όπου πρόσφατα έγιναν έλεγχοι από τις κτηματικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στην τροπολογία, η πολιτεία αντιλαμβάνεται τις παράνομες κατασκευές των δήμων στους αιγιαλούς ως παράγοντα που «επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της χώρας».

Για να «αποκατασταθεί» η κατάσταση δίνεται εκ νέου στους δήμους η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό (οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν από το 2011) μέσω της υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή μιας υπεύθυνης δήλωσης (ονομάζεται πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις), διαδικασία που βέβαια δεν εξετάζει επί της ουσίας τη ζημιά που προκαλείται στον παράκτιο χώρο από τις παράνομες κατασκευές.

Η σχετική δυνατότητα είχε δοθεί συλλήβδην στους δήμους και στον ΕΟΤ το 2019 (ν. 4607), με αρχική προθεσμία δύο ετών. Μέσα από τρεις διαδοχικές παρατάσεις, η προθεσμία για τους δήμους έφτασε τον Απρίλιο του 2024.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, πολλοί δήμοι εξακολουθούσαν να μην έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία, βασιζόμενοι στην απουσία ελέγχων από την πολιτεία. Να σημειωθεί ότι οι παράνομες κατασκευές μπορεί να έχουν γίνει και από ιδιώτες (λ.χ. η κατασκευή μέσω «μπαζώματος» μιας προβλήτας για τραπεζοκαθίσματα μπροστά από ταβέρνες), ωστόσο η διαδικασία δίνει το δικαίωμα στους δήμους να παρέμβουν και να τις νομιμοποιήσουν σαν να ήταν δικές τους.

Με τη νέα ρύθμιση, λοιπόν, η δυνατότητα αυτή επαναφέρεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 ως «τελευταία ευκαιρία». Οι παράνομες κατασκευές μπορούν μετά την αδειοδότησή τους να μισθωθούν «για απλή χρήση», δηλαδή για ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.

Η τροπολογία δείχνει να «φωτογραφίζει» τη Μαγνησία για δύο λόγους:

  • Πρώτον, στην περιοχή πρόσφατα σφραγίστηκαν μετά από ελέγχους ψαροταβέρνα που βρίσκεται σε ένα τέτοιο «μπάζωμα» της ακτής και κάποια άλλα καταστήματα και επιβλήθηκαν πρόστιμα – η τροπολογία έρχεται να αναστείλει κάθε κύρωση μετά την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης.
  • Δεύτερον, το Επιμελητήριο Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία η εν λόγω τροπολογία «δίνει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων του νομού Μαγνησίας», ενώ η αναστολή των προστίμων δίνει ανάσα «σε επιχειρήσεις της Ν. Αγχιάλου, των Αλυκών Βόλου, του Καντήραγα, του Αλμυρού και της Ζαγοράς». Επιχαίρει, δε, εκτιμώντας ότι η τροπολογία ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του Επιμελητηρίου προς την κυβέρνηση.
Την οργή τους για την πραγματοποίηση ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων είχαν εκφράσει και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, καθώς και τοπικοί βουλευτές όλων των παρατάξεων.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

Ρόδος: Σε τροχιά υλοποίησης το Περιφερειακό Καταφύγιο Ζώων Συντροφιάς

Με πρωτοβουλία Χατζημάρκου, το έργο εγγράφεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΝΑΙ – Συμμετοχή της Φιλοζωικής Ρόδου στην καθημερινή λειτουργία

Νάξος: Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών – Ανοικτή δράση στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου (17/9)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, το Νοσοκομείο ενώνει δυνάμεις με την ΕΝΕ και το «Όραμα Ελπίδας». Εγγραφές 09:00–13:00, χωρίς ραντεβού.

Φ. Ζαννετίδης: “Καμία περίπτωση ευλογιάς στο Νότιο Αιγαίο”

Φ. Ζαννετίδης: “Καμία περίπτωση ευλογιάς στο Νότιο Αιγαίο – Αυστηροί έλεγχοι και πιστοποιητικά απολύμανσης στις μεταφορές”

Το Naxos Medical στηρίζει τη 4η Πανελλήνια Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών στη Νάξο

Μια πράξη ζωής και ελπίδας: Στις 17 Σεπτεμβρίου το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου φιλοξενεί την εθελοντική δράση «Οι Νοσηλευτές Δίνουν Όραμα Ελπίδας».

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.