Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑγροτικό πετρέλαιο: Η επιστροφή ΕΦΚ είναι γεγονός ...

Αγροτικό πετρέλαιο: Η επιστροφή ΕΦΚ είναι γεγονός …

|

Διαθέσιμα προς ανάληψη τα ποσά από την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 76 εκατ. ευρώ Πιστώθηκαν τα ποσά της επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το απόγευμα της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου

Η πληρωμή, που έτρεξε μέσω της ΑΑΔΕ καταβλήθηκε σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες και ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ.

Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Νωρίτερα το agronews έγραφε:
Υπογράφεται η εντολή, σήμερα το απόγευμα ή το πολύ αύριο το πρωί πιστώνεται το αγροτικό πετρέλαιο με 76 εκατ.

Η τελευταία πράξη στο έργο της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου παίζεται το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου, με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να υπογράφει την εντολή πληρωμής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι η πίστωση των ποσών είναι θέμα ωρών.

Στόχος αλλά και επικρατέστερο σενάριο, είναι τα «εμβάσματα» από το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσουν να πιστώνονται μέσω του ΔΙΑΣ από σήμερα (Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου) το απόγευμα, ενώ αν «στραβώσει» κάτι, τότε το αργότερο μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι λογαριασμοί των δικαιούχων θα έχουν ενημερωθεί με τα ποσά της επιστροφής. Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή,«άπαξ και μπει η υπογραφή του υπουργού, το θέμα θεωρείται τελειωμένο».

Η πληρωμή, που θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ θα καταβληθεί σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες και ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια ευρώ. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζουν ότι η δική τους δουλειά τελείωσε προ δεκαπενθημέρου, ενώ επιβεβαιώνουν πως ο στόχος πληρωμής παραμένει για σήμερα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Τέλος, οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Όπως δηλαδή προκύπτει από την ΚΥΑ, τα παραρτήματα με τη λίστα κατανάλωσης παραμένουν ίδια με την αντίστοιχη επιστροφή του 2022. Σε αυτήν για παράδειγμα υπολογίζεται ετήσια κατανάλωση 16 λίτρα το χρόνο για το σκληρό σιτάρι και 30 για βαμβάκι.

Ίδια παραμένει και η εξίσωση υπολογισμού, αφού όπως διευκρινίζεται στη νέα ΚΥΑ οι ποσότητες για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ, αναλογούν στο 50% της κατανάλωσης που περιγράφεται σε αυτά τα παραρτήματα, δηλαδή επιδοτούνται 8 λίτρα για το σκληρό και 15 για το βαμβάκι.

Με δεδομένο ότι ο συντελεστής ΕΦΚ ορίζεται σε 0,41 ευρώ ανά λίτρο τότε, λοιπόν, προκύπτει ποσό επιστροφής στα 328 ευρώ για 100 στρέμματα με σκληρό σιτάρι και 615 ευρώ για 100 στρέμματα με βαμβάκι.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι τιμές της βενζίνης «καίνε» τη Νάξο, Πάνω από 2,10€/λτ μετά την ένταση στη Μέση Ανατολή

Εκτόξευση τιμών στα νησιά λόγω διεθνών εξελίξεων – Δυσοίωνες προβλέψεις για το καλοκαίρι

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Πρόταση Ημέρας: Το αγροτικό πιάτο της Βόρειας Ελλάδας που έγινε gourmet σαλάτα

Από τα καπνοχώραφα της Βόρειας Ελλάδας στα τραπέζια της σύγχρονης κουζίνας – μια υγιεινή, χορταστική σαλάτα με ρίζες στην παράδοση και γεύση που «φωνάζει» Ελλάδα.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου εξερευνούν τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης (video)

Μια καινοτόμος εκπαιδευτική δράση που συνδύασε δημιουργικότητα, τεχνολογία και προβληματισμό – Με αφορμή την επίσκεψη του Lyceum Project, οι μαθητές έφτιαξαν βίντεο με το δικό τους μήνυμα για την AI

Δήλος: Πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία γυρίσματα της σειράς η «Μεγάλη Χίμαιρα»

Τα γυρίσματα της τηλεοπτικής μεταφοράς του αριστουργήματος του Μ. Καραγάτση ολοκληρώθηκαν στη Δήλο – Μια σύγχρονη, φεμινιστική ματιά σε ένα εμβληματικό μυθιστόρημα του Μεσοπολέμου

WWF: Τέσσερις τόνοι απορριμμάτων αφαιρέθηκαν από την Κύθνο

Καθαρισμοί σε βυθό και παραλίες, ανάσυρση διχτυών-φαντασμάτων, συνεργασία με ψαράδες – Η Κύθνος το πρώτο βήμα ενός φιλόδοξου εθνικού σχεδίου από τη WWF Ελλάς

Αμερική – Τραμπ: Η εκεχειρία Ισραήλ – Ιράν θα κρατήσει για πάντα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει «ιστορική» συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Τι προβλέπεται, τι λένε οι εμπλεκόμενοι και ποιοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις

Τήνος: Δώσε Ελπίδα, Δώσε Ζωή, Εθελοντική δωρεά μυελού των οστών

Διήμερη δράση ανθρωπιάς 28 & 29 Ιουνίου, παράλληλα με την αιμοδοσία του Δήμου Τήνου – Με τη συνεργασία του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας»

Νάξος: Καλοκαιρινές βραδιές πολιτισμού στη Βρύση του Δανακού

Δύο μέρες γεμάτες παιδικό θέατρο και μουσική με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη από την Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού

Η «Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει ξανά (26 και 27 Ιουνίου) στη Νάξο

Στις 26 και 27 Ιουνίου η Νάξος γίνεται ξανά το επίκεντρο της ελληνικής παράδοσης, με συμμετοχή συλλόγων από όλη τη χώρα – Είσοδος ελεύθερη

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη