Τα μπάνια του λαού συνοδεύονται εφέτος και από το σαφάρι των ελέγχων της εφορίας και από τις εφόδους των αρμοδίων κλιμακίων για παραβάσεις από τις επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ κλπ. Oι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν μεταφερθεί στα νησιά για επιτόπιους ελέγχους, ενώ συνεχίζεται η έφοδος των αρμοδίων αρχών στις παραλίες.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τον έλεγχο στις παραλίες της Τήνου. Διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ ένας επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για μη συμμόρφωση σε προηγούμενη παράβαση που εξακολουθεί να υφίσταται.
Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στις εκτιμήσεις για άνοδο των εσόδων εν μέσω θέρους και στις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ με τις προβλέψεις να δείχνουν έσοδα στα επίπεδα των 19-20 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο, με όχημα την άνοδο του τουρισμού. Κλειδιά, πέραν από την άνοδο του τζίρου στον τουρισμό, είναι και οι έλεγχοι στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ φέτος έχουν προγραμματισθεί 200.000 έλεγχοι και διασταυρώσεις ενεργοποιώντας στους επιτόπιους ελέγχους την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕλεγχοςLive» η οποία λειτουργεί στα τάμπλετ των ελεγκτών της ΑΑΔΕ και τους παρέχει τη δυνατότητα να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Νέα «όπλα» στη μάχη της φοροδιαφυγής
Ο φορολογικός μηχανισμός για το 2023 για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αξιοποιήσει νέα ελεγκτικά εργαλεία, θα ψάξει για «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων και θα απενεργοποιήσει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε απάτες στο ΦΠΑ.
Στη φάκα πιάστηκε κύκλωμα, που διακίνησε, το 2019 και το 2020, συνολικά 5.271 εικονικά τιμολόγια, όπου η συνολική καθαρή αξία των οποίων υπερβαίνει τα 48 εκατ. Ευρώ.
Το κύκλωμα, που εντόπισε η ΑΑΔΕ, όπως έγινε χθες γνωστό, λειτουργούσε με βάση δύο ατομικές επιχειρήσεις: η μία με αντικείμενο ψυκτικές εργασίες και έδρα το Ναύπλιο και η άλλη με αντικείμενο την εκμετάλλευση κτήματος για διενέργεια εκδηλώσεων και έδρα την Αθήνα.
Οι δύο επιχειρήσεις, το 2019, τροφοδότησαν με 2.165 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,7 εκατ. ευρώ, τις εξής δύο επιχειρήσεις, με τον ίδιο διαχειριστή: Μία μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με αντικείμενο την κατασκευή οικιστικών κτιρίων και έδρα την Αθήνα και Μία μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και έδρα την Αθήνα.
Οι επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποίησαν τα εικονικά τιμολόγια, τόσο για να καλύψουν έσοδα από την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων σε τρίτους, όσο και για να μειώσουν τα φορολογητέα τους έσοδα.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
To επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει:
– Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
– Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών.
– Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
– Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.
– Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).
– Εξέταση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.
– Διατήρηση του ποσοστού των ελέγχων των εξαγωγών μεταξύ 3% και 5% και των εισαγωγών μεταξύ 15% και 20%.
– Ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης της εξαγωγής.
– Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.
– Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
– Έλεγχος Ποιότητας Επιφανειακών υδάτων της χώρας (ποτάμια, λίμνες, παράκτια ύδατα): τουλάχιστον 68.000 παράμετροι σε δείγματα επιφανειακών νερών.
– Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία.
– Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
– Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.
– Εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.
– Ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων.
Πηγή ΟΤ