Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΑΑΔΕ: Προς παράταση οι αιτήσεις για έκπτωση φόρου 50% στους αγρότες

ΑΑΔΕ: Προς παράταση οι αιτήσεις για έκπτωση φόρου 50% στους αγρότες

|

∆εδοµένη µπορεί να θεωρείται µια παράταση στην προθεσµία υποβολής των σχετικών εγγράφων στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου 50% σε αγρότες που παραδίδουν τις παραγωγές τους µέσω συµβολαιακής ή σε συλλογικά σχήµατα.

Η προθεσµία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο όπως προεξοφλεί ο φοροτεχνικός και συνεργάτης της Agrenda, Γιώργος Παπαδηµητρίου, θα δοθεί παράταση αφού σύµφωνα µε τον ίδιο, σηµαντικός αριθµός δικαιούχων δεν έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Σηµειώνεται ότι η ευεργετική ρύθµιση θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το επόµενο διάστηµα οι παραγωγοί, µε την έκπτωση του φόρου να αφορά τις παραγωγές που διέθεσαν µέσα στο οικονοµικό έτος 2022.

Ένας αγρότης ο οποίος έχει 20.000 ευρώ, αντί για 2.483 ευρώ θα καταβάλλει 1.241,50 ευρώ, ενώ µε 30.000 ευρώ καθαρά κέρδη αντί για 9.283 ευρώ θα καταβάλλει 4.641,50 ευρώ.

«Η καταληκτική ηµεροµηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αρκεί ούτε για ζήτω. Θα πρέπει να το δουν στην Καραγιώργη Σερβίας και να αφήσουν την ηµεροµηνία ανοιχτή, µέχρι την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, γιατί εκδίδονται πολλά τιµολόγια του µήνες Μάρτη, Απρίλη, Μάη κλπ., τα οποία αφορούν συµπληρωµατικές τιµές προϊόντων προηγούµενης του 2022. Κι αυτά θα πρέπει να φορολογηθούν στο 2022. Αν η πλατφόρµα κλείσει 28 Φεβρουαρίου, πώς θα πάρουν παραγωγοί την έκπτωση του φόρου;» αναφέρει ο ίδιος.

Μάλιστα, επειδή είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρµας, το όλο εγχείρηµα γίνεται πιο σύνθετο απ’ ό,τι προέβλεψε ο αρχικός προγραµµατισµός.

Αρκετοί αγρότες της συµβολαιακής, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εκ των υστέρων τις απαιτούµενες βεβαιώσεις από τους συνεργάτες τους, ενώ σχετική προετοιµασία χρειάζεται και για αρκετούς βαµβακοπαραγωγούς οι οποίοι άργησαν να φιξάρουν την τιµή και µόλις τις τελευταίες ηµέρες τρέχουν τη διαδικασία µε τα συνεργαζόµενα εκκοκκιστήρια προκειµένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 50%.

Ζητήµατα ωστόσο παρατηρούνται και σε περιπτώσεις συνεταιρισµένων αγροτών

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τα καταστατικά των συνεταιρισµών περιλαµβάνουν µητρώο µελών, το οποίο διαµορφώνεται από παραγωγούς που µεταξύ άλλων παραδίδουν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους στον σχήµα. Από αυτό και µόνο, η όλη υπόθεση θα έπρεπε να είναι πιο εύκολη για τους συνεταιρισµένους αγρότες. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία περιπλέκεται ως προς τη διαχείρισή της από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αρκετές αιτήσεις έχουν παγώσει.

Βασική διεκδίκηση των συνεταιρισµών σε αυτήν τη φάση, είναι να γίνουν αναπροσαρµογές στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε, ώστε δηλώνοντας τον Αριθµό Μητρώου του συνεταιρισµού, τα µέλη τους να µπορούν να ολοκληρώνουν την από τη µεριά τους τη διαδικασία και στη συνέχεια να επικυρώνουν βάσει του καταστατικού τους οι Συνεταιρισµοί την αναφορά.

Απαιτούνται συµβόλαια για το σύνολο της παραγωγής στα σιτηρά

Επειδή το σύστηµα αντιλαµβάνεται για παράδειγµα το καλαµπόκι και το σιτάρι ως παρεµφερή προϊόντα, αφού υπάγονται στην κατηγορία των σιτηρών, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η παρουσία σύµβασης για το σύνολο της παραγωγής ενός αγρότη που δραστηριοποιείται στις εκτατικές καλλιέργειες και ειδικά των σιτηρών.

Αν δηλαδή µέσα στο 2022 ένας αγρότης έχει τιµολόγια για 8 τόνους καλαµπόκι και 2 τόνους σκληρό σιτάρι, θα χρειαστεί να εξασφαλίσει σύµβαση συµβολαιακής και για τα δύο προϊόντα. Πιο συγκεκριµένα, το καλαµπόκι υπερβαίνει το 75% της συνολικής του παραγωγής. Αν όµως κάνει σύµβαση µόνο για το καλαµπόκι και δεν κάνει και για το σιτάρι. Τότε δεν θα τύχει καµίας απαλλαγής για κανένα ποσό από τις διατεθείσες ποσότητες.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι για οτιδήποτε έχει πουλήσει κανείς µέσα στο 2022, θα πρέπει να έχει στα χέρια του υπογεγραµµένη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον έµπορο που αγόρασε την παραγωγή.

Αν την ίδια παραγωγή την έχει διαθέσει κάποιος σε πάνω από έναν εµπόρους, θα πρέπει να έχει σύµβαση µε όλους και όχι µόνο µε έναν. Ή τουλάχιστον µε όσους έχουν παραλάβει το 75% τουλάχιστον της παραγωγής του.

Με πληρφορίες από τη σελίδα agronews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή