Το 2ο Αιγαιοπελαγίτικο Μουσικοχορευτικό πανηγύρι στο Φιλώτι Νάξου είναι γεγονός!
Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδιοργανώνει μια εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσετε στις 9 και 10 Αυγούστου στο Φιλώτι Νάξου.
Τα Βουρλά Μικράς Ασίας υπήρξαν ο τόπος ξενιτιάς των Ναξιωτών που έγινε πατρίδα καρδιάς. Οι Φιλωτίτες και οι Ναξιώτες στα Βουρλά απαριθμούσαν τους 4,000 ανθρώπους, μια κοινωνία διόλου ευκαταφρόνητη. Δεν είναι τυχαία που τα Βουρλά Μικράς Ασίας έγιναν η πατρίδα της καρδιάς !
Κατά την πρώτη περίοδο της μετοίκησης στα Βουρλά, οι Ναξιώτες ήταν κτίστες και μετά άριστοι αμπελουργοί, καταφέρνοντας έτσι να διαπρέψουν στην νέα τους πατρίδα. Μεγαλούργησαν με ότι καταπιάστηκαν. Έδωσαν την πνοή τους ακόμη και στη δημιουργία πνευματικών έργων, έχοντας πάντα την προστασία της Παναγίας Βουρλιώτισσας.
Ο Σύλλογος Φιλωτιτών και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας πραγματοποιούν ένα συναπάντημα μνήμης ιστορικής και συγγενικής σημασίας.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα Βουρλά αποτελούν τα «ματωμένα χώματα» μετά την 29η Αυγούστου 1922, μετά την πολύκροτη τραγωδία και πυρπόληση από τους Τούρκους…..
«Της τύχης ήτανε γραφτό κι αυτό να το περάσω
μεσ’ τα Βουρλά να γεννηθώ στη Νάξο να γεράσω».
Με αυτό το κοτσάκι οι Αξωτοβουρλιώτες, πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, διεκτραγωδούν τον πόνο και τη δυστυχία τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση επίσης επιτυχημένου Ναξιώτη είναι ο Γ. Τενεκίδης ή Τενεκές, παππούς του ποιητή Γιώργου Σεφέρη από την μητέρα του. Όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης, ο Γ. Τενεκίδης ήταν πλούσιος κτηματίας που έζησε κυρίως στα Βουρλά και η Σκάλα των Βουρλών ήταν σχεδόν αποκλειστικό του δημιούργημα.
Η Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου στο βιβλίο της «τρεις αιώνες μια ζωή» περιγράφει τη ζωή στα Βουρλά, στις αρχές του 20ου αιώνα κι ως τη Μικρασιατική καταστροφή και μιλάει με θαυμασμό για την προκοπή των Ναξιωτών μεταναστών, τη ζωή και τη δράση του πατέρα της Δημήτρη Σιδερή από την Κόρωνο Νάξου. Οι Ναξιώτες των Βουρλών ανέπτυξαν και σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες, ίδρυσαν εκκλησιές, σχολεία, ορφανοτροφεία κ.λπ., ενώ ανέδειξαν επιστήμονες, εμπόρους, μεγαλοκτηματίες κ.λπ.
τα ξακουστά παλικάρια των Βουρλών
Οι Έλληνες των Βουρλών φημίζονταν και για την παλικαριά τους, στην οποία ξεπερνούσαν και αυτούς τους Αϊβαλιώτες. Ο Γ. Καψής στο βιβλίο του «Χαμένες Πατρίδες» γράφει: «…Εκείνος που γνωρίζει τι θα πει Βουρλιώτης, δεν μπορεί ν’ αμφιβάλλει. Είχαν τα όπλα ζωσμένα στα ζωνάρια τους, γιατί λάτρευαν τον πόλεμο… Ήταν το καμάρι της Ερυθραίας και πολλοί Σμυρνιοί κατέφευγαν στα Βουρλά για να ζήσουν, έστω και λίγο, ελεύθεροι-γιατί ήταν ένα κομμάτι ελεύθερης ελληνικής γης.. …Όπως και στ’ Αϊβαλή, έτσι και στα Βουρλά, οι Τούρκοι είχαν συνθηκολογήσει με τους Χριστιανούς. Τους άφηναν ανενόχλητους να ζουν στο χωριό τους»..
Όλα αυτά έλαβαν τέλος στις 29 Αυγούστου 1922, ημερομηνία σταθμός, όπου και σήμανε το τέλος των Βουρλών, με μια απέραντη πυρκαγιά, βαλτή από τους Τούρκους, που σάρωσε εκκλησίες, σχολεία, μαγαζιά και σπίτια. Οι νεαροί Βουρλιώτες έλειπαν, για να αμυνθούν τον τόπο τους, εθελοντές ή στρατευμένοι, στον Ελληνικό Στρατό. Άλλοι στη Μακεδονία – Θράκη, άλλοι στο Μικρασιατικό Μέτωπο.
Μια τεράστια ευκαιρία επανασύνδεσης έρχεται στις 9 και 10 Αυγούστου με την πατρίδα της καρδιάς μας ….
Παρατίθεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
9 Αυγούστου ώρα 20.30 στο Λαχαναριό
Ομιλίες για τα Βουρλά της καρδιάς μας – τη Νάξο της Ανατολής
Ομιλητές : Γιώργος Ανωμερίτης
Ηλίας Μολυνδρής
Γιώργος Μυστορόπουλος
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από Ηχόραμα και από την χορωδία Μικρασιατών Καισαριανής
10 Αυγούστου ώρα 20.30 στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου
Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από τη Γραμματέα του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου Κας Χάιδω Μουστάκη
Χαιρετισμός προέδρων Συλλόγων Φιλωτίου Νάξου κ. Αντώνη Τζιώτη και Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας Φώτη Καραλή
Χορωδία Μικρασιατών Καισαριανής
Θεατρικό «Ταξίδι Νοσταλγίας» επιμέλεια Κατερίνας Ψαρρά
Χορευτικά
Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή»
Ένωση Μικρασιατών Σάμου
Σύλλογος Δανακού Νάξου
Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτιτών
Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου
Τραγούδια Βιβή Βουτσελά (Μικρασιάτικα)
Φωτεινή Βασιλάκη
Θα είμαστε όλοι εκεί …
Με ιστορικές πληροφορίες από το Σύλλογο Βουρλιωτών Μικράς Ασίας