Ένα παράξενο, ιδιαίτερο, μοναδικό έθιμο πραγματοποιείτε το βράδυ της Πρωτομαγιάς στα Θολάρια (αλλά και σε μερικά ακόμη χωριά) της Αμοργού όπου άγνωστοι εξαφανίζουν εξώπορτες, αυλόπορτες από τα σπίτια τους, καρέκλες από τα καταστήματα και στη θέση τους το πρωί βρίσκουν οι ιδιοκτήτες ματσάκια λουλουδιών
Το πώς ξεκίνησε η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορείς να βρεις… έναρξης εργασιών ή εθίμου. Σίγουρα πάντως ξεκίνησε ως ένα αστείο. Κι από τη στιγμή που η αντίδραση δεν ήταν …εκρηκτική, τότε πέρασε σε επίπεδο … εθίμου. Της επανάληψης δηλαδή ώστε να μείνει διαχρονικά. Βέβαια περιορίστηκε από το σύνολο του νησιού μόνο στα Θολάρια και σε μερικά ακόμη γειτονικά χωριά. Και επειδή ενδεχομένως να …χαθήκατε, να σας πούμε ότι στην Αμοργό το βράδυ της Πρωτομαγιάς αρκετοί είναι αυτοί που δεν κοιμούνται. Και δη στα Θολάρια, γνωστοί – άγνωστοι ξεχύνονται στους δρόμους και τα στενά με σκοπό να πάρουν όχι μόνο το Μάη (το γνωστό πρωτομαγιάτικο στεφάνι) που έχουν φτιάξει οι νοικοκυρές στολίζοντας τα σπίτια τους αλλά και τις …πόρτες, τις εξώπορτες δηλαδή και τις αυλόπορτες.
Όχι δεν είναι αστείο. Όλο το βράδυ ξεθηλυκώνουν. Και τις μεταφέρουν σε συγκεκριμένο σημείο. Είτε μιλάμε για την αυλή της Εκκλησίας όπως έγινε το 2015, είτε σε κάποια σημείο του χωριού που δεν είναι και δύσκολο να το βρει κανείς την επόμενη ημέρα. Απλά το κακό είναι ότι μετά θα πρέπει να τις μεταφέρεις πίσω τις πόρτες ή να βρεθούν εθελοντές για να βάλουν στη θέση τους τις πόρτες ή τις αυλόπορτες κατοικιών που είναι κλειστές λόγω …χειμώνα.
Φέτος – σε παραλλαγή πήραν και τις καρέκλες και τα τραπέζια των καταστημάτων. Και δημιούργησαν μοναδικά ντόμινο στα στενά του χωριού στα Θολάρια. Και η εικόνα που μας μετέφερε ο Δημήτρης Θεολογίτης μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ή μέσω της amorgos-news.gr αν μη τι άλλο εντυπωσιακές. Όπως δε δήλωσε στον Aegean Voice 107.5 “η Φωνή του Αιγαίου» και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Θολαριών «Αρχαία Βίγλα», Σταμάτης Γρίσπος «οι άγνωστοι χρειάστηκαν περίπου δύο με τρεις ώρες για να μπορέσουν να τα τοποθετήσουν. Έτσι μου είπαν. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν και γαϊδούρια για να τα μεταφέρουν. Πέρυσι πάντως είχαν διαφοροποιηθεί. Είχαν στρώσει ένα τραπέζι σε μία ταράτσα, είχε μείνει όλο το καλοκαίρι και οι ξένοι είχαν ξετρελαθεί. Όλοι πάντως αντιδρούν το επόμενο πρωινό με ένα μεγάλο χαμόγελο»…
Να σημειώσουμε πάντως ότι ουσιαστικά το σημείο αναφοράς για να ξεχωρίζει ο καθένας τα πράγματά του είναι τα ματσάκια λουλουδιών που αφήνον οι άγνωστοι ως οδηγό για την … τοποθεσία των κλεμμένων..
Και του χρόνου με περισσότερη φαντασία…
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Θεολογίτη για τις φωτογραφίες και τον Σταμάτη Γρίσπο για την ανάλυση του εθίμου