Ο Γιώργος Δημητροκάλης εντυπωσίασε τους καλεσμένους του την περασμένη Πέμπτη (13/02) στο «360 Cocktail Bar Restaurant» και οι γεύσεις από την κουζίνα του “Αντάμωμα” προκάλεσαν γευστικούς οργασμούς με αρώματα και προϊόντα Νάξου
“Ο Γιώργος δεν είναι απλά ένας ακόμα σεφ αλλά είναι ένας μάγος των γεύσεων. Τελειομανής. Σε απογειώνει. Επίσης, ο Γιώργος είναι φιλόσοφος. Είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό να ακούς έναν νέο άνθρωπο να μιλάει με τόση αγάπη για τον τόπο του και τους ανθρώπους του Οι νησιώτες ήταν πάντα πιο ανοιχτοί και, βέβαια, ήταν πάντα δημοκράτες. Θα πάω ξανά σύντομα στη Νάξο, θα πάω στο “Αντάμωμα” και θα περιμένω να τελειώσει ο Γιώργος την δουλειά, για να έρθει να κάτσει μαζί μας και να μας πει όμορφες ιστορίες και αυτά που ονειρεύεται… ”. Τάδε έφη .. Pitsirikos, ένας εκ των πιο γνωστών blogger της Ελλάδας που λατρεύει τη Νάξο και με την πρώτη ευκαιρία έρχεται στο «νησί της Αριάδνης».. Πολλοί είναι αυτοί που τον έχουν διαβάσει, λίγοι όμως τον γνωρίζουν.. Και ο Γιώργος Δημητροκάλης, είναι ένας εξ αυτών… Και οι συζητήσεις τους είναι απολαυστικές…
Τι σχέση όμως έχει ο Pitsirikos, ο Γιώργος Δημητροκάλης, το «Αντάμωμα» και η Ακρόπολη; Σε πρώτη φάση καμία.. Όμως, σε δεύτερη ανάγνωση, έχουμε το Φεστιβάλ γεύσεων στο «360 Cocktail Bar Restaurant» που συνεχίζει τις δράσεις του με σκοπό την ανάδειξη της κουζίνας του Αιγαίου και τη συνεργασία με την Aegean Rebreath, μίας ομάδας που δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές θάλασσες να αναπνεύσουν ξανά, απαλλαγμένες από κάθε τι περιττό και κυρίως πλαστικό… Και την περασμένη Πέμπτη, την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, ο Γιώργος Δημητροκάλης, φόρεσε τη ποδιά του και έφερε το «Αντάμωμα», τις γεύσεις της Νάξου στην πλατεία Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι με την Ακρόπολη και δη τον Παρθενώνα να μας κοιτάζει και να «ζηλεύει» για την τύχη μας…
Με αγνά προϊόντα της Νάξου, όπως πατάτα, αρσενικό, γραβιέρα, κατσικίσιο τυρί, ψάρια και κρέατα (το ξεχωριστό αρνί) του τόπου μας, κάλμαρε γευστικά το θόρυβο και τη φρενίτιδα της Αθήνας, κάνοντας μας ακόμα μια φορά περήφανους για τον τόπο μας. Δεδομένου και του ζεστού και πανέμορφου χώρου που φιλοξένησε τα νησιά των Κυκλάδων μέσα στα πιάτα του, οι αισθήσεις μας υπεβλήθησαν σε εβδομάδα αποκάλυψης στη καρδιά της Αθήνας .
Ο Γιώργος γυρίζει τα τραπέζια και ρωτάει.. Θέλει να αφουγκραστεί τις εντυπώσεις των πελατών – γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και έκανε τους διοργανωτές να χαίρονται για την επιλογή της Νάξου ως μία από τις κουζίνας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα – ως καλός οικοδεσπότης που είναι … «Τελειομανής» δεν τον χαρακτήρισε ο Pitsirikos; Μας κοιτάει και ρωτάει «εντάξει;»… Το ίδιο θα κάνει σε όλους; Θέλει να ακούσει κριτική, σχόλια.. Και όταν τον ρωτάμε εμείς τι θέλει να προσφέρει στους καλεσμένους του, απαντάει «τη Νάξο, κρατώντας την αγνή πρώτη ύλη, κάνοντας ένα τουίστ. Αλλάζω απλά τη νότα, κρατώντας την παραδοσιακή βάση… Εδώ σας έχουμε ουσιαστικά μία παλέτα γεύσεων. Η προετοιμασία έγινε κανονικά (αρωγός του ο σεφ του 360 Γιάννης Πατσόπουλος και η ομάδα του), φέραμε ότι μπορούσαμε από το νησί και το αποτέλεσμα είναι στο πιάτο σας». Εκεί λοιπόν που η παράδοση συναντάει την μοντέρνα εκδοχή της… και βέβαια τονίζει ιδιαίτερα την γεύση που προσφέρει το αρνί, ένας κρέας που για αρκετούς από εμάς ενδεχομένως να είναι και παρεξηγημένο «ο ευλογημένος τόπος όπως είναι η Νάξος δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει καλό κρέας.. Και τα αμνοερίφια είναι ότι καλύτερο… καλή βοσκήσιμη ύλη και το κρέας τους μοναδικής ποιότητας»… Δεν προκαλεί άλλωστε απορία το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια τα αμνοερίφια της Νάξου (και Αμοργού) να πάρουν πιστοποίηση Ποιότητας και να γίνουν αυτό που λέμε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)
Όσο για το τι δοκιμάσαμε; Ζαμπόνι και αρσενικό τυρί Νάξου για καλωσόρισμα, Φιλεταρισμένο μπαρμπούνι σοτέ με άνηθο, μάραθο και κρέμα γραβιέρας Νάξου και Χορτόπιτα σχάρας με λευκό τυρί Νάξου ως ορεκτικά… Παντζάρια, με κατσικίσιο τυρί Νάξου, καρύδια και ξινόμηλο για την σαλάτα, ενώ στο κυρίως πιάτο «Αρνί μπάτουδο» αρωματικό ριζότο με χορταρικά, φρέσκα μυρωδικά, σταφίδα, κουκουνάρι και ξεψαχνισμένο αρνί… Και η γευστική κρουαζιέρα μας στη Νάξο έκλεισε με πανακότα από κίτρο Νάξου, κι έτσι, με ευτυχισμένο ουρανίσκο αποχαιρετίσαμε το Γιώργο και το εξαιρετικό αυτό μαγαζί. Ανανεώσαμε το ραντεβού στη Νάξο, όπου θα έχουμε την άνεση να απολαύσουμε τις γεύσεις εντός έδρας….