Με σύμμαχο την καταπληκτική ημέρα και με θρησκευτική κατάνυξη, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στον Αγιο Αρσένιο, στην πεδινή Νάξο είχαμε τον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας
Τρίτη 12η Δεκεμβρίου και το Αγερσανί ή Άγιος Αρσένιος, ένα από τα ωραιότερα χωριά της πεδινής Νάξου γιορτάζει… Κατά τη παράδοση, το όνομά του το χωριό το έλαβε από ένα μικρό εξωκλήσι, τον Άγιο Αρσένιο, που είναι κοντά στο χωριό. Η παλαιότερη αναφορά του τοπωνυμίου βρίσκεται σε έγγραφο του Δούκα Κρίσπου της 1 Απριλίου του 1435 ως “In lo luoco de Gersani” = στον τόπο του Γερσανιού. (Ν. Κεφαλληνιάδης – ΑΓΕΡΣΑΝΙ ΝΑΞΟΥ). Όμως, σημείο αναφοράς αποτελεί ο Ιερός ναός του χωριού που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα και όπως είναι λογικό εορτάζει την 12η Δεκεμβρίου…
Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου πραγματοποιήθηκε τόσο ο πανηγυρικός Εσπερινός το προηγούμενο βράδυ, όσο και η Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα. Πλήθος κόσμου για μία ακόμη χρονιά βρέθηκε στο Αγερσανί με σκοπό να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία, ενώ το Θείο Λόγο κήρυξη ο πατήρ Αρσένιος Μελισσιανός. Όπως, είναι λογικό το παρών στην Θεία Λειτουργία έδωσε το σύνολο σχεδόν των Ιερέων του νησιού, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ιερά λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων….
Λιτανεία (περιφορά) που πραγματοποιήθηκε σε όλο σχεδόν το χωριό, είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκε η δυνατότητα να προσκυνήσουν την Ιερή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα ακόμη και ανήμποροι να μετακινηθούν ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα είχαμε αλλαγή στους πιστούς οι οποίοι μετέφεραν την Ιερά εικόνα. Μάλιστα, στο τελευταίο μέρος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μανόλης Μαργαρίτης με τον Έπαρχο Νάξου και Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαργαρίτη (σ.σ. έχει καταγωγή από το Αγερσανί) ήταν αυτοί που μετέφεραν την εικόνα και την τοποθέτησαν εκ νέου στη θέση της στο ιερό εικονοστάσι (τέμπλο) της Εκκλησίας…
Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές του σχολείου (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) έδωσαν κανονικά το παρών στη Θεία Λειτουργία, ενώ μετά το πέρας αυτής όπως αναφέρει και το έθιμο υπήρξε κέρασμα στους επισκέπτες…
Και τέλος να προσθέσουμε ότι η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ενοριακού Ναού θεμελιώθηκε στις 20 Αυγούστου του 1872 (!!!)
Ακολουθεί το κείμενο που αποτελεί την απόδειξη για την θεμελίωση της εκκλησίας…
Της εκκλησίας του εν Αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος του θαυματουργού του Αγερσανίου.
Θεμελιωθήσα τας 20 Αυγούστου τη 1872 παρά του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Παρθενίου δι΄εξόδων των απανταχού ορθοδόξων επιστασία και εμού του αναξίου δούλου του Θεού Μιχαήλ ιερέως, προσκυνητού, Καραμπάτση άμα και εργάτης του Θείου τούτου έργου, συν εργάταις δε οι ακόλουθοι Δημήτριος Χίος, Βασίλειος Μαργαρίτης και Νικόλαος Α. Καραμπάτσης οίτινες πρακατεβάλαμεν ος μικράν προσφορά χιλίας δραχμάς εκτός του κόπου εις ον ελπίζομεν να μας ανταποδώσει ο Κύριος εις την ημέραν της ανταποδόσεως. Εν Νάξω 20 Αυγούστου 1872. Δούλος ταπεινός και κατά θεώ ηγαπημένος Μιχαήλ ανάξιος Ιερεύς Κάραμπάτσης, προσκυνητής του παναγίου τάφου.
“Παραδίδω το παρόν εικονιζόμενο, εις τον εφημέριο του Ιερού Ναού και των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου ως κειμήλιο και διαβεβαίωσιν του κτίτορος της θεμελιώσεως του ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού Αγίου Αρσενίου Νάξου στις 20 Αυγούστου 1872”
Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Σπυρίδ. Καραμπάτσης Θεολόγος
Ευχαριστούμε τον εορτάζοντα (σ.σ. του ευχόμαστε χρόνια καλά με υγεία) Σπύρο Καραμπάτση για τις φωτογραφίες που μας έστειλε προς δημοσίευση