Το Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου Νάξου είναι μια συγκλονιστική προσπάθεια διατήρησης της μνήμης του τρόπου ζωής των προηγούμενων γενιών, των ανθρώπων του μόχθου.
Στο χωριό «Καλόξυλος» της Νάξου, βρίσκεται το μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο του Αιγαίου. Μια άριστη προσπάθεια, άξια κάθε προσοχής. Ιδιαίτερα πλούσιο σε θεματολογία, αφού εδώ θα συναντήσουμε τα παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, στημένα σε συνθήκες εργασίας στον χώρο του Μουσείου.
Των Γιώργου Βεργιάννη και Μαρίας Καραγιάννη
Το μοναδικό Σχοινάδικο της Νάξου με εργαλεία από το 1850, το τσαγκαράδικο, ένα ολόκληρο παντοπωλείο εποχής… 1930. Το μαραγκούδικο του 1950. Όπως επίσης, θα συναντήσουμε τον Μελισσοκόμο, τον Κηροποιό, τον Φούρναρη, τον Σαμαρτζή, την Μοδίστρα, τον πεταλωτή, τον Λούστρο και κάθε λογής επάγγελμα της παλιάς εποχής που βάζει ο νους…
Στο Μουσείο, θα συναντήσουμε ακόμα, συλλογή από το Θέατρο Σκιών, με φιγούρες από Καραγκιοζοπαίχτες απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και βιογραφικά τους. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε του Χρήστου Στανίση, του Θωμά Αγραφιώτη, του Γιώργου Ηπειρώτη, του Θέμη Δούκα, του Μελισσηνού, του Κωνσταντίνου Ντούμπα, του Νίκου Μπαρμπούτη κ.ά.
Επίσης, αξιοπρόσεκτες είναι και οι συλλογές που θα δούμε εδώ όπως: η συλλογή νομισμάτων, Γραμματοσήμων, τηλεκαρτών, καρτ ποστάλ, πολεμικών αντικειμένων του ’40, Σχολικών Βιβλίων με ένα μικρό αφιέρωμα στην Σχολική ζωή, παλιά παιγνίδια και πολλά άλλα.
Κοντά στο Μουσείο, σε ένα δεύτερο κτήριο, υπάρχει ένα αφιέρωμα στο Παλιό Συνεργείο και στα Κλασσικά Δίτροχα Οχήματα της εποχής. Τα ποδήλατα τα δίσκαλα, τις Φλορέτες, τις Ζούνταπ, τις Sachs, Βέσπες, Ποιος δεν τα θυμάται…
Παράλληλα, λίγα μέτρα πιο πέρα, ετοιμάζεται και 3ος χώρος, 3ο Μουσείο, αφιερωμένο στην Φωτογραφία.
Το Μουσείο Φωτογραφίας Καλοξυλιτών, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τους μετανάστες Καλοξυλίτες, τους ευρισκομένους εν Αμερική, στα παλαιά επαγγέλματα καθημερινούς Ανθρώπους.
Φωτογραφικό υλικό θα υπάρχει επίσης και από ολόκληρη την Νάξο της παλιάς εποχής. Από τα ερχόμενα Χριστούγεννα θα είναι ανοικτό στο κοινό.
Ο Φλώριος Χωριανόπουλος γεννήθηκε το 1983.
Σπούδασε τεχνικός Η/Υ, ασχολήθηκε με Σκιτσογραφία και Ζωγραφική, εργάστηκε για κάποια χρόνια ως Μουσικός (τραγούδι, μπουζούκι) στην Αθήνα και την Περιφέρεια και κατέληξε πίσω, στη βάση του, στην αγαπημένη του Νάξο, με όραμα Πολιτιστικό, Δημιουργικό για το χωριό του!
” Η ιδέα να δημιουργήσω ένα Πολιτιστικό Χωριό στην καρδιά της Νάξου, ήρθε πριν από 16 Χρόνια. Σαν πρώτη σκέψη, αναπαλαιώνοντας το Πατρικό του Πατέρα μου στο Χωριό, το οποίο ήταν ένα παλιό Νεοκλασσικό Κτήριο και εν συνεχεία, λόγω των πολλών παλαιών πραγμάτων που υπήρχαν, γεννήθηκε η σκέψη για την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου.
Η Αναπαλαίωση, καθώς και ότι το αφορά, γίνεται εξ ολοκλήρου από μένα, σε όλους τους τομείς. Βοήθεια μεγάλη είχα από λίγους ανθρώπους του Χωριού κι από έναν άνθρωπο που μου στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια και σε όλα. Τον Ευχαριστώ από Καρδιάς την Δημήτρη Μανωλά με καταγωγή από την Κόρωνο της Νάξου.
Το 3ο Μουσείο που έχω ξεκινήσει, αφορά στο φωτογραφικό μέρος των παλαιών κατοίκων του Χωριού (Ρίζες, Μεταναστευτικό), καθώς και από ολόκληρη τη Νάξο.
‘Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον Σύλλογο των «Καλοξυλιτών» για την βοήθειά του, την παραχώρηση του κτηρίου, με σκοπό την συνέχιση της Ιδέας, να κάνουμε το Χωριό μας ένα από άξια λαογραφικά Πολιτιστικά Χωριά της Ελλάδας.
Το μόνο που έχω να πω και να επιμείνω, είναι: Συνεχίζουμε ! “
Το Μουσείο είναι ανοικτό για Σχολεία, Συλλόγους κλπ, κατόπιν συνεννοήσεως κατά τους Χειμερινούς μήνες στα Τηλ: 22850 25789, 2285031684.
Το Καλοκαίρι, από 15 Μαϊου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου, κάθε μέρα από τις 09:00 μέχρι 16:00