Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΚόρωνος: Το κάλεσμα της βράκας και η μεταφορά των εικόνων

Κόρωνος: Το κάλεσμα της βράκας και η μεταφορά των εικόνων

|

Από το 2010 έχει αναβιώσει το έθιμο της μεταφοράς των εικόνων από το Αργοκοίλι στην Κόρωνο, έθιμο που έχει τις ρίζες του τον περασμένο αιώνα (κοντά στα 190 χρόνια πλέον) με τους νέους του χωριού ντυμένους με βράκες να προσδίδουν ένα διαφορετικό τόνο και χρώμα  

Μεγάλη Πέμπτη και στην Ορεινή Νάξο όλα είναι διαφορετικά… Υπάρχει μία παράξενη ενεργοποίηση του έμψυχου δυναμικού της Κορώνου, ενός εκ των μεγαλύτερων χωριών της περιοχής… Ο λόγος; Μα η διατήρηση και διαιώνιση μέσα στο χρόνο ενός εθίμου που χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα (περίπου στα 190 χρόνια πίσω πάει ο χρόνος) και έχει σχέση με την μεταφορά των εικόνων της Εκκλησίας της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο… Εικόνες που φεύγουν από την παλιά εκκλησία, το ιερό προσκύνημα και μεταφέρονται με απόλυτο σεβασμό στο χωριό εκεί όπου θα μείνουν έως και την Δευτέρα του Πάσχα… Και ο σκοπός δεν είναι άλλος από το να λειτουργηθούν τις ιερές αυτές ημέρες του Πάσχα στον ενοριακό ναό της Αγίας Μαρίνας και για τον ίδιο λόγο την ίδια διαδρομή ακολουθούν και οι εικόνες των Αγίων που είναι αφιερωμένα τα ξωκλήσια της ευρύτερης περιοχής προς τον ναό της Αγίας Μαρίνας…  

Από το 2010 και μετά μάλιστα το έθιμο έχει αποκτήσει και μία άλλη οντότητα. Λειτουργεί ως πρόσκληση και επιστροφή στην παράδοση καθότι οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη μεταφορά των εικόνων φορούν στολές που παραπέμπουν στα χρόνια των παππούδων και μάλιστα το σχετικό κάλεσμα λέγεται «το κάλεσμα της βράκας». Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από δύο χρόνια, στις 9 Απριλίου του 2015, τη Μεγάλη Πέμπτη με καιρικές συνθήκες που θύμιζαν περισσότερο Φλεβάρη (ισχυροί άνεμοι έντασης 9 μποφόρ, δυνατή χαλαζόπτωση) το έθιμο πραγματοποιήθηκε κανονικά όπως βλέπεται και στην τελευταία φωτογραφία του αφιερώματος…

Και οι καμπάνες από όλες σχεδόν τις εκκλησίες χτυπούν από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, Οι νέοι και νέες ξεκινούν από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Μαρίνας ακολουθώντας τα παραδοσιακά μονοπάτια (βλ Ανεγυρίδα) και καταλήγουν συνοδευόμενοι από τον ιερέα στην παλιά εκκλησία της Παναγιάς της Αργοκοιλιώτισσας. Και αρχίζει ο δρόμο της επιστροφής… Μπροστά ο ιερέας, η Παναγιά και όλοι οι υπόλοιποι… Η πρώτη στάση όπως επιβάλλει το έθιμο στις Ασμυρίγκλες, στην στροφή που φαίνεται το χωριό και έχουν μέτωπο προς την Κόρωνο. Μένουν εκεί μέχρι να αρχίσουν να χτυπάνε οι καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικολάου, σημάδι ότι επιστρέφουν… Η επόμενη στάση στην κεντρική πλατεία… Και στα δύο σημεία γίνεται η δέηση από τον ιερέα αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι η κίνηση κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες ζητούν από τον ιερέα να μνημονεύσει τα ονόματα των κεκοιμημένων μελών της οικογένειάς τους… Όπως αναφέρει η Μαρία Καλτσά στο περιοδικό my naxos «είναι κοινή λαϊκή πίστη ότι οι ψυχές των νεκρών τη Μ. Πέμπτη που πεθαίνει ο Χριστός λυτρώνονται και γι’ αυτό σε πολλά μέρη οι ανθρώποι επισκέπτονται τα νεκροταφεία και αφήνουν προσφορές και τροφές στα μνήματα. Την ίδια μέρα οι ιερείς κάνουν το συλλείτουργο με το απαραίτητο σιτάρι και ύψωμα και μνημονεύουν τις ψυχές. Το κορωνιδιάτικο έθιμο των μνημονεμάτων ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των νεκρικών εθίμων και θυμίζει τα Ρουσάλια (νεκρικά έθιμα της Βόρειας Ελλάδας) που σχετίζονται με τα ρωμαϊκά Rosalia, κατά τα οποία στεφάνωναν με άνθη τους τάφους. Η μνημόνευση των νεκρών τη Μ. Πέμπτη αποτελεί πράξη εξευμενισμού του θανάτου και προετοιμάζει τους πιστούς για την Ανάσταση».

Ποιο είναι το υπόλοιπο τελετουργικό; Οι εικόνες παραμένουν στο χωριό ως τη Νια Δευτέρα (Δευτέρα του Πάσχα) ώστε να λειτουργηθούν τη Μ. Παρασκευή και στην Ανάσταση. Στον Εσπερινό της Αγάπης, όπως ονομάζεται η δεύτερη Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα, οι εικόνες λιτανεύονται όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας με προπορευόμενη τη λαβαροειδή εικόνα της Ανάστασης. Το πρωί της Νιας Δευτέρας χτυπάει η καμπάνα για να προετοιμάσει τους πιστούς για την επιστροφή των εικόνων στο Αργοκοίλι. Οι Κορωνιδιάτες, αυτή τη φορά χωρίς τις παραδοσιακές στολές μεταφέρουν τις εικόνες από την Αγία Μαρίνα στη βάση τους μέσω του ίδιου δρόμου, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες στάσεις στο χωριό και τις άλλες εκκλησίες που αναφέραμε. Τα ιερά αντικείμενα τοποθετούνται στο τέμπλο για να βρίσκονται εκεί την ημέρα που γιορτάζει η Παναγία, της Ζωοδόχου Πηγής.

Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική ιστοσελίδα της Labrini Paulopoulou στα social media και οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα orinosaxotis.blogspot.gr και την Μαρία Καλτσά (φιλόλογος – περιοδικό my Naxos, Απρίλιος 2014) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή