Με βασικό θέμα «Το Σχολείο ως Κοινότητα Μάθησης» πραγματοποιήθηκε την 11η Οκτωβρίου η 2η συνάντηση των μαθητών που ζουν στις Μικρές Κυκλάδες… Πέρυσι ήταν η Σχοινούσα, έδρα της σχετικής δράσης και φέτος η Ηρακλειά – Ο ρόλος του «Σκοπελίτη» στην πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας
Στην Ηρακλειά συναντήθηκαν «όλα τα μικρά» Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας, του Κουφονησίου και της Δονούσας την Τετάρτη 11-10-2017 για την πραγματοποίηση της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού σύμφωνα με την ΥΑ 154710/Δ5/18-09-2017 και σχετική έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Παράλληλα με τις αθλητικές δραστηριότητες με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου της σχετικής αίτησης της Σχολικής Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης των Σχολείων αυτών κ. Ουρανίας Ρινακάκη, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών των Σχολείων με θέμα: «Το Σχολείο ως Κοινότητα Μάθησης» και εισηγήτρια την Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της ΠΔΕ Ν. Αιγαίου κ. Τσαμπίκα Καράκιζα.
Με κεντρικό θεματικό άξονα το σύνθημα «ΑΘΛΟΥΜΑΙ, Χαρά-ΖΩ το Μέλλον» οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα μικρά νησιά συμμετέχοντας σε αγώνες Μπάσκετ, Βόλεϊ , bowling, και τρίποντων σε ανάμικτες ομάδες από διαφορετικά σχολεία δοκίμασαν τον εαυτό τους στην άμιλλα, στο «ευ αγωνίζεσθαι», στην ομαδικότητα στη συνεργασία, στην ισότιμη συμμετοχή και ένιωσαν τη χαρά και την ευεξία του παιχνιδιού πέρα από το όριο του νησιού τους, ως μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας των Μικρών Κυκλάδων που έχει κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα αλλά και κοινές προσδοκίες. Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Ευθύμη Τσιρώνη που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και του προγραμματισμού των αθλητικών δραστηριοτήτων και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής της Δονούσας κ. Ελένης Μπενάκη η 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί των διαφορετικών αυτών σχολείων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αναδείξουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν διδάσκοντας τάξεις ενός, δυο και τριών μαθητών, να καταθέσουν την εμπειρία τους και να αναζητήσουν καλές πρακτικές που βελτιώνουν και εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων αυτών.
Το τέλος των αθλητικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων βρήκε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς να χορεύουν τοπικούς χορούς μετά από ένα πλούσιο γεύμα που είχε ετοιμαστεί από τους Γονείς των παιδιών , τους φίλους του Γυμνασίου Ηρακλειάς αλλά και με γευστικά δώρα από τα άλλα νησιά.
Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που δεν περιγράφονται απλώς βιώνονται, δε θα είχαν συμβεί χωρίς την οργανωτικότητα, το μεράκι, και τον κόπο που κατέβαλε ο Διευθυντής του Σχολείου της Ηρακλειάς κ. Γιάννης Γαβαλάς που με προθυμία αποδέχθηκε να φιλοξενήσει τη συνάντηση και έκανε τα πάντα για να φύγουν όλοι ευχαριστημένοι. Στην προσπάθειά του είχε ακούραστους βοηθούς τους δυο εκπαιδευτικούς του σχολείου του, τον Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Ευθύμη Τσιρώνη που οργάνωσε με έμπνευση και γνώση τη σχολική αυλή και το πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων δίνοντας από το χρόνο του κυρίως όμως από την ψυχή του ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες με ασφάλεια να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα στον περιορισμένο χρόνο της συνάντησης καθώς και την εκπαιδευτικό Φυσικών Επιστημών κ. Αραπίδου που με προθυμία συμμετείχε σε όλες τις δράσεις. Θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς τους τρεις εκπαιδευτικούς που αποτελούσαν στις 11-10-2017 το Σύλλογο Διδασκόντων Ηρακλειάς για όσα πέτυχαν.
Βασική προϋπόθεση για την επανάληψη αυτής της συνάντησης των «Μικρών Σχολείων» (υπενθυμίζεται ότι η 1η συνάντηση έγινε τον Μάιο του 2017 στη Σχοινούσα) είναι η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τις Διευθύντριες των άλλων Σχολείων και συγκεκριμένα με την κ. Ουρανία Γαμβρουλή του Γυμνασίου ΛΤ Κουφονησίου, την κ. Μαρία Βενιέρη του Γυμνασίου ΛΤ Σχοινούσας και την κ. Ε. Μόρφα του Γυμνασίου ΛΤ Δονούσας.
Καθοριστική ήταν και πάλι η συμβολή της εταιρείας του «EXPRESS ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ» και του πληρώματός του που με προθυμία αποδέχτηκαν το αίτημα των Σχολείων να μετακινηθούν ΔΩΡΕΑΝ για να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Απέδειξε έτσι, άλλη μια φορά, ότι δεν είναι ένα απλό μέσον μεταφοράς αλλά αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι των Μικρών Κυκλάδων και γέφυρα που ενώνει τους κόσμους τους .
Στον απολογισμό αυτών των συναντήσεων πολλά μπορεί να καταγραφούν. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι το Πείσμα και η Επιμονή των εκπαιδευτικών να κρατούν όχι μόνον ανοικτά αυτά τα σχολεία αλλά κυρίως ανοικτούς ορίζοντες για τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας στην προσπάθειά τους.