Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΗ 2η συνάντηση των μαθητών στα… μικρά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Μικρές...

Η 2η συνάντηση των μαθητών στα… μικρά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Μικρές Κυκλάδες

|

Με βασικό θέμα «Το Σχολείο ως Κοινότητα Μάθησης» πραγματοποιήθηκε την 11η Οκτωβρίου η 2η συνάντηση των μαθητών που ζουν στις Μικρές Κυκλάδες… Πέρυσι ήταν η Σχοινούσα, έδρα της σχετικής δράσης και φέτος η Ηρακλειά – Ο ρόλος του «Σκοπελίτη» στην πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας 

Στην Ηρακλειά συναντήθηκαν «όλα τα μικρά» Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας, του Κουφονησίου και της Δονούσας την Τετάρτη 11-10-2017  για την πραγματοποίηση της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού σύμφωνα με την ΥΑ 154710/Δ5/18-09-2017 και σχετική έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Παράλληλα με τις αθλητικές δραστηριότητες με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου  της σχετικής αίτησης της Σχολικής Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης των Σχολείων αυτών κ. Ουρανίας Ρινακάκη,  πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών των Σχολείων με θέμα: «Το Σχολείο ως Κοινότητα Μάθησης» και εισηγήτρια την Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της ΠΔΕ Ν. Αιγαίου κ. Τσαμπίκα Καράκιζα.  

Με κεντρικό θεματικό άξονα το σύνθημα «ΑΘΛΟΥΜΑΙ,  Χαρά-ΖΩ το Μέλλον» οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα μικρά νησιά συμμετέχοντας σε αγώνες Μπάσκετ, Βόλεϊ , bowling, και τρίποντων σε ανάμικτες ομάδες από διαφορετικά σχολεία δοκίμασαν τον εαυτό τους στην άμιλλα, στο «ευ αγωνίζεσθαι», στην ομαδικότητα στη συνεργασία, στην  ισότιμη συμμετοχή και ένιωσαν τη χαρά  και την ευεξία του παιχνιδιού πέρα από το όριο του νησιού τους, ως μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας των Μικρών Κυκλάδων που έχει κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα αλλά και κοινές προσδοκίες. Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Ευθύμη Τσιρώνη που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και του προγραμματισμού των αθλητικών δραστηριοτήτων και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής της Δονούσας  κ. Ελένης Μπενάκη η 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε  με τον καλύτερο τρόπο.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί των διαφορετικών αυτών σχολείων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αναδείξουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν διδάσκοντας  τάξεις ενός, δυο και τριών μαθητών, να καταθέσουν την εμπειρία τους και να αναζητήσουν καλές πρακτικές που βελτιώνουν και εμπλουτίζουν  το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων αυτών.

Το τέλος των αθλητικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων βρήκε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς να χορεύουν τοπικούς χορούς μετά από ένα πλούσιο γεύμα που είχε ετοιμαστεί από τους Γονείς των παιδιών , τους φίλους του Γυμνασίου Ηρακλειάς   αλλά και με γευστικά δώρα  από τα άλλα νησιά.

Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που δεν περιγράφονται απλώς βιώνονται, δε θα είχαν συμβεί χωρίς την οργανωτικότητα, το μεράκι,  και τον κόπο που κατέβαλε ο Διευθυντής του Σχολείου της Ηρακλειάς κ. Γιάννης Γαβαλάς που με προθυμία αποδέχθηκε να φιλοξενήσει τη συνάντηση και έκανε τα πάντα για να φύγουν όλοι ευχαριστημένοι. Στην προσπάθειά του είχε ακούραστους βοηθούς τους δυο εκπαιδευτικούς του σχολείου του, τον  Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Ευθύμη Τσιρώνη που οργάνωσε με έμπνευση και γνώση τη σχολική αυλή και το πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων δίνοντας από το χρόνο του κυρίως όμως από την ψυχή του ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες με ασφάλεια να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα στον περιορισμένο χρόνο της συνάντησης καθώς και την εκπαιδευτικό Φυσικών Επιστημών  κ. Αραπίδου που με προθυμία συμμετείχε σε όλες τις δράσεις. Θερμά συγχαρητήρια  σε αυτούς τους τρεις εκπαιδευτικούς που αποτελούσαν στις 11-10-2017 το Σύλλογο Διδασκόντων Ηρακλειάς για όσα πέτυχαν.

Βασική προϋπόθεση για την επανάληψη αυτής της συνάντησης των «Μικρών Σχολείων» (υπενθυμίζεται ότι η 1η συνάντηση έγινε τον Μάιο του 2017 στη Σχοινούσα) είναι η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τις  Διευθύντριες  των άλλων Σχολείων και συγκεκριμένα με την κ. Ουρανία Γαμβρουλή του Γυμνασίου ΛΤ Κουφονησίου,  την κ.  Μαρία Βενιέρη  του Γυμνασίου ΛΤ Σχοινούσας και την κ. Ε. Μόρφα του Γυμνασίου ΛΤ Δονούσας.   

Καθοριστική ήταν και πάλι η συμβολή της εταιρείας του «EXPRESS ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ» και του πληρώματός του που με προθυμία αποδέχτηκαν το αίτημα των Σχολείων να μετακινηθούν  ΔΩΡΕΑΝ για  να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Απέδειξε έτσι, άλλη μια φορά, ότι δεν είναι ένα απλό μέσον μεταφοράς αλλά αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι  των Μικρών Κυκλάδων και γέφυρα που ενώνει  τους κόσμους  τους .

Στον απολογισμό αυτών των συναντήσεων πολλά μπορεί να καταγραφούν. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι το Πείσμα και η Επιμονή των  εκπαιδευτικών να κρατούν όχι μόνον   ανοικτά αυτά τα σχολεία αλλά κυρίως  ανοικτούς ορίζοντες για τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας  στην προσπάθειά τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ειδική Αγωγή με Καρδιά: Σε τροχιά ολοκλήρωσης τα ειδικά σχολεία στη Νάουσα Πάρου

Ένα όραμα γίνεται πράξη: Σχεδόν έτοιμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάρου – Επίσκεψη Αντιδημάρχου και Προέδρου Παιδείας στον χώρο των εργασιών

Η Μήλος δείχνει τον δρόμο της προσβασιμότητας, σε λειτουργία εκ νέου τα seatrac για ΑμεΑ

Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δικαίωμα για όλους και ο Δήμος Μήλου το αποδεικνύει στην πράξη: πλήρης επαναλειτουργία των αυτόνομων μηχανισμών σε Πλάθιενα και Παπικινού, έπεται και των Πολλωνίων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Χρυσή η Εθνική πόλο γυναικών, παγκόσμιες πρωταθλήτριες μετά από 14 χρόνια

Μετά από μια ονειρική πορεία και έναν τελικό για την ιστορία, τα χρυσά κορίτσια της Ελλάδας θριάμβευσαν επί της Ουγγαρίας (12-9) και ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του κόσμου

Δανακός: Θυρανοίξια με κατάνυξη και ιστορική βαρύτητα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Οκτώ αιώνες ιστορίας συνάντησαν τη σύγχρονη ευλάβεια στο ανακαινισμένο κοιμητηριακό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στον Δανακό, με την παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, αισθητός σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και προκάλεσε ανησυχία σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Νάξος: “Παραμύθι, παραμύθι… στο Καλόξυλο η μαγεία παίρνει σάρκα και οστά” (αφίσα)

Το χωριό-σκηνικό της Νάξου μεταμορφώνεται για δύο μέρες σε καμβά παράδοσης τέχνης παιχνιδιού και πολιτιστικής συγκίνησης – Ελάτε να ξαναγίνουμε παιδιά!

Α.Ο. Θήρας: Με όνειρα και πάθος ξεκινά το φετινό ταξίδι στη Volley League Γυναικών (πρόγραμμα)

Η κλήρωση για το πρωτάθλημα 2025-2026 έφερε πρεμιέρα εντός έδρας με το Μαρκόπουλο – Σαντορίνη, έτοιμη για μεγάλες αναμετρήσεις και ευρωπαϊκές προκλήσεις!

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή