Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΓια ακόμη μια φορά στη Νάξο των γεύσεων ένα μενου του Γιάννη...

Για ακόμη μια φορά στη Νάξο των γεύσεων ένα μενου του Γιάννη Γαβαλά

|

Σεφ. Γιάννης Γαβαλάς. Χώρος Ξενοδοχείο Γρόττα. Αποτέλεσμα. Εκπληκτικό.

Για ακόμη μια φορά στην Νάξο των γεύσεων και της νησιώτικης νοστιμιάς, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς (Βακαλό Μύκονος) – όπως και την προηγούμενη χρονιά- φιλοτέχνησε το καινούριο μενού του ξενοδοχείου Γρόττα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Ο Γιάννης Γαβαλάς, ήταν ο ένας από τους 5 σεφ που είχαν την τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία να ταξιδέψουν τ την πλούσια Ελληνική κουζίνα στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαρτίου.  Ο Γιαννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), μαζί με τους Χρήστο Αθανασιάδη (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργο Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος), βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη και στον ναό της γαστρονομίας των ΗΠΑ, μια μεγάλη ευθύνη και τιμή για την εξάπλωση της Ελληνικής γαστρονομίας και γευστικής κληρονομιάς.

Είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε επί το έργον, στο ξενοδοχείο Γρόττα με ένα μενού που με επιλεγμένα πιάτα κατάφερε να ενσωματώσει όλη του τη μαεστρία για όλους τους ουρανίσκους.

Στριφτούδια με ζαμπόνι Νάξου και φρέσκια ρόκα, καθώς κι ένα αργοψημένο μοσχαράκι γάλακτος κοκκινιστό με φρέσκα μανιτάρια να αναμειγνύονται με τις Ναξιώτικες πατατούλες – πάντα ψητές κι όχι τηγανιτές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και παραδοσιακά πιάτα Νάξου καθώς αφενός το μοσχαράκι είναι σήμα κατατεθέν του Κυριακάτικου δείπνου και τα στριφτούδια είναι τα φρέσκα ζυμαρικά που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι μάχιμες νοικοκυρές.

Στο μενού προστέθηκε ένα ιδιαίτερο πιάτο ψητών λαχανικών με σως μπαλσάμικου, κρέμα γιαουρτιού, άριστο πρώτο πιάτο για το κυρίως πιάτο ξιφία που θα επακολουθούσε. Ο ξιφίας σε μια μεγαλοπρεπή παρουσίαση, κρατούσε τους «χυμούς» του και όλη την θαλασσινή φρεσκάδα με περίσσεια απλότητα. Άλλωστε το καλό ψάρι, ουδέποτε χρειαζόταν σάλτσες και επιβαρυντικές γεύσεις για να βγάλει την αυθεντική νοστιμιά του.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το ρόστο χοιρινό που κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα, με μια εντυπωσιακά δεμένη σως με κομμάτια λαχανικών. Το συγκεκριμένο πιάτο σιγομαγειρευόταν από το πρωί για να βγάλει την απαλότητα και όλη τη σύνθεση των γεύσεων στο έπακρο.

Επίσης, για εκείνους που δεν έχουν  δοκιμάσει παστίτσιο που μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή, δοκιμάσαμε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Τέλος, το λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλο με χτυπημένο στο χέρι πουρέ, οι τυροκροκέτες με άνηθο και σως ντομάτας και αχλαδιού, τα υπέροχα γεμιστά μανιτάρια με αργοψημένη πανσέτα σε έκαναν να μην μπορείς να σταματήσεις.

Όσο για την Αμερική, οι Αμερικάνοι, τα ξένα ΜΜΕ που κάλυψαν τα «Δώρα από την Ελλάδα» έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπου για πρώτη φορά η κουζίνα της Ελληνικής γης τιμήθηκε πραγματικά σαν ένα δώρο στην παγκόσμια γαστρονομία και αναμένονται πολλές εξελίξεις για την εξάπλωση της στο εξωτερικό.

Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά όπου άνθρωποι όπως ο Γιάννης Γαβαλάς με την αγάπη για το αγνό υλικό, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την φαντασία τους μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την γνώση εκτός συνόρων με το καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας το δυνατότερο δυνατόν αντίκτυπο και αναγνώριση…..


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πάρος: Χωρίς βροχή από τα μέσα Απριλίου και υφάλμυρα πλέον τα πηγάδια (!!!)

Σοβαρές επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανομβρία στην Πάρο

Φόρτωμας: Παρέμβαση στη Βουλή με επίκεντρο τα Λατομεία στις Κυκλάδες

Η παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα σχετικά με την ορθή λειτουργία των Λατομείων στις Κυκλάδες

Νάξος – ΚΚΕ: Ωρα για γλέντι, στη ταβέρνα “Της Ειρήνης” στη πόλη της Νάξου

Πρόσκληση σε γλέντι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου από τις Κομματικές Οργανώσεις Νάξου

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Τήνος – Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας: Στην “αγκαλιά” του, πίνακας του Νικόλαου Γύζη

Στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου εδωρήθη ο πίνακας «Το παραμύθι της γιαγιάς»

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;

Αεροδρόμια: Καλά τα ρεκόρ αλλά αντέχουμε άλλους επιβάτες;

Ρεκόρ επιβατών στα αεροδρόμια – Προβληματισμός για τη χωρητικότητα

Ομάδα Αιγαίου: Επίσκεψη στη Κάσο, μεταφορά τεχνολογίας

H Ομάδα Αιγαίου και η Κωτσόβολος πήγαν την τεχνολογία στην Κάσο και συνεχίζουν στα απομακρυσμένα νησιά

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νάξος: Τροχαίο με πρωταγωνιστή 23χρονο, διακομιδές σε Αθήνα και Σύρο

Δύο διακομιδές από Νάξο προς Σύρο και Αθήνα χθες Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Ακτοπλοϊα – Σεπτέμβριος: Σαντορίνη και Μύκονος έκλεψαν την παράσταση (στατιστικά)

Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα .. καυτός για τα νησιά των Κυκλάδων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τριάδα παικτών για φίλημα επικράτησε του Πορφύρα και έκανε το 3χ3 νίκες

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε του Πορφύρα 90-82 και έφτασε τις 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον 3ο όμιλο της National League 2

Ιος: “Πράσινο” φως για νέο ξενοδοχείο

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Κρουαζιέρα: Η Costa Cruises γυρίζει τη … πλάτη στην Σαντορίνη

Η Costa Cruises “βγάζει στη… σέντρα” τη Σαντορίνη - Ποιο νησί θα αντικαταστήσει τη Σαντορίνη;

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς