Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΓια ακόμη μια φορά στη Νάξο των γεύσεων ένα μενου του Γιάννη...

Για ακόμη μια φορά στη Νάξο των γεύσεων ένα μενου του Γιάννη Γαβαλά

|

Σεφ. Γιάννης Γαβαλάς. Χώρος Ξενοδοχείο Γρόττα. Αποτέλεσμα. Εκπληκτικό.

Για ακόμη μια φορά στην Νάξο των γεύσεων και της νησιώτικης νοστιμιάς, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς (Βακαλό Μύκονος) – όπως και την προηγούμενη χρονιά- φιλοτέχνησε το καινούριο μενού του ξενοδοχείου Γρόττα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Ο Γιάννης Γαβαλάς, ήταν ο ένας από τους 5 σεφ που είχαν την τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία να ταξιδέψουν τ την πλούσια Ελληνική κουζίνα στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαρτίου.  Ο Γιαννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), μαζί με τους Χρήστο Αθανασιάδη (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργο Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος), βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη και στον ναό της γαστρονομίας των ΗΠΑ, μια μεγάλη ευθύνη και τιμή για την εξάπλωση της Ελληνικής γαστρονομίας και γευστικής κληρονομιάς.

Είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε επί το έργον, στο ξενοδοχείο Γρόττα με ένα μενού που με επιλεγμένα πιάτα κατάφερε να ενσωματώσει όλη του τη μαεστρία για όλους τους ουρανίσκους.

Στριφτούδια με ζαμπόνι Νάξου και φρέσκια ρόκα, καθώς κι ένα αργοψημένο μοσχαράκι γάλακτος κοκκινιστό με φρέσκα μανιτάρια να αναμειγνύονται με τις Ναξιώτικες πατατούλες – πάντα ψητές κι όχι τηγανιτές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και παραδοσιακά πιάτα Νάξου καθώς αφενός το μοσχαράκι είναι σήμα κατατεθέν του Κυριακάτικου δείπνου και τα στριφτούδια είναι τα φρέσκα ζυμαρικά που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι μάχιμες νοικοκυρές.

Στο μενού προστέθηκε ένα ιδιαίτερο πιάτο ψητών λαχανικών με σως μπαλσάμικου, κρέμα γιαουρτιού, άριστο πρώτο πιάτο για το κυρίως πιάτο ξιφία που θα επακολουθούσε. Ο ξιφίας σε μια μεγαλοπρεπή παρουσίαση, κρατούσε τους «χυμούς» του και όλη την θαλασσινή φρεσκάδα με περίσσεια απλότητα. Άλλωστε το καλό ψάρι, ουδέποτε χρειαζόταν σάλτσες και επιβαρυντικές γεύσεις για να βγάλει την αυθεντική νοστιμιά του.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το ρόστο χοιρινό που κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα, με μια εντυπωσιακά δεμένη σως με κομμάτια λαχανικών. Το συγκεκριμένο πιάτο σιγομαγειρευόταν από το πρωί για να βγάλει την απαλότητα και όλη τη σύνθεση των γεύσεων στο έπακρο.

Επίσης, για εκείνους που δεν έχουν  δοκιμάσει παστίτσιο που μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή, δοκιμάσαμε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Τέλος, το λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλο με χτυπημένο στο χέρι πουρέ, οι τυροκροκέτες με άνηθο και σως ντομάτας και αχλαδιού, τα υπέροχα γεμιστά μανιτάρια με αργοψημένη πανσέτα σε έκαναν να μην μπορείς να σταματήσεις.

Όσο για την Αμερική, οι Αμερικάνοι, τα ξένα ΜΜΕ που κάλυψαν τα «Δώρα από την Ελλάδα» έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπου για πρώτη φορά η κουζίνα της Ελληνικής γης τιμήθηκε πραγματικά σαν ένα δώρο στην παγκόσμια γαστρονομία και αναμένονται πολλές εξελίξεις για την εξάπλωση της στο εξωτερικό.

Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά όπου άνθρωποι όπως ο Γιάννης Γαβαλάς με την αγάπη για το αγνό υλικό, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την φαντασία τους μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την γνώση εκτός συνόρων με το καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας το δυνατότερο δυνατόν αντίκτυπο και αναγνώριση…..


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεατρική παράσταση «Η Σταχομαζώχτρα» στο Φιλώτι – Μια ζωντανή αναβίωση του Παπαδιαμάντη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί το κοινό την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, για να παρακολουθήσει ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και διαχρονικό.

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.