Σεφ. Γιάννης Γαβαλάς. Χώρος Ξενοδοχείο Γρόττα. Αποτέλεσμα. Εκπληκτικό.
Για ακόμη μια φορά στην Νάξο των γεύσεων και της νησιώτικης νοστιμιάς, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς (Βακαλό Μύκονος) – όπως και την προηγούμενη χρονιά- φιλοτέχνησε το καινούριο μενού του ξενοδοχείου Γρόττα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Ο Γιάννης Γαβαλάς, ήταν ο ένας από τους 5 σεφ που είχαν την τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία να ταξιδέψουν τ την πλούσια Ελληνική κουζίνα στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαρτίου. Ο Γιαννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), μαζί με τους Χρήστο Αθανασιάδη (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργο Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος), βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη και στον ναό της γαστρονομίας των ΗΠΑ, μια μεγάλη ευθύνη και τιμή για την εξάπλωση της Ελληνικής γαστρονομίας και γευστικής κληρονομιάς.
Είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε επί το έργον, στο ξενοδοχείο Γρόττα με ένα μενού που με επιλεγμένα πιάτα κατάφερε να ενσωματώσει όλη του τη μαεστρία για όλους τους ουρανίσκους.
Στριφτούδια με ζαμπόνι Νάξου και φρέσκια ρόκα, καθώς κι ένα αργοψημένο μοσχαράκι γάλακτος κοκκινιστό με φρέσκα μανιτάρια να αναμειγνύονται με τις Ναξιώτικες πατατούλες – πάντα ψητές κι όχι τηγανιτές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και παραδοσιακά πιάτα Νάξου καθώς αφενός το μοσχαράκι είναι σήμα κατατεθέν του Κυριακάτικου δείπνου και τα στριφτούδια είναι τα φρέσκα ζυμαρικά που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι μάχιμες νοικοκυρές.
Στο μενού προστέθηκε ένα ιδιαίτερο πιάτο ψητών λαχανικών με σως μπαλσάμικου, κρέμα γιαουρτιού, άριστο πρώτο πιάτο για το κυρίως πιάτο ξιφία που θα επακολουθούσε. Ο ξιφίας σε μια μεγαλοπρεπή παρουσίαση, κρατούσε τους «χυμούς» του και όλη την θαλασσινή φρεσκάδα με περίσσεια απλότητα. Άλλωστε το καλό ψάρι, ουδέποτε χρειαζόταν σάλτσες και επιβαρυντικές γεύσεις για να βγάλει την αυθεντική νοστιμιά του.
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το ρόστο χοιρινό που κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα, με μια εντυπωσιακά δεμένη σως με κομμάτια λαχανικών. Το συγκεκριμένο πιάτο σιγομαγειρευόταν από το πρωί για να βγάλει την απαλότητα και όλη τη σύνθεση των γεύσεων στο έπακρο.
Επίσης, για εκείνους που δεν έχουν δοκιμάσει παστίτσιο που μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή, δοκιμάσαμε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.
Τέλος, το λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλο με χτυπημένο στο χέρι πουρέ, οι τυροκροκέτες με άνηθο και σως ντομάτας και αχλαδιού, τα υπέροχα γεμιστά μανιτάρια με αργοψημένη πανσέτα σε έκαναν να μην μπορείς να σταματήσεις.
Όσο για την Αμερική, οι Αμερικάνοι, τα ξένα ΜΜΕ που κάλυψαν τα «Δώρα από την Ελλάδα» έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπου για πρώτη φορά η κουζίνα της Ελληνικής γης τιμήθηκε πραγματικά σαν ένα δώρο στην παγκόσμια γαστρονομία και αναμένονται πολλές εξελίξεις για την εξάπλωση της στο εξωτερικό.
Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά όπου άνθρωποι όπως ο Γιάννης Γαβαλάς με την αγάπη για το αγνό υλικό, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την φαντασία τους μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την γνώση εκτός συνόρων με το καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας το δυνατότερο δυνατόν αντίκτυπο και αναγνώριση…..