Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΦλαμίγκο, τα πουλιά της Αγάπης στη Νάξο

Φλαμίγκο, τα πουλιά της Αγάπης στη Νάξο

|

Για πρώτη φορά ένας μεγάλος αριθμός από Φλαμίγκο βρέθηκε στη Νάξο και δη στις αλυκές της Μικρής Βίγλας ως μεσοσταθμός του ταξιδιού που κάνουν από τον Νότο προς τον Βορρά 

«Η σημασία των πουλιών δεν φανερώνεται σαν τα φονεύεις με δίκαννο σε κυνήγι. Η σημασία των πουλιών υπάρχει μόνο όταν πετούν για να θυμίζουν τον ξεχασμένο μας προορισμό». Αυτό έχει γράψει ο Μάνος Χατζηδάκης παλαιότερα ­ στα «Σχόλια του Τρίτου» ­ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την ιδιαιτερότητα της παρατήρησης των πουλιών…

Και στη Νάξο τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής ένιωσαν έντονα συναισθήματα έχοντας την πληροφορία ότι δεκάδες Φλαμίνγκο (κοντά στα 90) είχαν φτάσει στην Αλυκή της Μικρής Βίγλας… Και είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά φοινικόπτερα έχουν συγκεντρωθεί στο νησί. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανάρτηση «Τα πτηνά θα μείνουν για λίγες ώρες στο νησί μας να ξεκουραστούν και να τραφούν συνεχίζοντας το ταξίδι τους. Όσοι έχουν την τύχη να τα θαυμάσουν παρακαλούμε να σεβαστούν ότι είναι ιδιαίτερα κουρασμένα και να μην τα ενοχλήσουν».

Οι στάσεις για φαγητό

Και τα πουλιά αυτά – που φέρουν την ονομασία «πουλιά της Αγάπης» – βρίσκονται στη μέση του ταξιδιού τους… Από το Νότο προς το Βορρά ώστε να μπορέσουν να περάσουν το καλοκαίρι τους. Και η στάση στις αλυκές απαραίτητη. Καθότι μέσα από αυτές μπορούν να βρουν φαγητό. Απαραίτητο άλλωστε για ενδυνάμωση ενόψει του ταξιδιού τους… Και συν τοις άλλοις οι αλυκές είναι περιοχές όπου υπάρχει προστασία και λειτουργεί ως ιδανικό καταφύγιο… Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αλυκή της Λήμνου τον χειμώνα του 1997 μετρήθηκαν ­ ούτε λίγο ούτε πολύ ­ περισσότερα από 4.000 φλαμίνγκο ή αλλιώς, ας χρησιμοποιήσουμε και τη γλώσσα μας, φοινικόπτερα. Και βέβαια, να σημειώσουμε ότι στην λιμνοδεξαμενή της Μυκόνου έχει απαγορευτεί με κάθε επισημότητα το κυνήγι…

Και τέλος να σημειώσουμε ότι στην Ινδία σέβονται ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα πουλιά και κεντούν Φλαμίνγκο στο πάπλωμα της νύφης καθότι θεωρούνται πουλιά της αγάπης…

Όσο για το ροζ του χρώματος; Τα μωρά φλαμίνγκο είναι αφράτα και χνουδωτά, αλλά δεν είναι ροζ. Συνήθως γεννιούνται λευκά ή γκρι και στην πορεία αποκτούν μία πιο ρόδινη απόχρωση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα θαυμαστά αυτά πτηνά επιλέγουν και αποκτούν το χρώμα τους από τη διατροφή τους. Το ροζ των φλαμίνγκο δημιουργείται από τα καροτενοειδή – οργανικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φύκια και τα μικροσκοπικά οστρακόδερμα που τα φλαμίνγκο τρώνε στο νερό. Αντί όμως να πάνε κατευθείαν στο στομάχι τους, οι χρωστικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφώνται καθώς σχηματίζονται τα φτερά τους. Έτσι το πόσο ροζ είναι ένα φλαμίνγκο εξαρτάται από το τι τρώει. Αυτός ο βιολογικός δανεισμός δεν είναι μοναδικός για τα φλαμίνγκο. Πολλά άλλα πουλιά χρησιμοποιούν τα καροτενοειδή για να αποκτήσουν χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου, του ροζ, και του μοβ. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεατρική παράσταση «Η Σταχομαζώχτρα» στο Φιλώτι – Μια ζωντανή αναβίωση του Παπαδιαμάντη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί το κοινό την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, για να παρακολουθήσει ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και διαχρονικό.

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.