“Με τα όκια γλαρά μες τα χάη” (*)
Ο θρύλος των Κυκλάδων.
Η ιστορική, αγωνιστική και κοινωνική του προσφορά.
Η μυθική του υπόσταση στην ανάπτυξη της φαντασίας και το παιδαγωγικό του πρότυπο.
Κείμενο: Γιώργος Καρνέζης
Όλα αυτά θα αποτελούν μια πολιτισμική σήμανση και γενναία απόφαση να προταθεί από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην Ακαδημία της Νορβηγίας για το Νόμπελ Ειρήνης. Το όνομά του θρυλικού πλοίου ” ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ”.
Ο θρυλικός Σκοπελίτης δικαίως έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων του Κεντρικού Αιγαίου. Εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές , γηγενείς των Κυκλάδων και επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο ένιωσαν την ασφάλεια του ταξιδιού, με την άοκνη φροντίδα του πληρώματος, τους αφοσιωμένους στον κοινό σκοπό καπετάνιους του.
Ο Σκοπελίτης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες πάμπολλες φορές κατόρθωσε την υπέρβαση, όταν δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος, να σώσει ανθρώπους, ταξιδεύοντας με αέρηδες και φουρτουνιασμένες θάλασσες, ώστε να τους μεταφέρει στη Νάξο, στην ασφαλή ιατρική φροντίδα.
Η τιμητική διάκριση του ιστορικού και αδιαλείπτως δρώντος Σκοπελίτη περιβάλλεται και από άλλους συμβολισμούς με ανθρωπολογική σημασία: Την πανάρχαια ναυτοσύνη των Ελλήνων, με τις μικρές νήες, την πεντηκόντορο, τις τριήρεις των ιστορικών ναυμαχιών, καθοριστικών για την ελευθερία της Ευρώπης, την εποχή των ιστιοφόρων πριν από τον ατμό, τη σύγχρονη ελληνική υπερδύναμη της παγκόσμιας ναυτιλίας, τους χιλιάδες Έλληνες αξιόμαχους ναυτικούς του μόχθου αλλά κι εκείνους που χάθηκαν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.
Ο κόσμος της κοινωνικής ευαισθησίας, με προεξάρχοντες τους δημόσιους λειτουργούς ας αναλογιστούν σοβαρά αυτό που πρέπει να γίνει, ώστε ο θρυλικός και μυθικός Σκοπελίτης να τύχει της παγκόσμιας αναγνώρισης ως υποψήφιος της μέγιστης τιμής του Νόμπελ Ειρήνης.
* Στίχος από την Ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα.
Φωτογραφία: Μιχάλης Φραγκουλόπουλος