Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΑμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

|

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Αμοργό και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Κάθε φορά που επιστρέφω, νιώθω σαν να ξαναμπαίνω σε μια παλιά, γνώριμη αγκαλιά. Δεν χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείς, με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί, νιώθεις πως όλα μπαίνουν στη θέση τους. Ο νους αδειάζει, η καρδιά γεμίζει, και ο χρόνος κυλά αλλιώς, ή απλώς σταματά.

Η Αμοργός έχει εκείνη τη σπάνια ικανότητα να σε “γειώνει”, χωρίς να σου επιβάλλεται. Είναι ένας τόπος που δεν φωνάζει, δεν επιδεικνύεται. Απλώς υπάρχει, αυθεντικός, λιτός, γεμάτος ουσία. Ίσως γι’ αυτό να δένει τόσο βαθιά με όσους τον νιώσουν καθώς δεν χρειάζεται ερμηνείες, αρκεί να είσαι ανοιχτός.

Την παραμονή Του Αγίου Νικοδήμου, αλλά και ανήμερα της γιορτής Του βρέθηκα σ’ ένα μικρό εκκλησάκι, λίγο έξω από την Αιγιάλη. Οι άνθρωποι μαζεμένοι, ήρεμοι, φιλόξενοι όπως πάντα. Λιχναράκια, λουκουμάδες, κουλουράκια κι άλλα εδέσματα όλα σπιτικά, όλα προσφερόμενα από καρδιάς. Ήταν μια γιορτή απλή, ανθρώπινη, με βλέμματα, με χαμόγελα, με μοίρασμα.

Το ίδιο είναι και το φαγητό στο νησί. Δεν έχει φτιασιδώματα ούτε παραλλαγές. Είναι αυτό που πρέπει να είναι. Καθαρό, νόστιμο, βαθιά συνδεδεμένο με τον τόπο. Κάθε μπουκιά κουβαλά τη γη, τον ήλιο, την ιστορία.

Και οι διαδρομές… ! Με φόντο το απέραντο γαλάζιο, με το θυμάρι να μοσχοβολά σε κάθε γωνιά, με τη θάλασσα να λάμπει σα να ξέρει πόσο την αγαπάς. Δεν χρειάζονται πολλά άλλωστε, μόνο ένα μονοπάτι, λίγη σιωπή, και όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους.

Σε τούτους τους τόπους όμως, η αξία δεν είναι μόνο στο τοπίο, είναι και στην ευθύνη. Γιατί, όσο περισσότερο αγαπάμε αυτά τα νησιά, τόσο πιο πολύ οφείλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι όπως τα γνωρίσαμε: απλά, αληθινά, μοναδικά. Να μη χαθεί η ουσία κάτω από τον θόρυβο της εποχής. Να μη γίνει η Αμοργός άλλη μια «εμπειρία» τουριστικής κατανάλωσης, αλλά να παραμείνει νησί ζωντανό, με τον δικό του ρυθμό.

Η αυθεντικότητα δεν είναι δεδομένη, είναι επιλογή, που απαιτεί σεβασμό από όλους μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νησί δεν χρειάζεται φροντίδα. Οι απαραίτητες υποδομές σε υγεία, μετακίνηση, καθαριότητα, στήριξη των μόνιμων κατοίκων δεν έρχονται σε αντίθεση με την αυθεντικότητα, αντιθέτως την προστατεύουν. Γιατί χωρίς τους ανθρώπους του, χωρίς ποιότητα ζωής για εκείνους που το κρατούν ζωντανό, ακόμα και το πιο όμορφο τοπίο μένει άδειο.

Η Αμοργός δεν έχει περάσει πάντα ήσυχα. Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δοκίμασε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μα όπως πάντα, το νησί στάθηκε όρθιο αγέρωχο, όπως η Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, σκαρφαλωμένη εκεί ψηλά στον βράχο, στο σπίτι που η Παναγιά διάλεξε να χτίσει με θέα το Αιγαίο. Από τον βορρά μέχρι τον νότο, η Αμοργός απλώνεται με τόσες ομορφιές. Χωριά, σοκάκια, ακρογιαλιές, σπηλιές, εικόνες και ιστορίες. Κάθε σημείο της είναι ένα κομμάτι μνήμης, φυσικής ομορφιάς και συνέχειας.

Αυτό το νησί, δεν είναι απλώς ένας τόπος που επισκέπτεσαι. Είναι τόπος που κουβαλάς μέσα σου. Κι όταν φύγεις, κάτι σε τραβάει πίσω. Ίσως γιατί, όσο πιο πολύ τον αφήνεις να σε αγγίξει, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι απλώς επισκέπτης, είσαι κομμάτι του.

Ακολουθούν μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξα αυτό το τριήμερο, για να γεμίσουν τα μάτια και, ελπίζω, και η ψυχή σας.

Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.