Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΥψώνουν τείχος τα Σκόπια

Υψώνουν τείχος τα Σκόπια

|

Τα Σκόπια κλείνουν τα …σύνορα με την Ελλάδα ξεκινώντας εργασίες για δημιουργία φράγματος περίπου 1.5 χιλιομέτρων από την Ειδόμενη έως τον Αξιό 

Η Ελλάδα προχωρεί σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει πλέον. Οι ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό αναφέρουν ότι ασκείτε πίεση ώστε η Συνθήκη του Σέγκεν να αλλάξει, να μειωθούν οι χώρες που εμπλέκονται και Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία να μείνουν εκτός συνθήκης, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβίζονται με χαρακτηριστική ευκολία στις χώρες αυτές.

Και το χειρότερο έρχεται από τα γειτονικά Σκόπια που ενδεχομένως με την κίνησή τους αυτή να ανοίξουν ασκούς Αιόλου. Τι εννοούμε; Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αποστολή στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να εμποδίσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους. Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν περισσότεροι από 1500 μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόστηκε το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, είχαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στην ΠΓΔΜ.

Τώρα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η κυβέρνηση των Σκοπίων με μηχανήματα διαμορφώνει τον χώρο και ανοίγουν τρύπες ώστε να τοποθετήσουν πασσάλους, στους οποίους θα περαστούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και θα φράξουν έτσι τη βασική δίοδο των προσφύγων που καταφθάνουν από την Ελλάδα. Με το «κλείσιμο» της μεθορίου της με την Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Το ρεπορτάζ της έντυπης Καθημερινής, καθώς και η φωτογραφία, είναι από το σημείο όπου και θα απλώνεται ο φράκτης από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου και οι εργασίες διεξάγονται από τον στρατό.

Με αυτό τον τρόπο η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Μεταφέρει έτσι την πίεση στην Ελλάδα, η οποία απειλείται με «ασφυξία», αφού τα προσφυγικά κύματα μη μπορώντας να εκτονωθούν προς τον βορρά, ούτε φυσικά να αναχαιτιστούν στο Αιγαίο, θα πλημμυρίσουν την ανέτοιμη, όπως όλα δείχνουν, για μια τέτοια κοσμοπλημμύρα, χώρα. Στην Ειδομένη, που εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, 5.000 έφτασαν χθες, 4.600 την Τρίτη και 6.892 τη Δευτέρα, επικρατεί ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρ. Γκαντενούδας είπε στην «Κ» πως ενημέρωσε τον αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης υπουργό Γ. Μουζάλα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής φράχτη από τους γείτονες, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή με τη συσσώρευση προσφύγων από τον νότο. «Πράγματι άρχισαν να δουλεύουν μηχανήματα πίσω από τα σύνορα. Έχουν ανακοινώσει τρία κέντρα υποδοχής και καταγραφής, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και το Κιλκίς, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Όταν ρώτησα τον υπουργό τι θα γίνει εάν καθηλωθούν εδώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι, μου απάντησε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο όμως αρνήθηκε να μου αποκαλύψει».

Με πληροφορίες από: «Καθημερινή», iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

To… αδελφάκι της Παρί Σεν Ζερμέν στην πρώτη κατηγορία!

Η Paris FC, η δεύτερη ομάδα του Παρισιού, εξασφάλισε την άνοδό του στη Ligue 1, μια διοργάνωση στην οποία είχε να συμμετάσχει από το 1979. Το παριζιάνικο ντέρμπι απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι πλέον γεγονός.

Λεονάρντο ντα Βίντσι, o… “βολεψάκιας”

Ντα Βίντσι: Ο «βολεμένος» της Αναγέννησης που ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα με πατρική σύσταση

Ανακαλύφθηκε η πόλη της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανακάλυψη στη Β. Μακεδονία σχετικά με την αρχαία πόλη της Λύγκου, γεννέτειρα της Ευρυδίκης της Α'

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

«Να γίνουμε Κυκλαδοκεντρικοί»: Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος για την τυροκομία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (video)

Ο συγγραφέας και «γευσιθήρας» μιλά για τη σημασία της συνεργασίας και της ανάδειξης της παραδοσιακής Κυκλαδίτικης τυροκομίας μέσω της UNESCO

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο και το απογευματινό δρομολόγιο του “Ανδρος Κουίν”

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα παραμείνει σήμερα το "Ανδρος Κουίν" όπως ανακοίνωσε η Golden Star Ferries λόγω καιρικών συνθηκών