Υπό κράτηση για έναν ακόμη μήνα παραμένει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εμπλοκή της στο Qatargate.
Το βράδυ της Πέμπτης, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «παρατείνεται η κράτησή της κατά έναν μήνα», καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για κατηγορίες διαφθοράς σε υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, το Κατάρ.
Το αίτημα της πλευράς της Εύας Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, απορρίφθηκε.
Η κ. Καϊλή μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, πάντως, να δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι δεν θα ασκηθεί έφεση.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, είχε ουσιαστικά προδιαγράψει την απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, εξηγώντας το σκεπτικό του εισαγγελέα.
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ο τελευταίος εξέφρασε φόβους ότι η κυρία Καϊλή θα μπορρούσε να πέσει θύμα απαγωγής από κατασκόπους του Κατάρ, εάν αποφυλακιζόταν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Σε δηλώσεις του στο MEGA, δε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, που οδήγησε στην παραμονή της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν. Είπε ακόμη ότι δεν θ’ ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης των Βέλγων δικαστών.
Πληροφορίες θέλουν, επίσης, τους Βέλγους δικαστές να θεωρούν ότι, εάν αποφυλακιζόταν, η κυρία Καϊλή ήταν ικανή να καταστρέψει στοιχεία κρίσιμα για την έρευνα.
Τι υποστήριξε στην ακρόασή της
Κατά την πρωινή της ακρόαση από το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, η κυρία Καϊλή ανέπτυξε τα επιχειρήματά της για περίπου μία ώρα. Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές.
«Η κ. Καϊλή είναι αθώα, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας ή διαφθοράς», τόνισε νωρίτερα ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που ανέπτυξε την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της.
Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.
Στοιχείο-κλειδί, που φαίνεται ότι «βάρυνε» στην απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του -κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί, σύμφωνα με ιταλικά και βελγικά δημοσιεύματα.
Η ανακοίνωση του Δικαστικού Συμβουλίου
«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία σε φερόμενη εγκληματική οργάνωση, για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα πρόσωπο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.
Με διάταξή του σήμερα το πρωί το Δικαστικό Συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. κατά ένα μήνα.
Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.
Λόγω της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.
Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».