Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΥπόθεση Καϊλή: Αποφυλακίζεται σήμερα, "Δεν ομολόγησε, βγαίνει τελευταία"

Υπόθεση Καϊλή: Αποφυλακίζεται σήμερα, “Δεν ομολόγησε, βγαίνει τελευταία”

|

Σε κατ’ οίκον περιορισμό θα βρίσκεται πιθανότατα από σήμερα η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, να διατάξει την αποφυλάκισή της με καθεστώς «ηλεκτρονικής παρακολούθησης» την Τετάρτη, μια μέρα πριν από την προκαθορισμένη ακρόασή της ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ακρόαση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί τυπικά, ενώ σε δύο μήνες η ευρωβουλευτής θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του συμβουλίου, που θα εξετάσει αν τηρούνται οι όροι αποφυλάκισής της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές.

«Αποδείξεις αθωότητας»

Από την πλευρά του, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία στη δικογραφία, που αποδεικνύουν την αθωότητα της κ. Καϊλή και αφορούν κυρίως «τις αυτοσχέδιες δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοικία της και δεν βρέθηκε κανένα δακτυλικό της αποτύπωμα». Για τον συνήγορό της αυτό αποτελεί και «το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο» της μη ενοχής της.

Η 44χρονη πολιτικός ήταν η τελευταία από τους κατηγορουμένους του σκανδάλου διαφθοράς που παρέμενε εδώ και τέσσερις περίπου μήνες στις φυλακές του Χάρεν και σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο αυτό οφείλεται στο βελγικό δικονομικό σύστημα που, όπως τόνισε, βασίζεται στο «δίκαιο των ομολογιών». «Βγήκε τελευταία γιατί δεν δέχθηκε συμβουλές και παραινέσεις διαφόρων να ομολογήσει ενοχή. Δεν δέχθηκε να υπογράψει γιατί είναι αθώα», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ δήλωσε εκ μέρους της πελάτισσάς του ότι είναι πλέον διατεθειμένη να βοηθήσει τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, καθώς και τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα με όσα γνωρίζει, καθώς η έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Εν αναμονή της δίκης, για την οποία νομικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι θα καθυστερήσει αρκετά, η επόμενη «μάχη» που καλούνται να δώσουν οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είναι να αποδείξουν ότι είναι αναξιόπιστη η μαρτυρία του τέως ευρωβουλευτή Πιερ- Αντόνιο Παντσέρι σε ό,τι αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος «εγκέφαλος» του σκανδάλου διαφθοράς, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές από τον περασμένο Ιανουάριο –με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του– φέρεται να έχει καταθέσει στοιχεία ενοχής της Εύας Καϊλή, ενώ οι πληροφορίες του οδήγησαν στη σύλληψη του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κατσολίνο. Πάντως, ο Παντσέρι βγήκε τελικά χθες από τις φυλακές του Σαν Ζιλ, των Βρυξελλών, μια εβδομάδα δηλαδή μετά τη σχετική απόφαση των βελγικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου επ’ αυτοφώρω, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ η υπόθεση έφερε στο «φως» ένα σύστημα δωροδοκίας με «μεγάλα χρηματικά ποσά» από χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, που φέρεται να διατίθεντο προκειμένου να επηρεάσουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate προκάλεσε μεγάλο «πλήγμα» στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, καθώς οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν πρώην και νυν μέλη της. Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει την έκδοση του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς ζητούν περισσότερες πληροφορίες προτού ικανοποιήσουν το αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Πάσχα: Το νησί που αγκαλιάζει την παράδοση με τις ιερές εικόνες της Χοζοβιώτισσας

Με κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Αμοργός γιορτάζει το Πάσχα μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι πίστης και ευλογίας στα χωριά του νησιού.

Καθολική Εκκλησία: Θεία Λειτουργία στη Χώρα Τήνου για την ανάπαυση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης και ο κλήρος καλούν τους πιστούς σε κοινή προσευχή την Τρίτη 29 Απριλίου 2025.

ΑΟ Μυκόνου: Επικράτησε του Πανερυθραϊκού, προκρίθηκε στο final 4 της Elite League

Mύκονος - Πανερυθραϊκός 95-65 και 4-1 νίκες - Έκλεισαν θέση για το Final Four οι Νησιώτες και αντιμετωπίζουν την Μεγαρίδα

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Ελλάδα – Βία Ανηλίκων: 23 περιστατικά κάθε ημέρα

Περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών το πρώτο τρίμηνο του 2025. 23 υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας κάθε ημέρα του έτους

Νάξος: Με λαμπρότητα ο εορτασμός σε Ζωοδόχου Πηγής και Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες και τη Λιτανεία (παραμονή και ανήμερα), υπό την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου και πλήθους τοπικών αρχών.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, γεννιέται από τον ήλιο, τη γη και την ψυχή του νησιού

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ - Τυροκομείο Πιτταρά: Μια ιστορία παράδοσης και μεράκι που ταξιδεύει από τα χωριά της Νάξου στις κορυφές του κόσμου.

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο