Απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα στις χώρες που χάνουν τον πληθυσμό τους με ταχείς ρυθμούς, πίσω μόνο από την -εμπόλεμη- Ουκρανία και την… Τουβαλού των μόλις 10.000 κατοίκων!
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής διαδικτυακής πλατφόρμας Statista, οι πληθυσμιακές «διαρροές» της Ουκρανίας οφείλονται στις απώλειες λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς επίσης στη μετανάστευση πολιτών της σε άλλες χώρες, για να αποφύγουν την πολεμική σύρραξη, ενώ, όσον αφορά στη μικροσκοπική και ιδιαίτερα απομονωμένη αυτή χώρα της Ωκεανίας στον Ειρηνικό, αυτή απειλείται με «εξαφάνιση» λόγω της κλιματικής κρίσης
Σε γενικές γραμμές η Ευρώπη είναι η κατεξοχήν ήπειρος που χάνει σταθερά πληθυσμό, με τον αριθμό των Ευρωπαίων να συρρικνώνεται κατά 0,2% το 2023 έναντι του 2022. Η Ευρώπη χάνει πληθυσμό από το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.
Ανάμεσα στα δέκα ταχύτερα «συρρικνούμενα» μέρη της Γης, τα έξι βρίσκονται στη «Γηραιά ήπειρο»: Η Ελλάδα, ο Άγιος Μαρίνος, η Λευκορωσία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία και το Κόσοβο. Ενώ τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων και η γήρανση των πληθυσμών παίζουν μεγάλο ρόλο γενικότερα στην Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά στα Βαλκάνια, τα έχει αποδεκατίσει και η μετανάστευση.
Μειωμένες κατά 30% οι γεννήσεις τη δεκαετία 2011-2021
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, βρίσκεται στην τρίτη θέση του καταλόγου των ταχύτερα συρρικνούμενων χωρών στον κόσμο, με την εθνική στατιστική υπηρεσία να προειδοποιεί στις αρχές του 2024, ότι η χώρα μας θα μπορούσε να υποστεί πληθυσμιακή κατάρρευση. Από τα περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκων αναμένεται να χάσει ένα εκατομμύριο μέχρι το 2050, γεγονός που θα επηρεάσει σοβαρά τα κρατικά έσοδα, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών. Στη δεκαετία 2011-2021 το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα μειώθηκε κατά 30%.
Ενώ οι συνολικές κοινωνικές αλλαγές έχουν προκαλέσει μείωση των ποσοστών γεννήσεων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, η ελληνική οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 και τα επακόλουθα μέτρα λιτότητας πιστεύεται ότι έχουν επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση στη χώρα μας, αποθαρρύνοντας -αναμενόμενα- τους νέους ανθρώπους από το να δημιουργήσουν οικογένεια ή προκαλώντας τους να φύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.
Ένα (ή περισσότερα) τραυματικά ιστορικά γεγονότα, μπορούν, επίσης να εντοπιστούν και για άλλα ευρωπαϊκά έθνη του καταλόγου. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τους αιματηρούς πολέμους που ακολούθησαν, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία έχουν σήμερα μερικές από τις μεγαλύτερες διασπορές στον κόσμο, γεγονός που δείχνει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έφυγαν (και συνεχίζουν να φεύγουν) από τις χώρες αυτές.
Πηγή: newsbreak.gr