Οι γερμανοί επιμένουν για συνεργασία Ελλήνων – Τουρκίας γιατί το …δέχτηκε ο Ερτογκάν, ο Γιούνκερ κουνάει δάκτυλο και η Μέρκελ συμπαθεί τους πρόσφυγες αλλά όχι και στο σπίτι της
και το παιχνίδι για την κυριαρχεία στο Αιγαίο καλά κρατεί. Ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι προτάσσουν το δάκτυλο στην Ελλάδα και της ζητούν να δεχτεί την κοινή συνεργασία με την Τουρκία για την φύλαξη του Αιγαίου (!!!) Τελευταίος; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε χθες (14/10), ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι “θα ήταν πολύ χρήσιμο” αν “υπό ευρωπαϊκή αιγίδα” υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, “ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου” των μεταναστών στην Ευρώπη. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. “Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων”, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται, ότι και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου. “Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια“, επεσήμανε η Μέρκελ. Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. “Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο”, είπε στη Bild.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Με το προσφυγικό ασχολήθηκε χθες (14/10) το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο χωρίς όμως να καταλήξει σε μια απόφαση αναφορικά με τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα όπως ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες ή με τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές για πρόσφυγες όπως συνιστά ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα (15/10) πάντως αναμένεται ότι η γερμανική βουλή θα υπερψηφίσει με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση «εσφαλμένων κινήτρων» και μέτρων που θα διευκολύνουν την απέλαση ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.
Στην εξωτερική πτυχή του προσφυγικού και συγκεκριμένα στην κατάσταση στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο μπρίφινγκ της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως τόνισε, στο Αιγαίο θα πρέπει να επικρατεί μια «εύρυθμη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος των προσπαθειών είναι η «αποτελεσματική» καταπολέμηση των «διακινητών» που σήμερα έχουν «ένα αρκετά ελεύθερο πεδίο δράσης» όπως επίσης η μείωση των κινδύνων για τη ζωή των προσφύγων. «Για αυτό το λόγο» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «βασιζόμαστε στην τουρκική διάθεση για συνεργασία αλλά και θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στο καθήκον της ως κράτος -μέλος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Δεν αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα
Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε σε αυτό το σημείο να σχολιάσει την ελληνική άρνηση για μια συνεργασία με δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής.Το ελληνικό υπΕξ σε χθεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε την προθυμία του για συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως διαβεβαίωσε, το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει ακόμη περισσότερο την Frontex αλλά και σε διμερές επίπεδο την Τουρκία και την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, μόλις πρόσφατα η Γερμανία προμήθευσε την Ελλάδα με μηχανήματα για τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σε ό,τι αφορά μια κατ΄ ιδίαν συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις κανονίζονται επί τόπου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: News247,gr, Dw.de.com