Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΥπερταμείο - Αρχαία: Μας χλευάζουν οι Γερμανοί για τη διαχείριση μνημείων και...

Υπερταμείο – Αρχαία: Μας χλευάζουν οι Γερμανοί για τη διαχείριση μνημείων και ακινήτων

|

Süddeutsche Zeitung: Παραλογισμός και ασυνεννοησία από τα ελληνικά υπουργεία για τα αρχαία στο Υπερταμείο 

Την απουσία λογικής και συνεννόησης στον τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί μέχρι σήμερα το ζήτημα της ένταξης ακινήτων ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας στο Υπερταμείο τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, στηλιτεύει σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στον μυθικό λαβύρινθο της Κνωσού και τον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας, ο αρθρογράφος εξηγεί πως τα δύο υπουργεία δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ακολουθήσουν έναν κοινό «μίτο» της Αριάδνης, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ξεκαθαρίστει το τοπίο, το οποίο μπερδεύεται ακόμα περισσότερο από τις συγκεχυμένες δηλώσεις των αρμόδιων φορέων.

«Ο Όμηρος, ο μεγάλος αρχαίος παραμυθάς, ξέρει καλά τι είναι ο μίτος της Αριάδνης. Μόνο με τη βοήθεια αυτού του έξυπνου τεχνάσματος ήταν δυνατή η έξοδος από τον μυθικό λαβύρινθο. Η ιστορία αυτή παραμένει ζωντανή σήμερα και το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, σχεδόν 4000 ετών, όπου σύμφωνα με το μύθο βρισκόταν ο λαβύρινθος, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Κρήτης. Και ακριβώς αυτό πρέπει να παραμείνει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον καταρτίσει μια λίστα με 2.330 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. «Μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι», δήλωσε την Τρίτη στην Αθήνα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ότι η ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας «προστατεύεται από το νόμο». Πώς θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά;», ρωτά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Όπως διευκρινίζει ο αρθρογράφος, η υπουργος είχε βάσιμους λόγους να διασκεδάσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε κάποια μέρα να πουλήσει την αρχαία κληρονομιά της, λόγω των τεράστιων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει. «Εδώ και μήνες κυκλοφορούν φήμες για μια λίστα με περισσότερα από 10.000 κρατικά ακίνητα, η οποία λέγεται ότι καταρτίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και μεταβιβάστηκε στο αποκαλούμενο Υπερταμείο».

«Καμία χώρα δεν πρέπει να ιδιωτικοποιεί την πολιτισμική της κληρονομιά» 

Μεγάλος μέρος των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων κι ακόμα και μερικών απομακρυσμένων νησιών, υποθηκεύεται μέσω αυτού του Υπερταμείου για 99 χρόνια και καθίστανται διαθέσιμα για ιδιωτικοποίηση, εξηγεί η Γερμανική εφημερίδα. Το Υπερταμείο αυτό, που δημιουργήθηκε κατοπιν απαίτησης των δανειστών όταν η Ελλάδα υπέγραφε το τρίτο Μνημόνιο το 2015, χρησιμεύει ως έσχατη λύση, αν η Αθήνα απλά σταματήσει να πληρώνει. «Τον περασμένο Αύγουστο, η χώρα άφησε επίσημα πίσω της τα προγράμματα στήριξης αλλά όχι και τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Κι αυτές περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, η οποία – προς μεγάλη ενόχληση των δανειστών – δεν προχώρησε ποτέ».

«Ο ακριβής αριθμός των μνημείων στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών αγγίζει τα 10.119 ακίνητα. Αναφέρεται σε μια αγωγή που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων  Αρχαιολόγων (AGA) από κοινού με πέντε δήμους, συμπεριλαμβανομένης της Σπάρτης και της Πάτρας το 2018, στο ανώτατο ελληνικό διοικητικό δικαστήριο. Η ένωση των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε σε απεργία τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας την Ακρόπολη στην Αθήνα κλειστή για τους επισκέπτες επί 24 ώρες. Ο πρόεδρός της, Γρηγόρης Βαφειάδης, δήλωσε: «Καμία χώρα στον κόσμο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά της για οποιονδήποτε λόγο». Ακόμα και τότε, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να καθησυχάσει τους αρχαιολόγους και τις τοπικές κοινότητες, το υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα ακίνητα που θα έπρεπε να προστατευθούν» επισημαίνει ο αρθρογράφος, συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό κράτος αποκομίζει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, κυρίως μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων.

Φυσικά η κρίση έφερε περικοπές προσωπικού και στους συγκεκριμένους χώρους.

Τι θα μπορούσε να κάνει ένας επενδυτής με το Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά;

«Η Μυρσίνη Ζορμπά, που ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραδέχτηκε τον Οκτώβριο ότι πιθανώς έγιναν «λάθη» κατά τη σύνταξη του καταλόγου του Υπουργείου Οικονομικών. Είπε επίσης ότι είχε ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να της παραδώσει τον κατάλογο ώστε να «να κλείσει ο κύκλος της αμφιβολίας». Με αυτή τη δήλωση, η υπουργός προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, αφού προφανώς δεν γνώριζε καν τι περιλάμβανε η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρει η SZ.

«Δεδομένου ότι η ελληνική γραφειοκρατία περιγράφεται μερικές φορές ως λαβύρινθος, ίσως τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν ακολούθησαν έναν κοινό μίτο της Αριάδνης με τους συναδέλφους τους στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να καθίσουν μαζί και να ελέγξουν τη λίστα. Αν είχε γίνει αυτό, τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να καθορίσουν αμέσως ότι το παλάτι της Κνωσού δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί σε μια πιθανή λίστα ιδιωτικοποιήσεων, αφού αποτελεί αναπαλλοτρίωτο πολιτιστικό αγαθό. Το ίδιο ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, που αποτελεί προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης δεν είναι τόσο παλιός, αφού χρονολογείται στον 15ο ή τον 16ο αιώνα, αλλά το εν λόγω φρούριο αποτελεί ορόσημο της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης – επομένως δεν μπορεί να πωληθεί. Και τι θα μπορούσε να κάνει ένας επενδυτής με τα βυζαντινά θαλάσσια τείχης της βόρειας ελληνικής πόλης της Καβάλας; Ή με το Ενετικό Λιμάνι στα κρητικά Χανιά; Με τα ερείπια του μυθικού ναού της Ελευσίνας; «Δεν υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης», λέει ένας Έλληνας αρχαιολόγος που δεν γνωρίζει αν πρέπει να ξεσπάσει σε ομηρικά γέλια ή να ενοχληθεί από το γεγονός ότι «δεν είμαστε ακόμα καλά οργανωμένοι»».

Σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Παρασκευή, οι αρχαιολόγοι έκρουσαν για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου. «Έχουν περάσει τέσσερις μήνες, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει οκτώ δηλώσεις, λέγοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς» αλλά οι τοποθετήσεις τους εξακολουθούν να στερούνται σαφήνειας».

Οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν επίσης έναν κατάλογο με 587 ιστορικές τοποθεσίες της Ελλάδας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξαιρεθούν από την ιδιωτικοποίηση.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!