Μια νυχτερινή μυσταγωγία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι έστρεψαν το βλέμμα ψηλά, το βράδυ της Δευτέρας, στο λεγόμενο «Φεγγάρι του Ελαφιού».
Η χθεσινή πανσέληνος φαινόταν κατά 7% φωτεινότερη και μεγαλύτερη απ’ό,τι το σύνηθες – εξού και ο χαρακτηρισμός «υπερπανσέληνος».
“Υπερπανσέληνος ονομάζεται όταν το φεγγάρι φαίνεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό μας”, αναφέρει ο Shannon Schmoll, διευθυντής του Πλανητάριου Abrams στο Michigan State University.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο στον ουρανό για περίπου τρεις ημέρες.
Η πανσέληνος Ιουλίου είναι ένα από τα τέσσερα υπερφεγγάρια του 2023.
Η Πανσέληνος Ιουλίου έχει και άλλες ονομασίες όπως “Πανσέληνος του Κεραυνού”, “Πανσέληνος του Σανού”, “Πανσέληνος του Υδρόμελου”, όμως η επικρατέστερη είναι η “Πανσέληνος του Ελαφιού”.
Τα ονόματα της πανσέληνου που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου χρησιμοποιήθηκε για ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίστηκε, όχι μόνο για την Πανσέληνο.
Η Πανσέληνος Ιουλίου 2023 ονομάζεται “Φεγγάρι του Ελαφιού”, καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατά τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερπανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η πιο κοντινή στη Γη φέτος.
Ενώ οι περισσότερες χρονιές έχουν 12 πανσέληνους, το 2023 θα έχει 13. Θα πραγματοποιηθούν δύο υπερπανσέληνοι τον Αύγουστο (1/8 και 30/8), με την τελευταία να εμφανίζεται στον ουρανό στις 29 Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες – photo credit: Kathimerini.gr